Hvordan fjerne nupper

Er du plaget med nupper på klærne?

Dette kan du gjøre for å bli kvitt dem.

BLANDING?  Hva slags garnsammensetning det er i ullplaggene dine avgjøre hvor nuppete de blir.  Foto: KRISTIN SØRDAL
BLANDING? Hva slags garnsammensetning det er i ullplaggene dine avgjøre hvor nuppete de blir. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med kulda kommer de tykke plaggene frem fra skap og kott. Har du funnet fram favorittgenseren din og oppdaget at den er full av nupper?

Det fins flere måter å fjerne nupper på, se hva kan du gjøre for å unngå eller fjerne problemet.

LES OGSÅ: Trikset som redder ullklærne

FJERNER EFFEKTIVT:  En nuppefjerner trenger ikke koste skjorta for å fungere bra. Foto: CLAS OHLSON
FJERNER EFFEKTIVT: En nuppefjerner trenger ikke koste skjorta for å fungere bra. Foto: CLAS OHLSON Vis mer

1. Nuppefjerner

En god nuppefjerner trenger ikke koste mye. Den fjerner nuppene effektivt og skånsomt - i hvert fall så lenge du ikke tar for hardt i.

- Det kan være en fare for at nuppefjerneren skader plagget hvis du trykker for hardt. Da kan den i teorien kutte en tråd, men dette er ikke veldig sannsynlig, sier Ingun Klepp, forsker ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) til Dinside.

LES OGSÅ: Slik vasker du huset

2. Nuppekam

En nuppekam er også en slags nuppefjerner, men disse går ikke på batteri og krever derfor også litt mer jobb.

Den kommer ofte med et plasthåndtak og et metallfilter som gjør at nuppene slipper taket når du grer plagget med den.

Nuppekammen tar også veldig liten plass, og kan sånn sett være praktisk hvis du skal ha den med deg for eksempel på hyttetur.

LES OGSÅ: Prøv dette for blanke glassvegger i dusjen

3. Barberblad

- Du kan og bruke en vanlig barberhøvel, men da må du også være veldig forsiktig så du ikke skjærer over noen tråder, sier Siri Kirkeby ved Sandnes garn til Dinside.

Noen velger også å bruke et enkelt barberblad for å fjerne nupper, men av naturlige årsaker er dette ganske risikofyllt. Du bør være stødig på hånda hvis du går for denne metoden.

For enkelte av oss, kan faktisk en vanlig saks være et enklere alternativ - men pass på at du ikke klipper hull i plagget ...

RISIKOFYLT:  Du bør være rimelig stø på hånda for å bruke et barberblad som nuppefjerner. Foto: BILDHUSET / TT NYHETSBYRÅN / NTB SCANPIX
RISIKOFYLT: Du bør være rimelig stø på hånda for å bruke et barberblad som nuppefjerner. Foto: BILDHUSET / TT NYHETSBYRÅN / NTB SCANPIX Vis mer4. Plukke med fingrene

Dette er kanskje det kjedeligste alternativet, men noen ganger har du ikke så mye valg.

- Er det snakk om veldig store nupper, er du nødt til å plukke dem for hånd. Du kan i hvert fall ikke bruke nuppefjerner i og med at hullene ikke er store nok til det, sier Klepp.

- Er det lite så kan du jo bare plukke for hånd, eller prøve å børste den med en til tett hard børste (neglebørste), men det er jo litt avhengig av garntype. På 80-tallet når vi strikket mye i mohair hadde de noen børster i garnbutikkene som var til å børste opp mohairen igjen, forteller Kirkeby.

LES OGSÅ: Vi har testet tre flekkfjerningsmidler

Mykt garn byr på problemer

- Alle problemer løses best ved at de ikke oppstår. Akkurat nå er det veldig mange ullplagg på markedet som får veldig mange nupper. Det er helt unødvendig, understreker Ingun Klepp.

Foto: NILS BJÅLAND/VG/NTB SCANPIX
Foto: NILS BJÅLAND/VG/NTB SCANPIX Vis mer


Hun forklarer at dette blant annet skyldes en blanding mellom sterke og svake fiber i stoffet, og en blanding mellom sterke og syntetiske fiber.

Det er nemlig sånn at tynne fiber klør mindre, og det har derfor dukket opp mange produkter med denne typen fiber.

- Det er viktig å tenke på andre egenskaper enn mykhet også, spesielt hvis du vil at ullplagget skal vare lenge. Det er klart at ullgensere av typen som Dorthe Skappel har laget er fine å se på, men du vil også få gleden av å strikke den igjen til neste år, understreker Klepp, for å sette det på spissen.

Hun påpeker at butikk-kjøpte plagg som ser fine og behagelige i butikken, ikke blir mindre slappe og hengete etter at det de har blitt tatt i bruk.

Klepp trekker frem varighet, tykkelse, spenst og glans som andre egenskaper du bør vurdere når du får deg et nytt ullplagg.

- Kvalitet er ikke en egenskap, men et kompromiss mellom blant annet disse egenskapene, understreker hun.

Det er heller ikke alltid slik at det er sammenheng mellom pris, holdbarhet og kvalitet.

- Spør i butikken hvis du skal handle ullplaggene dine der. Vi har mange gode alternativer når det kommer til ullundertøy, men når det kommer til plaggene vi bruker utenpå, svikter kvaliteten.

LES OGSÅ: Slik fjerner du vond lukt fra kjøleskapet

La ullen vokse med barna

- Ullens store fordel er at den kan tilpasses kroppen din. Dette er spesielt nyttig for barn som vokser, sier Klepp entusiastisk.

Hun råder Dinsides lesere til å gå over ullplaggene sine for å sjekke hvordan passformen er.

- Du kan strekke ullen til den fasongen du ønsker når du vasker den - både breiere og slankere. Er armene eller beina på ullundertøyet til barna litt for korte, kan det lett fikses ved å dra i plaggene.

Er det snakk om barneplagg i ull, bør de strekkes hver gang de vaskes, men det er en ting som er veldig viktig at du husker på.

- Du må samle strekkingen til ett kraftig og bestemt rykk. Da får du det beste resultatet, sier Klepp til Dinside.

Klepp har også et godt tips til deg som ofte plutselig har slengt med ullundertøyet sammen med den vanlige vasken - kjøp ullundertøy i en farge som skiller seg ut. Da kan du lettere oppdage feilen før det er for sent.

LES OGSÅ:

Slik vasker du treningstøyet

Slik vasker du dunjakka

Har du gode tips til hvordan man fjerner nupper? Send oss gjerne en e-post: tips@dinside.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer