Enklere å bygge

Overgangsordningen som byggebransjen har ventet på er nå vedtatt og gjelder frem til år 2000. Frem til dette gjelder forenklede krav til dokumentasjon.

Byggansvarlig kan foreløpig nøye seg med å levere egenerklæring.
Byggansvarlig kan foreløpig nøye seg med å levere egenerklæring. Vis mer
Publisert

DinSide skrev tidligere i år om at Kommunal- og regionaldepartementet ville utrede et forslag om midlertidige forenklinger av behandlingen i forhold til Plan- og bygningsloven. Nå er de nye forskriftene vedtatt, og målet er at det skal gi en raskere behandling av byggesøknader i kommunene.

Egenerklæring om kompetanse

Plan- og bygningsloven krever at fagfolk skal stå ansvarlig for bygging, og at de derfor må dokumentere sin kompetanse. Målet er å sikre kvaliteten på alle nybygg som faller inn under loven. Den midlertidige endringen som nå er vedtatt forenkler dokumentasjonsplikten for den som søker om ansvarsrett.

Etter loven skal byggherren legge frem både vitnemål, referanseprosjekter og attester for å bli godkjent som ansvarlig. Overgangsordningen sier at det foreløpig skal være tilstrekkelig å levere en egenerklæring der søkeren blant annet kan henvise til referanseprosjekter. Dette vil spare både søker og kommunale organ for mye tid ved vurderingen av byggesøknader.

Og det kan trengs. Tidligere i år var saksbehandlingen i for eksempel Oslo Kommune opp i nærmere ett halvt år for visse typer byggsaker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer