Er det lurt å kjøpe bolig nå?

Leilighetsprisene har gått ned. Men er det likevel lurt å vente med å kjøpe?

Publisert
Sist oppdatert
Vi nærmer oss en smertegrense i leiemarkedet.Christian Dreyer, NEF


Norges Eiendomsmeglerforbund tror de høye leieprisene gjør at folk ikke har råd til å ikke komme seg inn på boligmarkedet.

- Helt feil!, tordner Leieboerforbundet, som mener det er galt å hoppe uforsiktig inn i eiemarkedet.

Kalkulator: Bør du eie eller leie?

Nær smertegrense?

Leder i Norges Eiendomsmeglerforbund, Christian Dreyer, tror leieprisene er blitt så høye at mange leietakere rett og slett ikke har råd til å ikke komme seg inn på boligmarkedet.

Christian Dreyer, NEF
Christian Dreyer, NEF Vis mer


- Vi nærmer oss en smertegrense i leiemarkedet, men vi vet ikke om det vil skje nå eller om et halvt år, sier Dreyer til DinSide.

Han forklarer at leieprisene har skutt i været de siste to årene, og at det vil føre til at flere prøver å komme seg inn i boligmarkedet.

- Når leieprisene er såpass høye, vil det lønne seg å kjøpe bolig i stedet for å leie. Det er først og fremst småleilighetene som vil oppleve en etterspørselsvekst fra folk på leiemarkedet, sier Dreyer.

Lars Aasen, Leieboer-
foreningen
Lars Aasen, Leieboer-
foreningen Vis mer


- Helt feil

Daglig leder i Leieboerforeningen, Lars Aasen, holder ikke tilbake det han mener om Dreyers uttalelser.

- Han tar helt feil!, er den klare talen fra Aasen.

- Boligprisen er blitt så høy og bankene er blitt mer restriktive, slik at mange er ekskludert fra å kjøpe bolig, sier Aasen.

Han tror det er uheldig hvis mange unge kaster seg inn i eiemarkedet nå, bare fordi leieprisene er høye.

- Dreyer snakker ut fra hva han ønsker og vil. Den voldsomme driven i eiemarkedet gjør at mange unge etablerer seg ut over evne, og får et ekstremt usikkert fundament. Hvis det skjer noe i boligmarkedet er det de unge som går til helvete, sier Aasen.

Les også: - 147.000 nordmenn har i teorien ikke råd til å betale


Kan bli en fattigdomsfelle

Aasen tror at på tross av høye leiepriser, er det fortsatt ganske risikabelt for eksempel for unge mennesker å kjøpe bolig.

- Erna Solberg har sagt at det å leie er en fattigdomsfelle. Men skulle det kommer en situasjon hvor boligprisene faller mellom 10 og 20 prosent, da er det ikke lenger leieboerne, men de unge og nyetablerte, som sitter i fattigdomsfella, sier Aasen

- Er det realistisk at boligprisene vil falle såpass mye?

- Jeg liker ikke å spå, men jeg tror ikke Norge kan leve som et lite lykkeland, hvis det går dårlig med økonomien i resten av verden. Vi følger det samme systemet. De som er mest optimistiske til økte boligpriser, er gjerne dem som lever av at de vokser, sier Aasen.

Lavere prisvekst på leie

I fjor steg leieprisen kraftig de fleste steder i landet.

- Vi har hatt en eksplosiv vekst i leieprisene, spesielt i Oslo, men tendensen er den samme i hele landet, sa partner i Prognosesenteret, Bjørn Erik Øye til DinSide tidligere i år. Da hadde det kommet frem at leieprisene i hovedstaden hadde skutt i været, og økt med utrolige 16,4 prosent på ett år.

Visste du at...

...det koster nå i gjennomsnitt 9.700 kroner per måned å leie en bolig i Oslo.


Siden den gang har leieprisveksten roet seg ned. I første kvartal i år har leieprisene i Oslo gått opp 1 prosent, ifølge Boligbygg. Det må vel betegnes som en beskjeden oppgang i forhold til den enorme veksten i hele 2007.

Aasen i Leieboerforeningen sier prisene ikke vokser så mye akkurat nå på grunn av stort volum av leieboliger.

- Leieprisene vokste ikke så mye siste kvartal, og det henger for så vidt sammen med at det var flere ledige boliger på markedet enn på lang tid, sier han.

Han tror likevel det er for tidlig for leieboere å sprette champisen.

- Det er et forbigående fenomen. Boligbygg har antatt at leieprisene vil øke 12 prosent i 2008 (i Oslo, red. anm.), dersom det slår til vil det være en prisstigning på nesten 30 prosent på to år. Det er en dramatisk økning, sier Aasen.

Billigere leiligheter

Den gode nyheten for leietakere som vil kjøpe seg bolig, er at prisen på leiligheter har sunket det siste året. Fra mai 2007 til mai 2008 gikk gjennomsnittsprisen på leiligheter i hele landet ned hele 3,5 prosent. Bare fra april til mai i år sank prisen med 1,1 prosent. Prisen på alle boligtyper gikk ned 0,6 prosent fra april til mai, selv om den sesongjusterte prisen har ligget stabil den siste måneden.

Les også: Prisen på leiligheter kraftig ned

Visste du at...

...Statistisk sentralbyrå forventer at boligprisene vil øke 2,4 prosent i 2008.


Gledesrusen for boligkjøpere gjelder riktignok ikke over hele landet. I Stavanger har boligprisen (på alle boligtyper) gått opp 4,7 prosent, og kvadratmeterprisen i oljebyen er snart like høy som i hovedstaden. I Bergen, Tromsø og Trondheim derimot, har prisene gått nedover.

Les også: Stor prisforskjell på boliger

Overskuddet av leiligheter er stort akkurat nå, noe som er med på å forklare den generelle prisnedgangen. Christian Dreyer i Eiendomsmeglerforbundet forklarer det historisk sett er vanlig at boligoverskuddet er størst i mai. Derfor mener han at alle som venter et større boligoverskudd, og dermed lavere boligpris, må belage seg på en skuffelse.

- Det kommer ikke til å bli mer kjøpers marked enn hva det er nå. Volumet kommer til å synke framover, det er jeg ganske sikker på, sier Dreyer.

AKTUELT:Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer