Er dette trikset som gjør dusjdøren gullende ren?

Det er ikke lett å bli kvitt skjolder og striper på dusjdørene. Fikser eddik og oppvaskpulver biffen?

Idealet er å ha en gullende ren dusj - men det krever litt innsats. Foto: Colourbox
Idealet er å ha en gullende ren dusj - men det krever litt innsats. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å vaske dusjen er en kjedelig affære. Særlig siden skjoldene og stripene såperester og kalk lager er nær umulige å få bort fra dusjdørene i plexiglass, selv når jeg skrubber som en heltinne med Jif og svamp.

Det må sterkere lut til. Jeg finner et kjerringråd på nettet som anbefaler en miks av eddik og oppvaskpulver i vaskevannet. Eddiken skal løsne opp kalken, mens oppvaskmiddelet skal ta såperestene.

Jeg følger rådet om å vaske og gni over med en svamp, og så la det sitte i ti minutter før jeg skyller av og deretter tørker dørene med et rent vaskehåndkle.

Det er med spenning jeg inspiserer dørene etter prosessen. Joda, de er blitt ganske rene, men det er FORTSATT noen forbaska striper her og der. Den første døren jeg vasket er ganske fin, men da var jeg mer ivrig enn på de resterende flatene.


Du bør også gi dusjhodet en rens!

Muligens har jeg hatt for lite eddik og oppvaskmiddel i vaskevannet til at det virkelig skal bli lett som en lek å få dusjdørene skinnende rene. Men at det funker, det stemmer nok.

Sitron og cola

Sien jeg ikke er helt fornøyd med vaskingen, leter jeg meg frem til flere gode råd for skitne dusjdører. Hovedutfordringen er å bli kvitt kalkrestene som lager en skjoldete "film" på dusjdøren.

Siden kalk er basisk, er det syre som er best for å løse den opp. Et tips jeg finner er å skjære en sitron i to og gni over, og etterpå vaske med skrubbemiddel. Et annet råd er å vaske med Zalo først, og så med salmiakkvann etterpå.

Og i Storbritannia, der det er masse kalk i vannet, tipses det om cola. Det fungerer visst også ypperlig til å rense toalettet. Hell en 1,5 liters flaske oppi, la det virke 30 minutter, og trekk ned. Da skal eventuell misfarging som følge av kalkbelegg være borte.

Bedre føre var ...

For å forebygge oppbyggingen av såperester og kalk, bør du skylle over alle flater i dusjen etter bruk, og aller helst bruke nal eller tørke over dem med en mikroklut etterpå. Men i hverdagen er det vel få av oss som tar oss tid til dette.

Det finnes spesialprodukter på VVS-butikker, og rapportene i forskjellige forum er at de er dyre, men drøye i bruk, og gjør det de lover. Det nevnes både ShowerClean og TD Rent Bad. Disse skal man kunne spraye på, la virke i 15 minutter, og så skylle.

Fire ganger årlig bør dusjen renses med klor for å forebygge fare for legionella

Eddik - universalvaskemiddel?

Nesten uansett hva det er vi sliter med å få rent, er det noen som foreslår å bruke eddik. Gjerne løst i vann og blandet med en annen ingrediens, som bakepulver, natron eller oppvasksåpe. Vi har testet eddik som renholdsprodukt flere steder, her kan du se hvordan det gikk:

>>Se alle kjerringrådene her

Har du bedre tips til hvordan man kan få dusjdørene rene? Skriv i debattforumet!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer