Er det håp for selvbyggeren?

Den ”nye” plan og bygningsloven har mange endringer for deg som planlegger å bygge hus, eller garasje av en viss størrelse.

Publisert

Hovedformålet med lovendringene har vært å heve kvaliteten på byggverkene. Det viktigste virkemiddelet for å nå dette målet har blitt å stille formelle krav til kvalifikasjoner for alle de foretak som kan stå ansvarlig for byggearbeidet. Utgangspunktet er dermed at du må være formelt kvalifisert for å delta aktivt i byggeprosessen.

Hva med selvbyggeren?

Tidligere har mang en fingernem nordmann ved iherdig egeninnsats, og ved innkallelse av ”frivillige” dugnadsarbeidere, redusert byggebudsjettet ved selv å bygge grunnmur og pipe.

Spørsmålet blir dermed om kravet om "formell kvalifisering" innebærer slutten på den norske selvbyggeren?

Lovens ordlyd er i beste fall uklar. Plan og bygningslovens § 98(2)siste punkt sier kun at : ”Personlig ansvarsrett kan gis i særlige tilfelle”. På godt norsk vil det si i unntakstilfeller.

Hva vil det si?

Svaret finnes godt gjemt i det store forskriftsverket: ”Lokal godkjenning for ansvarsrett kan gis personlig for funksjonen som ansvarlig utførende for bolig, eller fritidsbygning til eget bruk, når det gjelder enkle, søknadspliktige tiltak.”( GOF §17.2)”Enkle søknadspliktige tiltak” vil for eksempel være å bygge grunnmur.Lovgiver har altså latt det gjenstå en åpning for selvbyggerne, de har bare kamuflert den godt. Hvorfor de har gjort det så uoversiktelig er ikke lett å si...Til tross for godkjenningen som ansvarlig utførende må du allikevel skaffe en uavhengig kontroll som godkjenner arbeidet i ettertid. Det er kanskje like greit, grunnmuren din bør jo være rimelig stabil...

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer