Er boligmarkedet friskmeldt?

Nå løsner også nyboligmarkedet.

Nå selger boligprosjektene igjen. Foto: Colourbox.com
Nå selger boligprosjektene igjen. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De to siste månedene er 1.043 nye boliger solgt, viser ferske tall fra Econ Pöyry. Dette utgjør 10 prosent av det totale antallet boliger som er registrert, og er den høyeste salgstakten siden juni 2007. Salget var på 8 prosent ved forrige måling i august i år, og 8 prosent på samme tid i fjor.

August 2007 står fortsatt som den måneden norske boligpriser var på sitt aller dyreste. Etter en periode med utflating og fall i boligprisene har prisene nå steget det siste året, og er nå 6,6 prosent høyere enn i august 2007. Men korrigert for inflasjon er prisene fortsatt 1,7 prosent lavere.

Les mer om boligpriser på DinSide

Økt salg, færre boliger

Econ Pöyry har sett på pris og salgsstatus for 10.913 boliger i prosjekter på Østlandet som var til salgs både i august og oktober, eller som er lagt ut for salg i perioden. Ved forrige registrering var 6.510 av disse solgt og 4.403 var usolgt.

Men mens salget øker, faller antallet registrerte boliger for andre gang. Reduksjonen skyldes i hovedsak færre igangsatte og ferdigstilte boliger, heter et i rapporten. Og dette kan bidra til å presse boligprisene oppover. Eksperter har flere ganger advart mot stagnering eller stopp i boligbygging, spesielt i pressområder: - Det er dette som er den virkelige krisen i boligmarkedet, sa Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret til DinSide da boligbyggingen for alvor bremset opp i mai i fjor.

Hanne K. Railo i Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff) tror salgsøkningen har en sammenheng med det man får ekstra når man kjøper nye boliger.

- Flere og flere blir bevisste på at de vil ha heis, parkering, et cetera. Dette er ting vi ser at folk er villige til å betale for, sier Railo til DinSide.

- Folk er veldig bevisste i dagens marked, vi skal ikke mer enn få år tilbake før folk kjøpte alt uten å se på kvadratmeterpris, et cetera

Hun tror også at salgstakten for nye boliger vil ha en positiv effekt på markedet generelt:

- Nyboligsalg generer flere bruktboligsalg. Vi ser gjerne at ved salg av nye boliger, så har man gjerne noe annet som skal selges.

Hvor mye er boligen din verdt?

Finn ut med vår boligpriskalkulator

Gjennomsnittsprisen på boligene som er registrert i Econ Pöyrys database har en salgspris på 37.600 kroner per kvadratmeter. Dette er 400 kroner over gjennomsnittsprisen på nye boliger i august i år. Til sammenligning var gjennomsnittsprisen for alle norske boliger 26.300 kroner per kvadratmeter. Hele 60 prosent av boligene som er med i nyboligstatistikken koster mer enn 35.000 kroner per kvadratmeter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer