Helligdagsfred:

Er det ulovlig å henge ut klær til tørk på en søndag?

Dette sier egentlig reglene i loven om helligdagsfred.

ULEMPE? Kan det å henge ut klær til tørk på en helligdag regnes som brudd på helligdagsfreden? Foto: NTB Scanpix
ULEMPE? Kan det å henge ut klær til tørk på en helligdag regnes som brudd på helligdagsfreden? Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I juni kunne Fredriksstad Blad fortelle om mannen som fikk en lapp fra naboene med beskjed om at de var lei av mannens klesvask – siden det ikke vaskes på helligdager.

Men hva kan man egentlig gjøre - uten å bryte helligdagsfreden?

Ro og verdighet

En kikk på loven om helligdagsfred viser at målet med loven er å verne om det gudstjenestelige liv og den alminnelige fred på helligdager og å gi høytiden ro og verdighet.

I forbindelse med endring av loven i 1995, skrives det i denne stortingsproposisjonen at helligdagsordningen fra gammelt av var såvel en religiøs som en sosial oppgave. Allmennheten skulle få ta del i kirkens forkynnelse, men også få muligheter for nødvendig arbeidshvile.

Det blir også vist til eksempler på det som ifølge lovens paragraf 3 ikke er tillatt ved helligdagsfred, nærmere bestemt «utilbørlig larm» , for eksempel bruk av motorgressklipper og motorsag i bolig- og hyttestrøk.

Så hva med klesvasken? Er det å vaske klær på en søndag omfattet av helligdagsfreden?

Vern mot støy

Naboene til den nevnte mannen påpekte i sin lapp at de er «flere naboer som ser oss lei på deres klesvask hver søndag og alle helligdager som påske, pinse, 1. mai, 17. mai. Hele året. Se deg omkring så vaskes det ikke i disse dager. Offentlige flaggdager skal bare det norske flagg henges ut. Vennlig hilsen naboene. P.S. Respekter våres høytidsdager.»

Da det ble gått gjennom reglene om søndagshandel og konsekvensene av endringer i 2017, er også helligdagsfreden omtalt.

Her blir det påpekt at vernet om helligdagsfreden er særlig sterkt i nærheten av en kirke eller tilsvarende, og også her nevnes motorsag, gressklipper og i tillegg høyttrykksspyler som eksempler på støy som ikke er innafor.

Det påpekes samtidig at «helligdagsfreden er et vern mot støy og ikke til hinder for fysisk aktivitet som å slå på TV-en, vaske vinduene eller mosjonere, eller aktivitet som medfører lys eller lukt. Normal ferdsel og å utføre arbeid som ikke kan utsettes, er heller ikke brudd på helligdagsfreden».

Kommunikasjonsrådgiver Sandra Mørkestøl i Barne- og familiedepartementet, sier følgende til spørsmålet om det å henge ut klesvask på en søndag kan bryte med helligdagsfreden:

- Det er opplagt at helligdagsloven paragraf 3 reflekterer tradisjoner om hva som var greit å gjøre på en helligdag. Det innebærer ikke at loven kan brukes til å håndheve preferanser eller tradisjoner om klesvask eller liknende, sier Mørkestøl til Dinside.

- En ganske stille affære

I tillegg til helligdagsfreden er det også naboloven som kan påvirke hva som kan regnes som en ulempe for naboen din. Men heller ikke her vil tørking av klesvask regnes som forstyrrende nok, mener advokat og partner Erik Snekvik hos advokatselskapet Codex.

Advokat Erik Snekvik. Foto: Codex
Advokat Erik Snekvik. Foto: Codex Vis mer

- Tørking av klær er en ganske stille affære som ikke vil regnes som en vesentlig ulempe etter nabolagsloven, og heller ikke som brudd på helligdagsfreden, sier Snekvik.

Følgende dager er helligdag:

 • vanlige søndager
 • nyttårsdag
 • skjærtorsdag
 • langfredag
 • første påskedag
 • annen påskedag
 • Kristi Himmelfartsdag
 • første pinsedag
 • annen pinsedag
 • første juledag
 • annen juledag

På helligdag fra kl 00 til kl 24 samt påske-, pinse- og julaften etter kl 16 skal det være helligdagsfred som ingen noe sted må forstyrre med utilbørlig larm. Ved kirke eller gudstjenestested er det mens helligdagsfreden varer ikke tillatt å forstyrre gudstjenesten med unødig larm eller arbeid eller annen forstyrrende virksomhet.

Her er det derimot snakk om gjengangere, som store, prangende påbygg som gir uønsket skygge til naboen, eller trær og busker som har nedfall i naboens hage, eller skygger for sola.

- I tillegg gjelder det alle handlinger hvor du tar deg til rette på naboens tomt uten tillatelse, legger Snekvik til.

Når det er snakk om støy, vil det også være tilfeller hvor man kan få en dom på at for eksempel ekstrem bjeffing fra naboens hund må opphøre, men i slike tilfeller vil det i praksis eventuelt kunne bli snakk om en erstatning i form av et pengebeløp snarere enn at naboen må kvitte seg med hunden, forklarer Snekvik.

Når gjelder helligdagsfreden?

Som man kan se av faktaboksen i artikkelen, gjelder helligdagsfreden helligdager - som betyr at 1. mai og 17. mai ikke er omfattet av reglene, for ikke alle røde dager er helligdager.

Dermed kan du i prinsippet klippe plenen disse dagene, uten å bryte med helligdagsfreden.

Helligdagdsfreden gjelder derimot påske-, pinse- og julaften, men først etter klokka 16 på disse dagene.

Tar en telefon

Det er politiet som håndhever loven om helligdagsfred. Operasjonsleder Victor Fenne-Jensen i Sør-Vest politidistrikt sier til Dinside at han må referere til praksis, og at det avhenger av skjønn om politiet reagerer i det konkrete tilfellet.

Om helligdagsfreden blir forstyrret avhenger gjerne av hva slags type arbeid det er snakk om, og om det er mange som blir forstyrret, ifølge operasjonslederen. Han sier at de vanligvis vil ta kontakt på telefon og at det vil løse seg, mens de noen ganger vil sende patruljer til stedet.

- Det skjer bare unntaksvis at det blir opprettet en sak eller at vi skriver ut bøter. Dette skjer oftere ved forstyrrelse av natteroen, sier Fenne-Jensen.

Når det gjelder støy eller utilbørlig larm, som det heter i loven, vil det ofte være skjerpende dersom man for eksempel jobber med støyende arbeid tett på en gudstjeneste.

- Her vil det bli gjort konkrete vurderinger, sier Fenne-Jensen.

- Hva med bråkende barn på trampoline?

- Dette kan nok veldig ofte løses mellom naboene ved at man prater sammen, men det er klart, er det fire barn på en trampoline samtidig kan det bli en del støy, som kan kan rammes av reglene. Så skal det sies at dette er lek og ikke motorstøy, sier Fenne-Jensen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer