Er 40 tommer egentlig nok?

Internasjonal testorganisasjon hevder å gi deg fasiten på hvor stor TV du egentlig trenger. Men er formelen deres til å stole på?

HVOR STOR MÅ TV-EN VÆRE? Hva er den ideelle størrelsen på TV-en, i forhold til avstand mellom TV og godstol? Det finnes det nå en formel på. Sitter du tre meter fra TV-en, er 40 tommer nok! Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
HVOR STOR MÅ TV-EN VÆRE? Hva er den ideelle størrelsen på TV-en, i forhold til avstand mellom TV og godstol? Det finnes det nå en formel på. Sitter du tre meter fra TV-en, er 40 tommer nok! Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens TV-ene blir større og større, er meningene om hvor stor TV du trenger delte.

LES OGSÅ: Med denne TV-en slipper du lisens

Et nylig gjennomført forsøk hevder nå at svaret kan formuleres i en enkel formel.

Tommer x 7,5 = avstand

Ifølge det danske forbrukerbladet Tænk, har den internasjonale testorganisasjonen International Consumer Research & Testing (ICRT) sett på hva som er den foretrukne størrelsen på TV-en i forhold til avstand mellom godstol og TV.

22 personer deltok i forsøket, der fire flatskjermer mellom 32 og 55 tommer ble brukt. Disse forsøkspersonene har funnet frem til hvilken avstand til de ulike TV-ene de foretrekker.

Ut fra dette, har de kommet frem til en formel - som kan hjelpe deg til å finne ut hvor stor (eller liten) TV du egentlig trenger, i forhold til størrelsen på stua og møbleringen.

  • Avstand til stol/sofa i centimeter / 7,5 = størrelsen på flatskjerm i tommer
Er skjermen allerede på plass, men det er sofagruppen du mangler å plassere? Da er likningen slik:

  • Antal tommer x 7,5 = avstanden til flatskjermen i centimeter
Tænk skriver at du med denne formelen eksempelvis skal sitte tre meter fra en 40-tommers skjerm, og at det ikke er nevneverdig forskjell på om testpersonene så film i HD fra en Blu-ray eller i en lavere SD-oppløsning fra en DVD.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer