Energi-boliger kan bli mer verdt

Boligen din skal energimerkes på samme måte som hvitevarene dine.

Publisert
Sist oppdatert

Ordningen vil tidligst tre i kraft fra januar 2009.

Energimerking skal gjøre det lettere å finne ut hvor energieffektiv boligen er. Alle boliger som skal ut på kjøpemarkedet må vise til hvilket energimerke boligen har.

Det vil bli pålagt at boligprospekter inneholder opplysninger om hvilken energikarakter boligen har. Det betyr at meglere vil kunne ta en høyere takst for boliger med god energimerking.

Skal komme kjøper til gode

Boliger skal energimåles på en skala fra A til G, der A er beste karakter. Grafikk: Enova.no
Boliger skal energimåles på en skala fra A til G, der A er beste karakter. Grafikk: Enova.no Vis mer


Ifølge Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) vil en god energimerking være attraktiv for boligkjøperen, og NVE tror derfor at en bolig med god energimerking vil kunne få høyere takst enn en tilsvarende bolig med dårlig energikarakter.

Boligselgeren vil riktignok ikke være pliktig til å gjøre boligen i stand, slik at den får en bedre karakter. Men det kan altså slå ut på verdien av boligen.

Boligtakst-kalkulator

Lovforslaget om energimerking skal fremmes for Stortinget i løpet av 2008, og ordningen vil tidligst tre i kraft fra 1. januar 2009.

Vanskelig å få beste karakter

Etter all sannsynelighet vil boliger bli merket på en skala fra A til G, hvor A er høyeste karakter.

I 2006 meldte NVE at få eller ingen boliger ville i første omgang bli merket med beste karakter. Da bygget vi rett og slett ikke boliger som var energismarte nok.

Og det er heller ingen grunn til å tro at mange bygg vil få A-karakter når ordningen innføres i 2009.

- Vår tanke er at et nytt bygg som oppfyller minstekravene til byggeforskriftene, vil få C-karakter, sier prosjektleder Olav K. Isachsen i NVE. Han legger til at det er ganske stort steg opp til energikarakter B og A, og at det derfor vil være vanskelig å oppnå denne ratingen. Gamle hus vil ende opp langt ned på karakterskalaen.

Nyhet: Passivhus: Hus med null i energiutgifter

Du må finne energikarakteren selv

FAKTA

Arbeidet med energimerking av norske boliger startet allerede i 2003. Initiativet ble tatt etter at EU la ned et direktiv om at boliger i EU-området skulle energimerkes.
Les mer om bakgrunnen for energimerkingen her .


Hvis du skal selge boligen din må du eller megleren finne ut hvilken energikarakter boligen har. Etter planen skal du kunne logge deg inn og beregne hvor mange kWh per kvadratmeter boligen bruker i snitt per år.

Jo mer informasjon om leiligheten du legger inn i databasen, jo mer nøyaktig blir karakteren. Ifølge Isachsen vil databasen også virke slik at du vil oppnå høyere karakter hvis du legger inn mest mulig informasjon om boligen.

Informasjonen som du legger inn i databasen skal også legges til som dokumentasjon ved prospektet, slik at megler eller selger ikke skal kunne lure til seg en bedre energikarakter enn boligen tilsier.

Anbefaler vinduer

Se etter dette merket når du kjøper vinduer til huset ditt.
Se etter dette merket når du kjøper vinduer til huset ditt. Vis mer


Energimerking av boliger er bare ett av flere tiltak som er blitt satt igang for å gjøre forbrukeren bevisst på miljø- og energisparende produkter.

Tidligere i år startet Enova kampanjen Enova Anbefaler, der de retter søkelyset mot energibesparende produkter. I første omgang har Enova gjennomgått vinduer på markedet, og merket de aller beste med sin godkjent-logo.

- Kjøp disse vinduene

- 40 prosent av energitapet i bygg kan komme fra vinduer, derfor er det avgjørende hvilke vinduer en bruker, sa olje- og energiminsiter Åslaug Haga, da Enova presenterte deres nye anbefalingssystem for noen uker siden.

Åslaug Hagas egne strømsparetips

Les mer om energimerking av boliger på Enovas nettsider.

Kilder: NVE og Enova

KJØPE BOLIG? LES DISSE SAKENE:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer