Varmebeskyttende spray

Enorm forskjell

Bruker du varmeverktøy på håret? Da bør du bruke varmebeskyttende spray først!

BRUK HVER GANG: Dersom du bruker varmeapparater på håret ditt, bør du være flink til dette. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert

Dersom du er en regelmessig bruker av varmeverktøy på håret, bør du se hit.

På samme måte som at du bruker solkrem på huden mot de sterke solstrålene, er det også nødvendig å beskytte håret mot skade.

Forskjellen på om du bruker det eller ei utgjør nemlig en stor forskjell!

Sjekk videoen ovenfor der vi testet å riste en brødskive hvor halve siden er sprayet med varmebeskyttende spray.

Men hva er smertegrensen for håret?

- Maks 200 grader. Hvis du går over denne varmen, så vil du skade håret ditt, forteller frisør Seline Bjørseth Hauge, eier og daglig leder på Stylingspot i Bergen til DinSide.

FRISØR: Frisør Seline Bjørseth Hauge forteller at brødskivetesten er en effektiv måte å vise at varmebeskyttende fungerer godt mot termisk stress på håret. Foto: Privat
FRISØR: Frisør Seline Bjørseth Hauge forteller at brødskivetesten er en effektiv måte å vise at varmebeskyttende fungerer godt mot termisk stress på håret. Foto: Privat Vis mer

Hvilke skader kan skje på håret dersom man ikke bruker varmebeskyttende?

- Det er noe vi kaller for termisk skade. Det er en skade du påfører håret selv med for varmt varmeverktøy. Hvis man ikke bruker varmebeskyttende spray kan det skade håret over tid, bli fortere slitt, det sliter på hårfargen, håret blir tørt, det kan gi små hvite prikker i enden på hårstråene og i verste fall kan håret slites av. Man kan rett og slett brenne vekk håret, forteller Hauge.

Er det noen situasjoner der man absolutt ikke bør bruke varmeapparater på håret?

- De med veldig kjemisk behandlet og skjørt hår bør unngå eller være forsiktige med varmeverktøy, sier hun.

Termisk stress

Varmebeskyttende hårprodukter skal ifølge hjemmesiden til skjønnhetskjemiker doktor Michelle Wong, som har en doktorgrad i kjemi, beskytte håret fra termisk stress.

Blant skadene nevner hun at pigmentene i håret som gir det farge endrer seg, keratinproteinene som gir håret styrke og elastisitet ødelegges, ytterlaget sprekker og fliser seg, i tillegg til at fuktigheten evaporerer fra innsida av hårstrået.

- Varmebeskyttende midler hevder å redusere denne varmestyling-relaterte skaden, skriver hun.

Den magiske temperaturen

- All bruk av varmeverktøy skal gjøres med varmebeskyttelse, forteller Julie Aresdatter som er frisør hos På Håret Solsiden.

Hun forteller at 185 grader er den magiske temperaturen der man får endret formen på håret.

- Stylere eller fønere og børster hjelper oss med å holde formen, mens varmen endrer den, forklarer hun.

Individuelt

Ida Nilsson i Babyliss Nordic forklarer at temperaturen er veldig individuell og avhenger av hvilken type hår du har; tykk, fin, tørr og skadet og så videre.

- Det bør være nok å rette eller krølle ett hårstrå én gang. Hvis du trenger å ta samme hårstrå flere ganger, er varmen for lav og å dra det samme hårstrået gjennom rettetangen flere ganger sliter mye på håret. En gang bør være nok, sier hun til DinSide.

Hun forteller at et tjukt og friskt hår tåler høyere temperaturer, men at det er rundt 190 graders varme som holder til å endre formen på håret.

Når det kommer til varmebeskyttende, har hun en oppfordring:

- Det er viktig og skal alltid brukes, selv når du bare føner håret.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer