Er du en boligvinner?

Det er ikke alle som taper på at markedet har falt...

har du nettopp kjøpt ny bolig, eller har du planer om å etablere deg i løpet av det nærmeste året, er du blant de heldige få som kan kalle seg en vinner på boligmarkedet. Foto: colourbox.com
har du nettopp kjøpt ny bolig, eller har du planer om å etablere deg i løpet av det nærmeste året, er du blant de heldige få som kan kalle seg en vinner på boligmarkedet. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er viktig å huske på at nedgangen vi ser i boligmarkedet nå er et forbigående fenomen. Men selv om det er stramt for mange, er det heldigvis ikke så mange som rammes direkte. Men hvem vinner mest - og hvem taper - på dagens boligprisfall?

Hvor mye er boligen din verdt?

- Vi kan dele boligeiere inn i tre grupper, sier Peter Batta, direktør i Huseiernes Landsforbund til DinSide.no.

Og det er den minste av disse gruppene som taper på dagens boligprisfall.

De som klarer seg. Den største gruppen, Batta anslår dette til å være en 80-90 prosent av landets husstander, er de som eier egen bolig, og ikke har planer om å bytte bolig med det aller første. De har fornuftige lån, og om de merker økte renteutgifter på budsjettet, er det ingen stor krise.

Peter Batta i Huseiernes Landsforbund. Foto: Heiko Junge / Scanpix
Peter Batta i Huseiernes Landsforbund. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer


- De har hatt et papirtap som ikke betyr noe for deres virkelige hverdag. Så uansett hvor mye boligen har gått ned i verdi på papiret, spiller det ingen rolle.

Nykommerne på boligmarkedet En litt mindre gruppe, 5-10 prosent, er de nyetablerte, eller de som har planer om å etablere seg i den nærmeste fremtiden. Det er typisk 20-åringer under utdannelse, de yngste på arbeidsmarkedet, pendlere, dem som akkurat har kjøpt seg ny bolig etter et samlivsbrudd - og de som har planer om å kjøpe en ekstra bolig, eller bolig til barna i løpet av det neste året.

- Disse har fått det billigere enn om prisene hadde fortsatt å stige, sier Batta.

De som ikke klarer å betjene lånet Den siste gruppen er de som kjøpte da markedet var på topp, i perioden 2005 til nedgangstiden begynte høsten 2007, og som ikke har klart å betjene lån med de stadig økende rentene, og har måttet selge. Spesielt de som har vært nødt til å selge fort, og ikke hatt anledning til å vente til en har fått ønsket pris for boligen sin.

- Det er de som har vært nødt til å selge nå, som ikke har hatt anledning til å vente på den riktige kjøperen, som har tapt, i større eller mindre grad, sier Batta. I verste fall sitter noen igjen med restgjeld.

Han presiserer at dette heldigvis ikke gjelder så mange. - Det er 2,8 millioner husstander i Norge. En 2,5-2,7 millioner husstander vil ikke bli berørt - eller tjene på prisdumpen, mens en 150-200.000 vil tape.

- Det er ikke store tall.

Slik minimerer du tapet

For deg som må selge mens det fortsatt går ned har Batta følgende råd: Pass på skattereglene. Det kan være fristende å leie ut, men her er det riktig å holde tungen rett i munn. Er det lenge siden du kjøpte, slik at du vil selge med gevinst, er det viktig å ha bodd i boligen selv i minst 12 av de 24 siste månedene. Jo mer du har tjent på boligen din

Kjøpte du på bunn i 1992, og har boligen din fulgt den generelle markedsutviklingen, har den steget 170 prosent i verdi. Og bare de siste årene før oppgangen sluttet, steg boligprisene med tosifrete prosenttall i året, så sjansen er stor for at du har tjent på boliegen.

Det motsatte gjelder om du vil ha fradrag for tapet.

Les mer om det kompliserte skattereglene: Bør jeg selge eller leie ut?

Bytte ut bolig

Dersom du skal bytte bolig nå, vil du nok også tjene på det, gitt at du ikke kjøpte da prisene var på topp. Du har fordel av lave priser som kjøper, men ulempen med at det er vanskelig å få solgt, og du får nok ikke like mye for boligen din, som du ville ha fått for et par år siden. Du vinner sannsynligvis mest på å klatre på boligstigen, men det aller viktigste du må huske på er at du må selge før du kjøper.

Hvilke boliger holder seg best i krisetider?

Bor du i, eller nær, en av de store byene, er det én type bolig som peker seg ut som vinner når prisene går opp igjen: Hus med hage.

– Vi tror veksten blir brattest for eneboliger, rekkehus og andre små boliger som tomannsboliger. De har falt mye i pris, og for tiden bygges det nesten ikke nytt, sa Wongraven til DinSide Bolig i går.

Det siste årets prisfall til tross, siden forrige bunnivå i 1992 har boligprisene hatt en formidabel utvikling, og leiligheter har steget mest, med hele 320 prosent. Rekkehus har vokst med omtrent 270 prosent, mens eneboliger har vært taperen - om man i det hele tatt kan snakke om "tap" med en prisøkning på 235 prosent.

Til sammenligning har den ordinære prisveksten i den samme perioden vært på 40.7 prosent, ifølge SSB. Korrigert for inflasjonen er de gjennomsnittlige boligprisene nå rundt 170 prosent høyere enn de var i 1992, ifølge NEFs statistikk.

Les mer: Bor du i en gullgruve?

Gangavstand viktig

Eilert  Vimme er megler i DnB NOR Eiendom i Arendal. Foto: DnB NOR Eiendom
Eilert Vimme er megler i DnB NOR Eiendom i Arendal. Foto: DnB NOR Eiendom Vis mer


Meglere tror på lignende forhold, om enn litt mindre, på landet.

Eilert Vimme, megler i DnB NOR Eiendom i Arendal, sier til DinSide at han tror boliger med hageflekk som ligger såpass nærme sentrum at en kan spasere inn til nærmeste by eller tettsted, vil holde seg best i verdi.

- Det viste seg sterkt allerede da markedet begynte å snøre seg inn. Disse boligene er fortsatt dem det er lettest å selge, sier Vimme.

Han tror det er en kombinasjon av ulike faktorer; Ønsket om å være nær servicetilbud i byen, og ikke minst at man kan gå inn, så man slipper å ta buss eller taxi.

- Har vi hatt sentrumsnære boliger til en overkommelig pris er det lett omsettelig. Det gjelder faktisk nå også. Det er ikke noen bomstopp i markedet, men mer avhengig av type bolig, hvor den ligger og prisnivå.

Når det gjelder hageflekk er Vimme også klar: Den bør ikke være for stor.

- Folk orker ikke noen stor hage. Det er selvfølgelig fortsatt dem med grønne fingre som vil bruke fritiden i hagen. En liten grønn flekk på utsiden, men ikke mye. Det er absolutt ingen fordel å ha en stor park. Da ser de på hverandre og lurer på hvem som skal styre med haven.

Vimme mener det blant annet skyldes at folk reiser mye, og ikke bruker like mye tid hjemme som før. - Men en enkel liten haveflekk med en terrasse på utsiden er det ideelle huset for de fleste. Da spiller det ingen rolle om det er rekkehus eller enebolig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer