Er dette din neste bolig?

Byggingen av passivhus tar av.

Byggingen av passivhus tar av. Her i en ferdighusmodell fra Systemhus.  Foto: Systemhus
Byggingen av passivhus tar av. Her i en ferdighusmodell fra Systemhus. Foto: Systemhus Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Passivhus, boliger med maks 25 prosent av energibehovet til ordinære boliger, har hittil vært for de privilegerte få. Det er kun 70 passivhus i Norge i dag, men nå tar det av. En ny Sintef-rapport viser at flere tusen passivhus planlegges, melder Enova.

Noen av dem kan du se her: Boligene med 75 prosent lavere strømregninger.

Senioforsker Tor Helge Dokka ved Sintef mener utbredelsen av passivhus i Norge henger nøye sammen med hvor mange i byggebransjen som har kompetanse på å planlegge og bygge slike hus.

– Utbredelsen av passivhus har gått akkurat så fort som det er fornuftig i forhold til kunnskapen i byggebransjen. De siste fire årene har vi kurset rundt 200 arkitekter og ingeniører og kompetansen på passivhus ligger nå full på høyde med våre naboland Sverige og Danmark, sier Dokka, som er en av Norges fremste eksperter på passivhus.

– Utbredelsen av passivhus vil komme av seg selv når vi har et tilstrekkelig antall planleggere og byggekyndige som er i stand til å lage passivhus, sier Dokka.

Se hvor lekkert det kan bli: Passivhuset vi drømmer om

Kan bli standard

I tillegg jobber myndighetene for at flere skal bygge passivt. Sintef utarbeider nå en plan for å innføre passivhus som standard. Og i klimaforliket på Stortinget var det enighet om å vurdere om det skal bli et krav om passivhusnivå for nybygg innen 2020. Det kan også komme lignende krav til rehabilitering av gamle hus. Så skal du bygge nytt, bør du absolutt vurdere å bygge passivt.

Gir støtte til passiv bygging


Staten, gjennom Enova, gir støtte til en rekke tiltak for å redusere boligers energibehov. Å bygge passivhus er ett av dem. Det er nok velkomment for dem som velger å bygge passivhus. For det langt dyrere å bygge passivt. Hvor mye dyrere det blir, avhenger blant annet av byggekostnader og salgspris.

– Merkostnadene ligger gjerne mellom 500 og 1.500 kroner per kvadratmeter. Enovas støttesatser dekker inntil 60 prosent av de ekstra utgiftene man får ved å bygge et passivhus, sier Christian Hemmingsen, sivilarkitekt Enova.

En bolig på 150 kvadratmeter vil da kunne bli opptil 225.000 kroner dyrere å bygge. Du kan søke om å få dekket opp til 135.000 kroner. De resterende 90.000 vil du imidlertid få tilbake gjennom fremtidig lavere strømregninger. Stein Stoknes som bor i Oslos første passivhus, sparer rundt 22.000 kroner i året, gitt en gjennomsnittlig strømpris (inkludert nettleie) på en krone per kWh.

Bli med på omvisning i Stoknes' passivhus:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer