Er det farlig å bruke teflon?

I juni starter utfasingen av den giftige kjemiske forbindelsen PFOA. Er det greit å bruke stekepannen nå?

Det er ikke farlig å bruke teflonprodukter så lenge belegget er helt, men når det blir så oppripet som her, er stekepannen moden for søplekassen (det vil si miljøstasjonen). Foto: Elisabeth Dalseg
Det er ikke farlig å bruke teflonprodukter så lenge belegget er helt, men når det blir så oppripet som her, er stekepannen moden for søplekassen (det vil si miljøstasjonen). Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra juni i år blir det forbudt å produsere, importere, eksportere og omsette forbrukerprodukter og tekstiler som inneholder PFOA i Norge.

PFOA, eller plerfluorert oktansyre, er ifølge erdetfarlig.no et giftig kjemisk stoff som tilhører grupppen perfluorerte stoffer. Slike stoffer har gode vann- og fettavstøtende egenskaper, og brukes i en rekke smarte produkter vi omgir oss med, som ulike non-stick-belegg, GoreTex og impregnering.

Da vi skrev om rengjøring av teflonbelagte produkter i fjor, var det flere lesere som påpekte at man kan bli syk av teflon og at det nå skal forbys.

Det skal det ikke. Det er PFOA, et stoff som brukes i flere non-stick-belegg, blant annet Teflon, som skal forbys.

Ny teflon er helt trygt

Ifølge Gro Flisnes i Høyang Polaris har de faset ut PFOA for flere år siden.  Foto: Høyang Polaris
Ifølge Gro Flisnes i Høyang Polaris har de faset ut PFOA for flere år siden. Foto: Høyang Polaris Vis mer


Selv om PFOA ikke forbys før i juni, er det allerede faset ut i en rekke produkter. Dette gjelder spesielt produsenter i EU og EØS. PFOA er et av flere stoffer på EUs liste over farlige kjemiske forbindelser. DuPont, firmaet som eier varemerket Teflon, som for mange er synonymt med slipp-lett-produkter, har kuttet bruken av PFOA i sine teflonprodukter, men stoffet er ikke helt faset ut fra alle produktene de har i porteføljen.

– Målet er å hverken lage, kjøpe eller bruke PFOA innen 2015, skriver selskapet på nettsidene sine. DuPont har en rekke kjente merkenavn i porteføljen som setter standarden innen sine varegrupper, som Teflon (slipp-lettbelegg), Corian (komposittstein) og Kevlar (beskyttelsestekstil).

Teflonproduktene skal altså være helt greie å bruke, men selskapet bruker fortsatt PFOA i enkelte andre produkter.

Høyang Polaris har merket alle sine slipp-lett-produkter som PFOA-frie.

– Vi har ikke hatt PFOA i belegget vårt på flere år, sier Gro Flisnes, markedssjef i Høyang Polaris til DinSide. Dette skal komme tydelig frem på emballasjen.

Det er imidlertid ikke sikkert dette gjelder alle produsenter, så før du kjøper ny stekepanne, anbefaler vi å sjekke med forhandler eller produsenten. Det samme gjelder om du allerede har en gryte, stekepanne, kakeform eller muffinsbrett du er usikker på om kan inneholde farlige stoffer, anbefaler vi å kontakte produsenten.

Det er også verdt å merke seg at stekepanner ikke vil bli berørt av forbudet.

– Forbudene gjelder ikke matemballasje, matkontaktmaterialer og medisinsk utstyr. Forbudene gjelder heller ikke reservedeler til forbrukerprodukter som er gjort tilgjengelige for omsetning før 1. juni 2014, heter det i den nye forskriften.

Er teflon-pannen din for dårlig? Setter maten seg fast, kan det hende det er din feil. Heldigvis er det enkelt å fikse

Slik bruker du det sikkert

Bruker du teflonpannen riktig og forsvarlig, trenger du ikke bekymre deg, ifølge Kristine Gutzkow i FHI. Foto: FHI
Bruker du teflonpannen riktig og forsvarlig, trenger du ikke bekymre deg, ifølge Kristine Gutzkow i FHI. Foto: FHI Vis mer


FHI har tidligere risikovurdert teflon på oppdrag fra Statens Forurensningstilsyn (SFT) og Mattilsynet og konklusjonen er at det ikke er helsefarlig å bruke teflonprodukter. Og til tross for at EU nå strammer inn på hvilke stoffer som kan være i teflonbeleggene, er det imidlertid ingen grunn til å kaste ut alle non-stick-produktene fra kjøkkenskapet helt ennå, skal vi tro Kristine Gutzkow i Folkehelseinstituttet (FHI).

– Man må passe på å bruke teflonpannen på riktig måte. Man skal ikke steke maten veldig hardt, og holder man seg innenfor anbefalt temperatur, skal det ikke lekke noe PFOA ut av noen som helst betydning, sier Gutzkow til DinSide. – Men flasser stekepannen ville jeg byttet den ut.

Selv bruker hun gjerne en stekepanne i jern i stedet.

Denne stekepannen fra Le Creuset har livstidsgaranti på non-stickbelegget sitt. Vår tester har brukt den uvørent i snart et halvt år, og så langt er det like helt. Vi kommer tilbake med full rapport etter litt lenger tids bruk.

Er det farlig?

Nøyaktig hvor giftig og farlig PFOA er er fortsatt ikke fastslått, men det som er kjent er at stoffet brytes svært sakte ned i naturen, og hoper seg opp jo høyere i næringskjeden man kommer.

– Det er gjort endel tiltak for å finne nye flurorerte stoffer med kortere karbon-kjeder eller alternative stoffer som ikke skal være like farlige, sier Gutzkow.

Ulempen er at de nye stoffene som brukes, ikke alltid har blitt testet like grundig.

– Men det man foreløpig vet om de nye stoffene som brukes, er at når man bruker andre, "kortere" pluoflorerte forbindelser, vil det fortsatt være persistent i naturen, men halveringstiden i mennesker vil være raskere.

Nøyaktig hvor farlig PFOA kan være, er ikke fastslått, men studier i USA har påvist assosiasjoner mellom PFOA og dårlig kolesterol, forteller Gutzkow. Andre studier har sett på forplantningsevne til barn som har vært utsatt for PFOA i mors mage, men dette er ennå ikke endelig bevist.

– Det man er mest bekymret for er at det hoper seg opp i kroppen og at dette kan være bekymringsfullt, spesielt hos gravide. Blodprøver målt i den generelle norske befolknningen viser at vi har lave PFOA-nivåer, men forbudet er føre var, sier Gutzkow.

Les mer på erdetfarlig.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer