Størrelse på bolig:

Eneboligen var 15 m² mindre enn oppgitt

Dermed får boligkjøperen prisavslag tre år etter at boligen ble kjøpt.

EN MANGEL: Viser det seg at boligen er mindre enn det du fikk oppgitt ved boligkjøpet, kan du ha krav på prisavslag. Foto: NTB Scanpix
EN MANGEL: Viser det seg at boligen er mindre enn det du fikk oppgitt ved boligkjøpet, kan du ha krav på prisavslag. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er mange ting som er verdt å sjekke grundig ved kjøp av bolig. Selv om man har brukt god tid på visning og lest alle boligdokumentene, kan det være ting ved boligen du har fått feil informasjon om, som at badet er 30 år eldre enn det som var oppgitt i salgspapirene. Dette kan føre til at du får noen av pengene tilbake for boligkjøpet i ettertid.

Dette skjedde også med personen som, da boligen skulle selges tre år etter boligkjøpet, oppdaget at boligen var mindre enn det som hadde kommet frem ved kjøp av boligen.

15 m² mindre

Finansklagenemnda har behandlet en klage der en person kjøpte en kjedet enebolig i Oslo, hvor det ved salget ble opplyst at boligens areal, eller P-rom som det heter på fagspråket, var på 166 kvadratmeter.

I forbindelse med forberedelser til videresalg av boligen i 2018, ble det derimot avdekket at boligens areal var 15 kvadratmeter mindre enn opplyst.

Dermed reklamerte kjøperen til boligselgerselskapet og ba om et prisavslag for de manglende kvadratmetrene, som han mente var en mangel etter avhendigslovens paragraf 3-8. Den sier følgende:

§ 3-8. Uriktig opplysning om eigedomen

  1. Eigedomen har mangel dersom omstende ved eigedomen ikkje svarer til opplysning som seljaren har gitt kjøparen. Det same gjeld dersom eigedomen ikkje svarer til opplysning som er gitt i annonse, i salsprospekt eller ved anna marknadsføring på vegner av seljaren.
  2. Fyrste ledd gjeld likevel berre dersom ein kan gå ut i frå at opplysningane har verka inn på avtala, og opplysningane ikkje i tide er retta på ein tydeleg måte.

Boligskifteselskapet mente derimot at det var for sent for kjøperen av boligen å reklamere på dette, noe Finansklagenemnda ikke er enig i.

Prisavslag på 389.500 kroner

De slår fast at reklamasjonen er gjort innen fristen.

Når det gjelder om arealavviket kan kalles en mangel, mener de at 15 kvadratmeter, som utgjør rundt 9 prosent av boligens totalareal, er et såpass stort avvik at det kan kalles en mangel.

250.000 kroner for 3 m² for lite

Også i en annen sak som er behandlet av Finansklagenemnda, FinKN-2019-547, får boligkjøperen et prisavslag på 250.000 kroner fordi leiligheten som skulle være 55 kvadratmeter stor, viste seg å være kun 52 kvadratmeter. Også her slår nemnda fast at det er snakk om en mangel.

Det vises til en tidligere avgjørelse der Finansklagenemnda kom til at et avvik på 8,11 % var tilstrekkelig for å kunne utgjøre en mangel.

Kjøperen har fått ny takst på boligen og en meglervurdering som viser at boligens verdi ved kjøpet ville vært 380.000 kroner lavere med riktig arealopplysning.

Dermed slår Finansklagenemnda at han skal få et prisavslag fra forrige eier på 380.000 kroner, fordi kjøperen har sannsynliggjort at arealsvikten utgjør dette beløpet i verdiforringelse.

Nemnda mener derimot ikke at det er dokumentert et økonomisk tap som følge av en prisstiging. Klageren skal derimot ha tilbake 9.500 kroner som følge av for høy innbetalt dokumentavgift.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer