Skadedyr ved boligkjøp

Eneboligen var full av borebiller

Men det var likevel ikke noe å klage på for den uheldige huseieren.

OVERALT: Boligen huset store mengder borebiller. Ikke en mangel, mener Finansklagenemnda. Foto: NTB/Scanpix
OVERALT: Boligen huset store mengder borebiller. Ikke en mangel, mener Finansklagenemnda. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er det noe som er viktig ved boligsalg og boligkjøp, er det følgende:

Skal du selge bolig, må du få frem all viktig informasjon om boligen. Skal du derimot kjøpe bolig, må du sette deg grundig inn i tilstanden til boligen du kjøper.

Denne saken fra Finansklagenemnda viser hvorfor det er så viktig:

Etter kjøp av en eldre enebolig, oppdaget kjøperen borebiller i deler av boligen.

Det er ingen mangel, slår derimot Finansklagenemnda fast.

Informert om vesentlige avvik

Boligen denne saken gjelder var en enebolig fra 1956 som ble solgt «som den er» i fjor sommer. I egenerklæringsskjemaet fremgikk det at det var snakk om et dødsbo. Det ble også spesifisert i informasjonen om boligen at selgeren ikke har bodd i boligen selv, med følgende spesifisering:

«Det kan i denne sammenheng eksistere feil og skader på eiendommen som ikke er spesifikt opplyst. Kjøper oppfordres til å foreta en særlig grundig besiktigelse, gjerne med bistand av teknisk sakkyndig».

I informasjonen om boligen ble det også gitt en rekke risikoopplysninger, blant annet ble flere bygningsdeler gitt tilstandsgrad (TG) 2, som tilsvarer vesentlige avvik ved boligen. Dessuten ble det opplyst om høye fuktverdier i etasjeskiller, og spesifisert blant annet følgende: «Ut fra alder og oppbygging kan ikke skjulte skader eller feil utelukkes».

Avdekket borebiller

Stripet borebille

Som voksen er stripet borebille 2,5-4,0 mm lang, brun med mange langsgående striper på dekkvingene. Larvene til stripet borebille utvikler seg i uskadet trevirke.

Treverk som er angrepet av stripet borebille, vil ha sirkelrunde 1-2 mm brede hull på overflaten. Dette er flygehull der den voksne billen har tatt seg ut. Inne i treverket vil det være ganger langsmed og på tvers av årringene.

Den er vanligst i kyststrøk med høy luftfuktighet og er i stor grad knyttet til menneskeboliger, der den blant annet lever i tremøbler og bygningsvirke. Hvor stor skade stripet borebille kan gjøre avhenger både av miljøforhold og kvaliteten på treverket.

Kilde: FHI.no

Da den nye boligeieren overtok boligen og satte i gang med overflateoppussing, avdekket han nettopp noen slike skjulte skader eller feil, nærmere bestemt i form av angrep av borebiller.

Et skadedyrfirma er engasjert, som slår fast at en langvarig fuktbelastning i deler av bygningen har gitt grunnlag for etablering og utvikling av angrep av stripet borebille i trematerialer.

De anslår kostandene for å få bukt med borebille-problemet til å komme på 162.500 kroner.

Borebiller = ingen mangel

Boligkjøperen har dermed reklamert til boligselgerforsikringen da han mener det foreligger en vesentlig mangel ved boligen. De har avvist kravet, og har blant annet vist til risikoopplysningene som ble gitt før salget.

Dermed har saken gått til Finansklagenemnda, som er enige i at det ikke er en vesentlig mangel ved boligen.

Hvorfor? Fordi det er gitt flere risikoopplysninger ved salg av boligen, herunder opplysninger om høye fuktverdier. At boligen i tillegg var et dødsbo er også en risikoopplysning, ifølge klagenemndas vedtak, i tillegg til at det ikke er opplyst om vesentlige oppgraderinger av boligen siden oppføringsåret (1956).

Dermed slår Finansklagenemnda fast at det ikke foreligger en mangel etter avhendingsloven.

Endringer i loven

Samtidig er det greit å være klar over at det er vedtatt endringer av avhendingsloven, som trår i kraft i 2020. Endringene innebærer blant annet at det blir slutt på å selge boliger «som de er», og den nye loven strammer også inn boligkjøperens undersøkelsesplikt.

Boligpolitisk talsperson i Fremskrittspartiet, Kari Kjønaas Kjos, sier til Dinside at med endringene som trer i kraft i 2020 vil det være strengere krav til dokumentasjon fra både selgere og takstmenn, som selv vil stå ansvarlige for utgifter utover 10.000 kroner på grunn av skader som ikke er tilstrekkelig dokumentert før eierskifte.

- Saken viser at både takst- og eiendomsmeglerbransjen må forberede seg på endringene som kommer i avhendingsloven etter nyttår, sier Kjønaas Kjos.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer