Er du brannsikker?

500.000 synder mot loven.

Er du ikker på at du våkner om det skulle begynne å brenne mens du sover? Foto: Colourbox
Er du ikker på at du våkner om det skulle begynne å brenne mens du sover? Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norsk brannvernforening regner med at 500.000 nordmenn bor i bolig uten fungerende røykvarsler.

- Det er forunderlig at så mange bor i bolig hvor batteriet på røykvarsleren ikke fungerer. Her slurves det mye, og det gjelder først og fremst røykvarsler-kontrollen, sier administrerende direktør i Norsk brannvernforening, Dagfinn Kalheim.

1 av 4 hytter mangler røykvarsler

Dette sier loven

Ifølge loven, skal det være minst én fungerende røykvarsler i hver bolig. I dette ligger også at det skal være minst én røykvarsler i hver av eventuelle utleieleiligheter. Det er utleier som er ansvarlig for at boligen har nødvendig utstyr.

Røykvarsleren skal monteres på høyeste punkt i taket, og minst 50 cm fra veggen. Så er det slik at det selvsagt ikke noen vits i røykvarslere som ikke virker; Norsk brannvernforening anbefaler at man sjekker alle husets røykvarslere en gang i måneden - og estimerer at batteriene behøver utskiftning minst en gang per år.

I tillegg til røykvarsler, er det også krav om at boligen skal være utstyrt med slokkeutstyr. Dette kan være et 6 kilos pulverapparat, et 9-liters skumapparat eller en husbrannslange. Dette er minstekravet. Ifølge Norsk brannvernforening er det i tillegg noen kommuner som krever husbrannslange i alle nybygg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer