Er det greit å nekte å bøye seg over barnevogner for å levere post?

KOMMENTAR: Det er ikke fravær av post som burde bekymre småbarnsforeldrene.

Det er ikke fravær av post som er problemet. Barnevogner bør ikke stå i oppgangen. Foto: NTB scanpix
Det er ikke fravær av post som er problemet. Barnevogner bør ikke stå i oppgangen. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En postmann som nekter å levere post fordi barnevogner gjør det vanskelig å få atkomst til postkassene, får beboere i en blokk på Hosle i Bærum i harnisk, melder Budstikka.

Det er hverken første eller siste gangen postmenn som nekter å bøye seg over barnevogner for å levere post skaper furore hos sinte småbarnsforeldre - og naboene, som heller ikke får post, til tross for at de ikke gjør noe for å sperre adkomsten til postkassene.

Det er mange gode grunner til at småbarnsforeldrene burde holde en lav profil. Pipen ville nok hatt en annen lyd, om det var deres barn som fikk ødelagte rygger fordi de i gjentatte ganger, hver eneste dag, må bøye ryggen i en vond stilling over barnevogner.

Og selv om ikke det er familiemedlemmer som leverer post, må de være med på å ta regningen, når postansatte må på attføring eller uføretrygdes, på grunn av ødelagte rygger.

Langt verre enn postmenns arbeidsforhold er sikkerhetsrisikoen de utsetter seg selv, sine barn og naboene for, ved å insistere på at barnevognene skal stå i oppgangen. Oppganger er rømningsveier. Må bygningen evakueres, for eksempel ved brann, er det viktig at rømningsveiene er frie, og at det ikke er noen hindringer for beboere som skal komme seg fort ut.

Dette er det få som tenker på. Oppussingsrot. Illeluktende sko. Våte, oppslåtte paraplyer. Søppel. Alt dette vanlige syn i en rekke bygårder, der alle ser på det som sin rett til å legge fra seg det de vil, utenfor sin egen dør, eller rett innenfor inngangen, fordi det sparer dem. Sparer dem for en liten trilletur ekstra, for litt ekstra bæring, for litt rot i leiligheten, eller en tur ned med søppelet.

Elisabeth Dalseg er redaktør for DinSides Boligredaksjon. Foto: Per Ervland
Elisabeth Dalseg er redaktør for DinSides Boligredaksjon. Foto: Per Ervland Vis mer


I den forrige bygården jeg bodde hadde en inntrenger tent opp bål i en av oppgangene. Historien endte godt, bålet ble oppdaget og slukket, bygningen ble evakuert, og ingen kom til skade. Jeg tipper de som bar sitt nyfødte barn ned fire etasjer, i røyk og forbi flammer, var mer enn litt fornøyd med at de slapp å løpe hinderløype. Forbi barnevogner, søppelposer, oppslåtte paraplyer, oppussingsrot eller sko.

Skjerpings.

Det er enkelt. Det skal ikke stå noe i oppgangen som blokkerer atkomst til eller fra leiligheter. For dem som skal inn med mye å bære på. Og ikke minst, for dem som trenger å komme seg fort ut av bygningen, for eksempel ved brann. Det er dette som burde sette småbarsforeldrenes sinn i kok.

Når det er sagt. Småbarnsforeldre har all grunn til å være sinte for at det ikke er bedre tilrettelagt for barnevogner i de fleste blokker og bygårder. Søppel får sine egne, pene, overbygde skjul. Sykler får boder. Men barnevognene skal stå ute i regn, sludd, snø og kulde? Vi er heldigvis stort sett forbi den tiden da "ballspill forbudt"-skilt var et vanlig skue, men det er fortsatt et langt stykke å gå for å tilrettelegge for småbarnsfamilier. En tørr parkeringsplass for barnevogner, med enkel adkomst, uten trapper, burde være et minimum. Ballen er herved sparket videre.

Hva synes du? Diskuter under

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer