Eneboligens død

Det bygges nå flere og flere blokkleiligheter, samtidig som bygging av eneboliger går ned. Er leiligheten fremtidens boligvinner?

Publisert
Sist oppdatert

Tallene fra Statistisk Sentralbyrå er klare: Fra 1. kvartal 2003 til 1. kvartal 2004 steg antallet igangsatte blokkleiligheter med 5,9 prosent. Samtidig falt antall igangsatte eneboliger med 5,5 prosent.

Den samme utviklingen kunne man se i perioden 2002 til 2003.

Klikk her for å se utviklingen i boligbyggingen.

Fremtidig trend

Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret er ikke i tvil om at det vi nå ser, er en fremtidig trend.

- Vi ser for oss et samfunn i fremtiden med mer sentralisering, hvor det vil være forholdsvis flere blokkleiligheter enn eneboliger. Vi vil se mer sentral bebyggelse, og det vil bli bygget i høyden. Det er den langsiktige tendensen. I overskuelig fremtid vil likevel eneboligen være dominerende, i alle fall i 20 år fremover. Man kan altså si at den nåværede boligmassen med 60 prosent eneboliger ikke er skapt for fremtiden, sier han.

Grunnen til økt bygging av leiligheter er altså sentraliseringen og urbaniseringen som skjer i samfunnet. Ifølge Øye er det en lang liste med årsaker til dette. En av de viktigste er hva som bestemmes rent politisk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer