Er dette fremtidens vaskemaskin?

Så enkelt kan det gjøres.

FORT OG GREIT: Rene håndklær etter hver bruk med vaskerenseknaggen Pure Towel.  Foto: ELECTROLUX DESIGN LAB
FORT OG GREIT: Rene håndklær etter hver bruk med vaskerenseknaggen Pure Towel. Foto: ELECTROLUX DESIGN LAB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvor mange ganger kan man finne opp hjulet? Én. Hvor mange ganger kan man finne opp en vaskemaskin?

Flere, skal vi tro den neste generasjonen produktutviklere. Dersom noen av de smarte produktutkastene vi har sett de siste årene kommer i produksjon, kan vi glede oss til en bærbar vaskemaskin, omtrent på størrelse med en iPhone 6, som kan fjerne flekkene på flekken.

Eller kanskje vi får se Hula washer, rockeringen som lar deg trene og ta unna håndvasken samtidig.

Dersom den meksikanske studenten Leobardo Armenta får bestemme, vil vi få Pure Towel-vaskemaskinen, en knagg der det du henger på den vil bli rengjort av UV-lys.

SMART: Håndkleeet henger på knaggen, vaskemaskinen beveger seg opp og ned, mens den bestråler og blåser håndkleeet rent. Foto: ELECTROLUX DESIGN LAB
SMART: Håndkleeet henger på knaggen, vaskemaskinen beveger seg opp og ned, mens den bestråler og blåser håndkleeet rent. Foto: ELECTROLUX DESIGN LAB Vis mer


Rent på tur: Vi har testet turvaskesekken Scrubba

Strålebehandler håndkleeet

Pure Towel gjør akkurat det den sier: gir deg et rent håndkle, men du kan selvsagt også henge opp en skjorte eller andre klesplagg som trenger en oppfriskning.

Ultrafiolett lys og en vifte skal sørge for rengjøring, nesten sterilisering, av det som henger på knaggen. Designeren hevder 99,99 prosent av bakteriene skal forsvinne.

I produktpresentasjonen under kan du se hvordan den skal virke:


Pure Towel vil egne seg fint for offentlige miljøer som restauranter og kontor, men det vil heller ikke være malplassert i private hjem. I hvert fall når vi vet at vanlige familier anbefales å bytte håndklær minst to ganger i uken.

Pure Towel er et av finalebidragene i den årlige designkonkurransen Electrolux Design Lab. Juryen består av Lars Erikson, leder av Electrolux Design, samt Margareta van den Bosch, H&Ms kreative rådgiver, og Robin Edman, konsernsjef i Swedish Industrial Design (SVID).

Vi har tidligere omtalt serviset Set to mimic som skal lure hjernen din til å tro at du spiser pizza og boller selv om du blir servert kokte grønnsaker, som også har fått en plass i finalen.

De nyeste vaskemaskinene

TENKER SELV:  Samsungs nye toppmodell kan scanne klesvasken og dosere vaske- og skyllemiddel slik at du slipper å tenke.  Foto: ELISABETH DALSEG
TENKER SELV: Samsungs nye toppmodell kan scanne klesvasken og dosere vaske- og skyllemiddel slik at du slipper å tenke. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Nå er det nok lenge til vi eventuelt får se en slik maskin i salg, men det betyr ikke at utviklingen står helt stille.

I generelle trekk har de beste vaskemaskinene de siste årene fått bedre kapasitet, blitt mer energivennlige, kuttet vannforbruket, blitt mer stillegående, har utsatt start og kan også dampe klærne dine.

Mieles nye toppmodeller kan du fylle opp med vaskemiddel, så doserer de etter behov. De tar også kapsler, som kapselkaffemaskiner, med spesialvaskemiddel, for eksempel til sportstøy eller dun.

Samsungs nye vaskemaskin WW9000 har også automatisk vaske- og skyllemiddeldosering dersom du ønsker det, men det er ikke der den skiller seg best ut: Dette var den første mobilstyrte vaskemaskinen som kom på markedet.

Hva du skal bruke det til? Du kan starte og stoppe den med mobil eller nettbrett, så lenge du har dekning, (enn så lenge er vi veldig fornøyd med vår maskin med utsatt start), og enkelt sjekk hvor mye tid som gjenstår.

Enda smartere er kanskje programmet som skal tenke for deg, og sørge for at klærne blir vasket på riktig program med riktig mengde såpe, selv om du ikke er så rutinert på klesvask.

Slik tar du vare på vaskemaskinen din

LUKTER DEN? Gi gummiringen en god vask i alle kriker og kroker, og sett på en tom maskin med litt eddik i vannet på 90 grader. Foto: COLOURBOX.COM
LUKTER DEN? Gi gummiringen en god vask i alle kriker og kroker, og sett på en tom maskin med litt eddik i vannet på 90 grader. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer


Selv om det kan være fristende å investere i nye, smarte maskiner, velger de fleste av oss å nøye oss med den maskinen vi har noen år til. En vaskemaskin bør vare i en 10-15 år.

Da lønner det seg å bruke den riktig og behandle den pent, slik at den virker optimalt så lenge du har den.

Det smarteste du gjør, er å sørge for at du vasker en kokvask med jevne mellomrom. Dersom det ikke passer med klærne dine, kan du kjøre en tom maskin.

På denne måten forebygger du at det tetter seg igjen i rørene, og ikke minst vond lukt. Lukter vaskemaskinen kan den sure lukten sette seg i de nyvaskete klærne.

Har det gått for langt, anbefaler vi å vaske en tom maskin på 90 grader med et par desiliter eddik i vaskevannet.

I tillegg er det viktig å ikke overvurdere maskinens kapasitet. De fleste vaskemaskiner angir kapasitet i antall kilo, men bruk hodet når du legger inn klær. Må du stappe inn klærne, er den for full. Klærne skal ha plass til å bevege seg, ellers blir de ikke rene.

Les mer: Slik får du vaskemaskinen til å vare lengst mulig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer