Enova kutter i flere støtteordninger

Tiltak reduseres og to tilbud forsvinner helt.

KUTT: Enova varsler at støtten for solceller reduseres med 2500 kroner. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix
KUTT: Enova varsler at støtten for solceller reduseres med 2500 kroner. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

1. april neste år vil du ikke lenger motta tilskudd fra Enova ved å kjøp av to energitiltak, samtidig justeres støtten på tre andre tilbud.

– Hovedhensikten med Enovatilskuddet er å gi nødvendig starthjelp til gode og energieffektive løsninger som trenger et lite puff for å etablere seg i markedet. En viktig del av jobben vår er å vurdere når disse teknologiene kan klare seg i markedet med mindre hjelp og når de kan stå helt på egne bein. Nå tilsier markedsutviklingen at vi kan avvikle den økonomiske støtten til enkelte teknologier og justere støttesatsene for andre tiltak, sier markedssjef Gunnel Fottland i Enova i en pressemelding.

Varsler nye kutt

Fra 1. april gjennomfører Enova følgende justeringer i støttetilbudet:

  • Støtte til luft-til-vann-varmepumpe og avtrekksvarmepumpe avvikles
  • Maksimal støtte til balansert ventilasjon reduseres med 5000 kroner
  • Støtten til solceller reduseres med 2500 kroner
  • Støtten til solfangere reduseres med 5000 kroner

I dag gir Enova støtte på inntil 5000 kroner for luft-til-vann-varmepumpe og samme sum for avtrekksvarmepumpe.

Prøv Dinsides varmepumpekalkulator.

Tidligere i år ble maksimal støtte til installasjon av balansert ventilasjon redusert med 5000 kroner, og nå varsler Enova at tilskuddet reduseres ytterligere 5000 kroner neste år til 10.000 kroner. Enova begrunner endringen med at markedsutviklingen innen balansert ventilasjon og solceller er god, men at de vurderer det dithen at dette er tiltak som fremdeles har behov for støtte.

Nedjusterer støtten til solceller

Den faste støttesatsen for solceller reduseres til 7500 kroner, mens støttesatsen på 1250 kroner som gis i tillegg for hver kilowatt installert effekt opp til 15 KW, opprettholdes. Den faste støttesatsen til solfangere endres fra 10.000 til 5000 kroner, i tillegg gis det 200 kroner i støtte per kvadratmeter av anlegget opp til 25 kvadratmeter.

– Veksten i solcellemarkedet har vært formidabel de siste årene, og hittil i år har vi støttet flere anlegg enn vi gjorde i hele 2018. Utviklingen fører til reduserte priser og økt lønnsomhet. Derfor er det riktig å nedjustere støtten noe, sier Fottland i pressemeldingen.

Enova har så langt i år utbetalt 265 millioner kroner i støtte til boligeiere som har gjennomført energitiltak. Det er over 100 millioner kroner mer enn ved samme tid i 2018, som endte som et rekordår med 275 millioner kroner utbetalt i støtte.

– Oljeforbudet har utvilsomt hjulpet, men vi ser at det er et større og større fokus på energi og klima også blant boligeierne. Da må vi sørge for at vi bruker pengene våre der de trengs. For eksempel ønsker vi å stimulere flere til å gjøre en helhetlig energioppgradering av bygningskroppen når de likevel skal rehabilitere boligene sine. Vi vil også komme med nye tiltak.

- Et godt argument for å beholde

Til Dinside sier Linda Ørstavik Öberg, energi politisk rådgiver i Huseierne, at de syns det er trist når det kuttes i støttetilbud fra Enova, og de mener det er et godt argument for å beholde et tilbud når flere benytter seg av det.

- Norske boligeiere betaler hvert år inn 400 millioner kroner til Enova over strømregningen. Vi har en lang vei igjen å gå før boligeierne får igjen denne summen. Noe av grunnen er at mange boligeiere ikke er klar over hvilke støtteordninger som finnes, men det er også slik at Enova ikke støtter mange av de mest populære energitiltakene i norske hjem, sier hun til Dinside.

Hun legger til:

- Vi er alle tjent med at boligeiere benytter seg av disse ordningene, men de er ikke godt nok kjent i befolkningen. Da kan det være greit å stille spørsmålstegn ved om terskelen for å oppnå støtte er for høy, eller om den er for dårlig tilpasset slik det er i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer