Er du sikker på at du får internett?

Selv om du har kjøpt bolig med bredbåndstilkobling er det ikke dermed sagt at du kan benytte deg av den.

Noen må vente til naboen flytter for å få nett. Foto: Colourbox.com
Noen må vente til naboen flytter for å få nett. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2013 forventer kanskje de fleste at de kan få en bredbåndsforbindelse til boligen uten problemer. Man kan selvsagt ikke velge og vrake i tilbud - men én eller annen leverandør er nesten alltid tilgjengelig.

Nesten.

For flytter du litt ut av byen kan du risikere at du kommer til en bolig med bredbåndstilgang, men uten internett. Årsaken er at gamle kobberkabler, som brukes til DSL-oppkobling, har en makskapasitet. Selv om kabelen går inn til boligen kan det altså hende at kapasiteten er oppbrukt, og at du derfor ikke får internett.

Du kan få trådløst nettverk også med mobilt bredbånd. Det kan du lese mer om her.

Tok naboens nett

Nettopp dette skjedde med en av våre kolleger her i DinSide-redaksjonen. Hun opplevde at Telenor ikke kunne tilby henne internett, da de ikke hadde nok kapasitet. Hun måtte derfor vente til kapasiteten ble bedre.

Men da naboen flyttet grep hun sjansen og ringte Telenor på nytt. Siden naboen hadde avsluttet abonnementet sitt var det nå ledig kapasitet, og hun fikk internett.

Bra for henne altså, men for de nye naboene er dette dårlig nytt. Nå hadde nemlig hun fått "deres plass", og de må pent stille seg i kø.

Begrenset infrastruktur

Dette pirret naturligvis vår nysgjerrighet. Vår kollega bor nemlig i Eidsvoll, ikke "der ein ikkje skulle tru at nokon kunne bu". Hvorfor skulle det ikke være god nok kapasitet i et etablert boligområde? Er dette noe som skjer ofte?

– Ja, dette kan skje, sier John Gustav Moe, driftsdirektør i Telenor Classic. Han har ansvar for drift og forvaltning av de klassiske telefoni og internettjenestene, blant annet ADSL- og VDSL-linjene.

– Det skjer fordi infrastrukturen, kobberkablene, har en begrensning på hvor mange internettsamband som kan leveres.

– Kan dere ikke bare øke kapasiteten?

– Det går an å gjøre noe med det, men da må vi investere i større nett, og det blir et spørsmål om lønnsomhet og teknologi. Noen ganger vil det være lønnsomt, og andre ganger ikke, sier Moe til DinSide.

Vi testet Netcoms 4G-ruter fra Huawei

Ikke et vanlig problem

Moe har ikke tall som sier noe om hvor mange områder som har problemer med sprengt kapasitet, men sier det ikke er et veldig vanlig problem.

– Det er selvfølgelig viktig for dem det gjelder, men det er ikke et stort problem.

Telenor plikter å sikre norske innbyggere en taletjeneste, men internett er ikke noe de plikter å tilby. Likevel forsikrer Moe at de gjør hva de kan for at kundene skal bli fornøyd.

– Det som er viktig er at vi som oftest har en god løsning for mobilt bredbånd i disse områdene. De aller fleste vil altså få en internettløsning. Jeg vet at vi klarer å løse mange av disse sakene, vi strekker oss langt for å få det til, sier han.

Fast eller mobilt bredbånd? Dette bør du vite før du velger

Må ty til mobilt

I Norge er det ikke uvanlig at folk må ty til mobilt bredbånd for å komme seg på nett. Derfor er det også flere leverandører på dette markedet. Blant annet kan du få mobilt bredbånd fra Telenor, Netcom eller ICE.

Har du havnet i et boligområde hvor du må stå i kø for å få internett, er altså dette den naturlige, men midlertidige, løsningen.

Og vil du snike i køen vet du hva du må gjøre: Følg med hvis en nabo skal flytte, og vær den første til å hive deg over telefonen når det skjer.

Vi testet 4G-ruter fra D-Link

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer