Enorm økning

Innbruddstyvene stjeler for millioner.

ØKER: Tall fra Finans Norge viser at vinningskriminaliteten øker etter coronapandemien. Foto: Ground Picture / Shutterstock / NTB
ØKER: Tall fra Finans Norge viser at vinningskriminaliteten øker etter coronapandemien. Foto: Ground Picture / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Under coronapandemien falt innbruddstallene drastisk, og i juli 2020 uttalte If forsikring at de aldri hadde sett en så stor reduksjon i antall skademeldinger knyttet til innbrudd.

Årsakene kunne blant annet knyttes til utbredt bruk av hjemmekontor - med flere hjemme, er det færre som gjennomfører innbrudd - og stengte landegrenser.

Fra 2019 til 2021 gikk antall tyverier ned nesten 25 prosent.

Dessverre har den gode trenden snudd.

Opp over 20 prosent

I en pressemelding skriver If forsikring at det i løpet av årets først halvår, var en enorm økning i vinningskrim i Norge, ifølge tall fra Finans Norge.

Totalt er det meldt inn 14 000 ulike tyverier på innboforsikringen til forsikringsselskapene, en økning på 22,6 prosent sammenliknet med tilsvarende periode i fjor.

If skriver at det ble stjålet verdier for 161 millioner kroner i løpet av den perioden.

- Den store økningen av innbrudd skyldes at koronaperioden med hjemmekontor er over, så det er enklere for tyvene å komme seg inn i tomme boliger. Grensene er også åpne, sier Sigmund Clementz, kommunikasjonssjef i If, i pressemeldingen.

Leter etter kontakter

Det tyvene er på jakt etter, er ting som dyre merkeklær, sykler, hjemmeelektronikk og kontanter, og ifølge Clementz er kontanter det første tyvene ser etter.

- I Norge leter de etter penger i skuffen i gangen, i nattbordskuffen, på badet, i et kjøkkenskap – eller i senga. Selv om penger i madrassen først og fremst er et språklig bilde, finnes det faktisk folk som gjemmer penger her fortsatt, sier han og kommer med en oppfordring om å unngå å oppbevare større pengebeløp i boligen.

I så fall bør dette, samt smykker, oppbevares i et solid brannsikkert skap.

- Det vil ta tid og bryte opp, og innbruddstyver kjemper mot klokka. Ofte er de bare to-tre minutter inne i en bolig, og tar det de finner enkelt av høy verdi, opplyser If.

Skadeforebygger i Fremtind forsikring, Therese Hofstad-Nielsen anbefaler også at vi sørger for å låse inn verktøy og hageredskap som kan brukes som innbruddsverktøy.

«Normale tilstander»

I sommer uttalte politiet at det forventes at vinningskriminalitet og boliginnbrudd er tilbake til «normale tilstander» etter at samfunnet er tilbake til normalen.

Tone Reiten, leder for avdelingen for spesiell innsats i Oslo politidistrikt, uttalte den gang at de har sett en eksplosjon fra boder og garasjer, og kom samtidig med en oppfordring:

- Vi ser generelt at innbruddstyver vil inn i hus hvor det ikke er folk. Vær flink til å låse dører og vinduer, også når du bare er i hagen eller i en annen del av huset.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer