Test av håndsager

Er dyrt nødvendigvis best? Vi har testet håndsager

Er en håndsag til rundt 300 kroner verdt prisen, eller kan du like godt kjøpe en til under hundrelappen på Europris?

BILLIG OG BRA?: Vi har testet håndsager, men ikke alle var like gode. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
BILLIG OG BRA?: Vi har testet håndsager, men ikke alle var like gode. Foto: Øivind Lie-Jacobsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes håndsager for både kløyving og kapping, men kjøper du en håndsag i dag er det gjerne en universalsag som gjelder, og det er slike sager vi har testet.

Vi har testet fire sager, to litt dyrere varianter og to billige. De to dyre sagene kommer fra Hultafors og Bahco. De billige er XL-byggs egen sag, og en Huyndai-sag som er kjøpt på Europris.

Men er det prisen som avgjør hvor god håndsagen er?

Slik har vi testet

Snitt: dette er en sammenligning av snittene, både kvalitet og effektivitet. Vi har tatt like mange drag med alle sagene. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
Snitt: dette er en sammenligning av snittene, både kvalitet og effektivitet. Vi har tatt like mange drag med alle sagene. Foto: Øivind Lie-Jacobsen Vis mer

Sagene er testet av tømrer Kenneth Lesteberg som jobber til daglig hos Veidekke.

Vi har først og fremst prøvd sagene på konstruksjonsvirke. I tillegg er de prøvd på knallhard eikeplank for å sjekke hvor godt sagene holder seg skarpe.

Når det gjelder sagen fra Bahco har vi også gjort en supplerende test med et blad som har 9 tpi, og har tatt det med i vurderingen. Se egen faktaboks for forklaring av tpi.​ Prisene er laveste tilgjengelige pris som leverandørene kjenner til.

Raskt og pent

Vi har sett etter den sagen som både er effektiv og skjærer rene snitt. Det er ikke bare tanningen som spiller inn her. Et godt grep og stivt blad gjør sagen enkel å styre. Det stive bladet gjør også at kreftene går rett i tennene. Likeledes vil sagen som er utstyrt med belegg på bladene skli lettere gjennom treverket.

Sagen fra XL-Bygg er produsert av Bahco, og er den samme sagen du vil finne i mange andre byggevarehus.

Billig kan være godt nok

Skal du ha en sag som et supplement til elverktøy blir den gjerne brukt til alle mulige oppgaver og utsatt for tøff behandling. Da er vår mening at du klarer deg fint med saga fra XL-Bygg.

Tanning

Både formen og antall tenner er viktig når vi snakker om tanning på en sag. Vi regner antall tenner per tomme når vi skal beskrive hvor fin eller grovtannet saga er, og betegnelsen er tpi (teeth per Inch). Saging i grovt og kanskje fuktig trevirke krever grove tenner, skal du kappe lister krever det en fintannet slik at du får et pent snitt. En universalsag for normalt tømrerarbeid har 7-9 tenner per tomme.

Skal du bruke saga dedikert til kapping er det liten tvil om at du vil merke stor forskjell på de dyre og de billige. Men det forutsetter at saga tas vare på og holdes unna spiker. I vår test gjorde sagen fra Hultafors det litt hvassere enn saga fra Bahco, den er også litt dyrere, så her får du hva du betaler for.

I løpet av vår test var det ingen av sagene som ble merkbart sløvere.

Under kan du lese resultatene for hver enktelt av de fire sagene vi har testet.

Håndsag 500 mm, Hyundai

HYUNDAI: Tung og vanskelig å skjære med. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
HYUNDAI: Tung og vanskelig å skjære med. Foto: Øivind Lie-Jacobsen Vis mer

Lange tenner gjør at sagen føles veldig tung å skjære med, her lugger det. Dette er heller ingen lett sag å skjære presist med, du må gå forsiktig frem om det skal blir rette snitt.

Pluss for gummiering i grepet og sagen ligger greit i hånden, men vi savnet mer støtte på toppen.

Sagen mangler stivhet i bladet og har ellers et billig preg på materialene.

 • Bladlengde: 500 mm
 • Tanning: 7 tpi
 • Pris: 79,90 kroner

Testresultat

Håndsag 500 mm, Hyundai

Gummiert håndtak

Tung og vanskelig å skjære med

XL-Bygg

XL-BYGG: Best av de billige. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
XL-BYGG: Best av de billige. Foto: Øivind Lie-Jacobsen Vis mer

Sagen skjærer ganske effektivt, men klart dårligere enn de beste i testen. Den er også grei å styre. Grepet mangler gummiering, og vi savner mer støtte på toppen, men den ligger likevel greit i hånda. Sagen har et billig preg på materialene og bladet kunne vært stivere.

 • Bladlengde: 550 mm
 • Tanning: 7 tpi
 • Pris: 119 kroner

Testresultat

XL-Bygg

Skjærer ganske effektivt

Dårlig støtte i grepet

Bahco Superior

BAHCO SUPERIOR: Lite å trekke for. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
BAHCO SUPERIOR: Lite å trekke for. Foto: Øivind Lie-Jacobsen Vis mer

Sagen går bra i alle typer virke, her er det ingen ting å trekke for. Den er lett å styre og snittet blir rent og pent. Sagen er godt balansert og grepet er godt. God støtte og skikkelig gummiering.

Bladet har god stivhet og er behandlet med lavfriksjons-belegg. Grepet er forseggjort med skikkelige skruefester og en bred aluminiumskant mot bladet.

 • Bladlengde: 550 mm
 • Tanning: 7 tpi
 • Pris: 249 kroner

Testresultat

Bahco Superior

Skjærer effektivt

Ingenting å trekke for

Hultafors Håndsag HBX

HULTAFORS: Skjærer effektivt med rene snitt. Foto: Øivind Lie-Jacobsen
HULTAFORS: Skjærer effektivt med rene snitt. Foto: Øivind Lie-Jacobsen Vis mer

Saga skjærer svært effektivt, glir godt i alle typer virke. Den er godt balansert og du kjenner at du får god trøkk når du sager. Saga er lett å styre og snittet er tynt, rett og overraskende rent. Her er det nesten så du kan skjære listverk. Her skal det sies at saga har noe finere tanning enn de andre, men det går tydeligvis ikke ut over effektiviteten. Grepet ligger godt i hånda med gummiering og støtte på de riktige stedene.

Bladet har god stivhet og er behandlet med lavfriksjons-belegg. Grepet er forseggjort med skikkelige skruefester. Saga er også den eneste i testen med en bladbeskyttelse som er enkel å bruke. En god sag med gjennomtenkte løsninger.

 • Bladlengde: 550 mm
 • Tanning: 9 tpi
 • Pris: 295 kroner

Testresultat

Hultafors Håndsag HBX

Skjærer effektivt med rene snitt.

Ingenting å trekke for

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer