Enorme forskjeller på ferdig pepperkakedeig

Noen er rett og slett stygge og vanskelige å ha med å gjøre.

VELG RIKTIG PEPPERKAKEDEIG: Vi har testet ferdige pepperkakedeiger. Og det er store forskjeller, både på hvordan de er å bake ut og smak og utseende på det ferdige resultatet. Foto: KRISTIN SØRDAL
VELG RIKTIG PEPPERKAKEDEIG: Vi har testet ferdige pepperkakedeiger. Og det er store forskjeller, både på hvordan de er å bake ut og smak og utseende på det ferdige resultatet. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har bakt, smakt, kjevlet, formet og stekt åtte typer ferdig pepperkakedeig. Og ja, det er kjempeforskjeller på produktene, både i pris og bruk. Noen er supre å bake med, mens andre rett og slett er vriene.

Og bakeresultatet? Her er det også kjempeforskjeller, spesielt når det kommer til utseende.

Når det kommer til smak, er det imidlertid jevnere - selv om det er noen vi synes smaker litt bedre enn andre.

Les også: Slik bør du oppbevare julekakene

Utklassing!

LETT Å BAKE? Bakingen skal være hyggelig. Da må deigen være lett å ha med å gjøre, som denne fra Samson. Foto: KRISTIN SØRDAL
LETT Å BAKE? Bakingen skal være hyggelig. Da må deigen være lett å ha med å gjøre, som denne fra Samson. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Vi har testet til sammen åtte ferdige deiger, og det er én som skiller seg ut på alt fra smak på deigen, lukt, hvor lett den er å bake med til utseendet på det ferdige resultatet:

Den ferdige deigen fra bakerkjeden Samson er vårt desiderte førstevalg. Her er det ingen over og ingen ved siden. Og det er egentlig ganske langt til nestemann på lista.

På jumboplass finner vi Ikeas pepperkakedeig. Den er vanskelig å ha med å gjøre under bakingen, og den ser rett og slett heller ikke bra ut.

Du kan lese mer detaljer om pepperkakedeigene lenger ned.

Les også: Smart triks for å få julebaksten unna i en fei

Pepperkaker til pynt og bespisning

Tips:

Sett deigen kjølig en stund før du skal bruke den, da blir den lettere å kjevle.


Vi har bakt små pepperkakehjerter til å spise, og vi har bakt deler til pepperkakehus samt store hjerter ment for pynt.

For de fleste ferdige pepperkakene smaker greit, med noen få unntak. Det er i bruk og steking ulikhetene i deigene er der, og forskjellene blir ekstra tydelige når du skal lage de store tingene – som store hjerter for å henge i vinduet eller pepperkakehus.

Det er på det punktet pepperkakedeigene skiller seg mest fra hverandre.

Mens to varianter resulterer i billedskjønne produkter, ser de øvrige rett og slett ganske så kjipe ut når de kommer i stort format. Noen er direkte stygge.

De peneste pepperkakene får vi med deigen fra Samson. På en hederlig andreplass kommer deigen fra Rema 1000. På jumboplass er pepperkakene med deig fra Ikea, Bjørken og Berthas. De er rett og slett stygge å se på i stort format.

STORE FORSKJELLER: Det er store forskjeller på utseende når vi får det i stort format. Foto: KRISTIN SØRDAL
STORE FORSKJELLER: Det er store forskjeller på utseende når vi får det i stort format. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merHøydepunktet: Pepperkakehuset

Pepperkakehus er et av høydepunktene i adventstiden for mange, og det er ikke få som legger sin ære i å konstruere fantasifulle pepperkakehus, slott, fort, biler, tog og mye annet.

Tips:

Dersom fasongen på delene til pepperkakehuset er helt på viddene etter steking, kan du bruke en kniv og skjære til delene rett etter steking mens de ennå er myke.


Et vellykket resultat avhenger ikke kun av selve konstruksjonen, men også av selve «støpingen»av byggeelementene. Og her er det store forskjeller, både hva gjelder hvor lett det er å forme det du vil og hvordan de ferdigstekte elementene blir seende ut.

For å i størst mulig grad kunne bevare roen og julehyggen under bakingen, er det essensielt å ha en deig som er lett å jobbe med.

Vi erfarte at deigen fra Samson, Meny og Coop er de beste å jobbe med, fulgt av Berthas og Bjørken.

Det er mer plunder med deigene fra Ikea og Rema. De er ganske klissete og klistrer seg fast til kniven når vi skal skjære ut delene til huset.

Men her fikk vi oss også en overraskelse:

For Rema-deigen er faktisk helt i tet hva gjelder utseende på ferdig resultat: Sammen med Samson-deigen er det disse som ser penest ut og hvor pepperkakehus-delene har holdt fasongen best.

PEPPERKAKEHUS MED RETTE KANTER? Noen deiger er mer egnet til pepperkakehus enn andre ... Foto: KRISTIN SØRDAL
PEPPERKAKEHUS MED RETTE KANTER? Noen deiger er mer egnet til pepperkakehus enn andre ... Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

Meny, Coop og Bjørken har holdt ganske godt på fasongen, mens Berthas og Calas-deigen har fått en veldig ruglete og ufiks fasong som vil gjøre det vrient å sette sammen til hus.

Les også: Lage deigen selv? Slik får du mykt smør på 1-2-3

Her er testproduktene

SE FORSKJELLEN: Samson er den lyse deigen. Ellers ser de ganske like ut, med noen variasjoner. Innholdsdeklarasjonen er også ganske ens. Foto: KRISTIN SØRDAL
SE FORSKJELLEN: Samson er den lyse deigen. Ellers ser de ganske like ut, med noen variasjoner. Innholdsdeklarasjonen er også ganske ens. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


De fleste av pepperkakene smaker greit, det er i alle fall få som absolutt ikke smaker godt. Forskjellen ligger altså først og fremst i hvordan deigen er å jobbe med, og hvor pene de blir i store format som pepperkakehus og pyntehjerter. Derfor har vi lagt stor vekt på de to siste punktene.

Vi har likevel latt et smakspanel på tre personer blindteste de ferdigstekte pepperkakene og si hva de synes. Dette har vi tatt med i vurderingen.

Samson er den eneste deigen som er bakt med meierismør. Med unntak av denne, er ingredienslistene på de øvrige ferdige deigene nesten identiske.

Rema 1000 og Ikea utmerker som de mest klissete deigene å jobbe med. Her klistrer deigen seg til hendene. De øvrige deigene er faste og fine og vi kan kna deigen og flytte figurer uten at deigen blir hengende fast på hendene.

Alle er på en kilo, med unntak av Rema 1000-deigen som er på 950 gram.

Calas
Lett å kjevle, men litt klissete å få løsnet fra bakeunderlaget og få over på stekeplaten.

Deigen er god på smak, men smakspanelet synes den ferdige kjeksen har er en litt ekkel og fettete bismak.

Den sklir veldig ut av fasong under steking, så ikke førstevalget for pepperkakehus.

Terningkast: 3

Pris: 36,90 (1000 gram, Europris)

CALAS: Smaker industri Foto: KRISTIN SØRDAL
CALAS: Smaker industri Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merRema 1000
Fin å kjevle, men den er litt klissete og henger litt fast i bakeunderlaget når vi skal flytte figurene over å bakeplata.

Deigen er god på smak, men også denne klister seg litt fast i ganen.

Den ferdige kjeksen er blant dem smakpanelet liker minst på smak. De beskriver en ekkel ettersmak og at kjeksen er seig.

Skal du bake store figurer og pepperkakehus, kan dette være et greit valg, for den ser veldig pen ut i store fasonger.

Terningkast: 3

Pris: 19,90 (950 gram, Rema 1000)

REMA 1000: Pen å se på, men vrien å jobbe med. Foto: KRISTIN SØRDAL
REMA 1000: Pen å se på, men vrien å jobbe med. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merIkea
Litt samme seige gummikonsistens på deigen som Rema 1000 og Bjørken. Deigen smaker i og for seg greit, om enn lite.

Denne er veldig klissete å jobbe med. Går greit å kjevle ut, men figurene henger seg fast i bakeunderlaget og gjør det vanskelig å få løsnet uten å strekke i formene. Deigen sitter fast i både fingre og underlag. Nei og nei.

Smakspanelet synes den er passe sprø og med fin smak.

Men den ser ikke bra ut i stort format.

Terningkast: 3

Pris: 29 kroner (1000 g, Ikea)

IKEA: Klissete å jobbe med og ikke spesielt god eller pen å se på Foto: KRISTIN SØRDAL
IKEA: Klissete å jobbe med og ikke spesielt god eller pen å se på Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merBjørken
Veldig fin å kjevle, og lett å få figurene over på bakeplata. Likte ikke helt konsistensen ved smaking på deigen, den er klissete og seig og kleber seg i ganen.

Litt ruglete i kanten på de store bitene. Ikke blant de peneste i stort format.

Den ferdige kjeksen er litt seig å spise, for deg som liker det. Nøytral smak, litt kjedelig.

Terningkast: 4

Pris: 44,90 (1000 g, Rimi)

BJØRKEN: Grei å jobbe med, passe fin i fasongen, men seige og smaker lite Foto: KRISTIN SØRDAL
BJØRKEN: Grei å jobbe med, passe fin i fasongen, men seige og smaker lite Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merBerthas Bertil
Deigen lukter godt, og smaker også godt - for deg som helst vil spise litt deig underveis ...

Denne er lett å kjevle og det er lett å legge figurene over på bakeplata. Den flyter imidlertid mye ut under steking, noe som vises godt på de store figurene. Er dermed ikke førstevalget om du skal bake store former og pepperkakehus. Og den er ganske anobym på smak - smakspanelet beskriver den som kjedelig.

Terningkast: 4

Pris: 19,90 (1000 g, Rimi)

BERTHAS Bertil: Grei å jobbe med, men ikke veldig pen Foto: KRISTIN SØRDAL
BERTHAS Bertil: Grei å jobbe med, men ikke veldig pen Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merMeny
Veldig fin og lett å kjevle ut, og veldig lett å få løsnet fra bakeunderlaget. Nesten like lett å jobbe med som Samson-deigen.

Deigen smaker ikke like godt som deigen fra Samson, og testpanelet påpeker at kakene er litt ujevn stekt - noen er sprø mens andre er seige. For deg som liker tjukkere og seigere pepperkaker, er denne best sammen med kakene fra Rema 1000.

Byggeklossen til pepperkakehus har holdt fasongen greit.

Terningkast: 5

Pris: 24,90 (1000 g, Meny)

MENY: Lett å jobbe med Foto: KRISTIN SØRDAL
MENY: Lett å jobbe med Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merCoop
Veldig fin å kjevle og lett å løsne figurene fra bakeunderlaget, nesten som Samson- og Meny-deigene. Hurra! Deigen er fin på smak og konsistens, om enn veldig mild smak.

Smakspanelet synes dette er kjeksen som er best på smak.

De store formene flyter litt ut av fasong under steking, men det er de som er verre. Hjertene er ikke blant de aller peneste, men de er godkjente.

Terningkast: 5

Pris: 45,90 (1000 gram, Coop)

COOP: Lett å jobbe med, ganske pen i fasongen Foto: KRISTIN SØRDAL
COOP: Lett å jobbe med, ganske pen i fasongen Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merSamson
Dette er utklassing. Denne deigen er desidert best på smak og konsistens, den er best å jobbe med og gir det fineste bakeresultatet.

Og ikke minst: Fantastisk lukt fra ovnen ved steking. Dette er den eneste deigen med meierismør, og det kjennes både når vi smaker og lukter på deigen.

Smakspanelet synes denne kjeksen er god og er blant de to beste, selv om vi heller til at varianten fra Coop smaker litt bedre.

Terningkast: 6

Pris: 79 (1000 g, W.B. Samson)

SAMSON: Desidert best Foto: KRISTIN SØRDAL
SAMSON: Desidert best Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer