Enova med nye tilskuddsordninger

Enova vil gi mer støtte til deg som bor i brukt bolig og som vil oppgradere denne.

Enova utvider nå tilskuddsordningene også for deg med eksisterende bolig. Foto: colourbox.com
Enova utvider nå tilskuddsordningene også for deg med eksisterende bolig. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Enova har i dag lansert en rekke nye støtteordninger. Det dreier seg selvsagt om støtteordninger for energisparing og oppvarmingsløsninger, og det er du som bor i egen bolig som kan søke.

– Vi satser nå mer på eksisterende boliger, tidligere har det vært mye for nye boliger, men nå satser vi altså mye på eksisterende, sier Tor Brekke, markedssjef for Bolig i Enova, til DinSide.. Dette er boliger som skal stå i mange år, og vi vet at mange av de eldre boligene bruker mye energi.

– Vi vet også at norske boligeiere bruker mye på å oppgradere boligen sin, og vi vil hjelpe slik at denne oppgraderingen skal bli energimessig bra, fortsetter Brekke.

Dette er nytt

Her er Enovas nye støtteordninger:

  1. Energirådgivning
  2. Energioppgradering av boligen
  3. Utfasing av oljekjele
  4. Omlegging av el-basert til fornybar vannbåren oppvarming
  5. Sentralt styringssystem
  6. Solfanger
  7. Støtte til passivhus og lavenergibolig (gjelder kun nybygg)
  8. For borettslag og sameier finnes egne støttetilbud

Du kan lese mer om hva de enkelte støtteordningene omfatter, nederst i artikkelen.

Tror dette vil fenge flest

Selv fremhever Brekke energirådgivningen som det mest aktuelle punktet for folk flest.

– Den viktigste nyheten er nok at du nå kan få støtte til energirådgivning. Da kommer en energirådgiver hjem til deg og hjelper deg med å lage en helhetlig plan for hvordan skal gjøre huset ditt mer energieffektivt, sier Brekke.

I tillegg tror de også støtte til utfasing av oljefyr vil treffe godt.

– Vi tror også at støtte til utfasing av oljekjeler vil være aktuelt for mange. Utfasing av oljekjeler er også spesielt nevnt i klimaforliket, og Stortinget har bedt om et forbud fra 2020, men foreløpig tror vi mer på gulrot enn pisk, sier Brekke til DinSide.

Dersom du har oppvarming med oljekjel, kan du altså nå søke om støtte til å sette inn ny, fornybar energikilde.

– Støtte til utfasing av oljekjel har vært etterspurt fra boligeierne. Med denne støtteordningen gir vi de som ønsker å kvitte seg med oljekjelen og installere en fornybar energikilde inntil 25.000 kroner i støtte, sier administrerende direktør i Enova, Nils Kristian Nakstad, i en pressemelding.

Som alle Enovas støtteordninger, gjelder dette for boligeiere som eier boligen sin selv. Det finnes egne støtteordninger for de som bor i borettslag.

Dersom du har fått støtte til energirådgivning og har gjennomført dette, kan du
også søke om støtte til gjennomføringen av prosjektet dersom dette er en omfattende oppgradering.

Les også: Slik energimerker du boligen din

Du kan søke nå

Ifølge Brekke skal du kunne søke på de nye støtteordningene fra i dag.

– Det meste skal være oppe nå. Det vil variere litt på behandligstid, men det meste har rask behandling, sier Brekke.

Enova har ikke satt noe tak på hvor mange de kan hjelpe. Hvorvidt du får tilkjent støtte eller ikke, er med andre ord ikke avhengig av når du søker.

Du kan finne informasjon om hvordan du går fram for å søke, på nettsidene til Enova.

Viktig!

Utgangspunktet er at du ikke får støtte til prosjekter som allerede er påbegynt.

Brekke sier likevel til DinSide at du godt kan innhente tilbud på hva en utbedring vil koste, før du søker støtte.

Poenget er altså at du ikke må kjøpe en tjeneste før du søker.

Du bør derfor alltid avvente kontraktsinngåelse til du har fått en bekreftelse på at søknaden om støtte er innvilget.

Les også: Hvor mye lønner det seg for deg å bruke på en varmepumpe? Gjør regnestykket med vår smarte kalkulator.

Merk deg spesielt energirådgivning

Vi nevnte tidligere at energirådgivning er et av de nye tiltakspunktene som Enova tror mange vil benytte seg av.

Du kan få støtte som tilsvarer 50 prosent at det energirådgivningen koster - og maksimalt 5.000 kroner.

– Vi tror støtte til energirådgivning vil bli populært, men det forutsetter at det kommer tilbydere på markedet, sier Brekke.

– Det finnes noen aktører på markedet nå, og vi ser for oss at byggfirmaer kan gjøre en jobb her, men vi stiller krav til faglig kompetanse, vi vil være sikre på at det gjøres en faglig god jobb, sier Brekke videre.

Enova kjører nå kurs for byggmestere, for å få opp kompetansen på dette området. Etterhvert vil det komme en liste på nettsidene til Enova, som sier hvilke byggmestere som har gått på kurs og som dermed er godkjente energirådgivere. En byggmester med lokal eller sentral godkjenning med overordnet ansvar for prosjektering innen tiltaksklasse 1, er også kvalifisert som energirådgiver.

Dette kan du få i støtte med de nye ordningene:

1. Energirådgivning: støtte til energirådgiving til deg som vurderer omfattende oppussing av boligen. Du kan få 50 prosent av kostnaden, eller inntil 5.000 kroner i støtte for å benytte en kvalifisert energirådgiver som lager en tiltaksplan for oppgradering, og som samtidig energimerker boligen din.

Tiltaksplanen vil gi en oversikt over hva du kan gjøre for at boligen skal trenge mindre energi. Dersom du ønsker å gjennomføre tiltaksplanen, kan du søke om støtte til energioppgradering av boligen gjennom tilbudet "Støtte til oppgradering av bolig".

2. Energioppgradering av boligen: Støtte til oppgradering av bolig er et tilbud til deg som tenker ambisiøst, helhetlig og har et energifokus når du skal pusse opp.

Enova kan bidra med å støtte noe av merkostnadene til en energioppgradering av boligen.

For å få støtte til oppgradering må en energirådgiver energimerke boligen din og utarbeide en detaljert tiltaksplan, jfr. "Støtte til energirådgiving".

Tiltaksplanen gir en oversikt over hva du kan gjøre for at boligen skal trenge mindre energi. Det innebærer at vegger, vinduer, tak, gulv og dører må forbedres betydelig slik at du reduserer varmetapet med minst 30 prosent. Boligens oppvarmingssystem kan heller ikke være basert på fossil og/eller elektrisk oppvarming alene.

Det er to nivå for støtte. Kravene for å få støtte på nivå 1 er høyere enn på nivå 2.

Nivå 1: kr 700 per m², maksimalt 125.000 kroner per søknad. Nivå 2: kr 600 per m², maksimalt 110.000 kroner per søknad.

Det er boligarealet før tiltak som legges til grunn ved beregning av støttebeløpet.

3. Utfasing av oljekjel: Dersom oppvarmingen i boligen din i hovedsak er basert på oljefyring, kan du få støtte av Enova til å bytte den ut med fornybar vannbåren oppvarming. Vi støtter ikke ombygging av eksisterende kjeler. Du kan få støtte på 20 prosent av totalkostnaden og maksimalt 25.000 kroner.

4. Omlegging av el-basert til fornybar vannbåren oppvarming: Du kan få støtte til å legge om fra elektrisk oppvarming til vannbåren oppvarming med fornybar energikilde. Det er to varianter av støtte, en for boliger med vannbåren varme og en for boliger utren vannbåren varme. For begge gjelder 20 prosent av totalkostnmaden, maksimalt 10.000 kroner for bolig med vannbåren varme og maksimalt 20.000 kroner i den andre kategorien.

5. Sentralt styringssystem: Du kan få støtte til et sentralt varmestyringssystem for strøm eller vannbaserte løsninger. Systemet må kunne tidsstyre temperatur i minst tre soner som kan kontrolleres uavhengig av hverandre. Du kan få støtte på 35 prosent av totalkostnaden og maksimalt 4.000 kroner.

6. Solfanger: Du kan få støtte til en solfanger i kombinasjon med andre fornybare energikilder. Solfangerløsningen skal være integrert med boligens oppvarmingsløsning for tappevann og eventuelt romoppvarming. Du kan få støtte på 20 prosent av totalkostnaden og maksimalt 10.000 kroner.
(Kilde: Enova)


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer