Byggesaksgebyr

Enorme forskjeller i hvor mye kommunen krever for å søke byggetillatelse

De dyreste kommunene her i landet krever mer enn tre ganger så mye som gjennomsnittet bare for å la deg søke om å få bygge hus. Forbrukerrådet er kritisk.

BYGGESAKSGEBYRER: Røyken kommune er Norges dyreste med et byggesaksgebyr på 46.100 kroner. Men Krødsherad, Tokke og Vinje kommuner tar ingenting (0 kroner) for samme jobb. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
BYGGESAKSGEBYRER: Røyken kommune er Norges dyreste med et byggesaksgebyr på 46.100 kroner. Men Krødsherad, Tokke og Vinje kommuner tar ingenting (0 kroner) for samme jobb. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norske kommuner krevde i gjennomsnitt 13.699 kroner for å behandle byggesøknader i fjor. Det er nesten 10 prosent mer enn i 2016, viser tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Statistikken avslører store forskjeller i hvor høye gebyrer kommunene tar for å behandle søknader om byggetillatelse.

Fra gratis til flere titusen i gebyrer

Mens du i enkelte kommuner kan søke gratis om å få bygge en enebolig på opptil 200 kvadratmeter, vil du i andre kommuner måtte ut med flere titusen kroner, viser en gjennomgåelse Forbrukerrådet har gjort av tallene som er innrapportert gjennom Kostra, Kommune-Stat-Rapportering.

– Mange av de 30 dyreste kommunene ligger i samme område, de er ofte nabokommuner til storbyer og har mange av de samme utfordringene. Likevel er det store sprik i størrelsen på byggesaksgebyrene. Da må vi stille spørsmål ved om de krever mer enn de faktiske kostnadene ved behandling av søknaden, sier fagdirektør Anne Kristin Vie i Forbrukerrådet til NTB.

Røyken er dyrest

Røyken kommune i Buskerud har tatt over topplasseringen som Norges dyreste kommune å søke byggetillatelse i. Her må du ut med 46.100 kroner for å få behandlet søknaden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer