Er el-installasjonen din ulovlig?

Full forvirring i bransjen om lovpålagte samsvarserklæringer.

Det hjelper ikke om håndverkeren er godkjent og installasjonen er av ypperste kvalitet. Får du ikke samsvarserklæring er den faktisk ulovlig! Foto: iStockphoto.com
Det hjelper ikke om håndverkeren er godkjent og installasjonen er av ypperste kvalitet. Får du ikke samsvarserklæring er den faktisk ulovlig! Foto: iStockphoto.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det hjelper ikke om elektrikeren er autorisert, og har gjort aldri så bra arbeid.

For at en el-installasjon eller -reparasjon skal være lovlig må elektrikeren levere en samsvarserklæring, samt eventuell annen dokumentasjon til boligens eier. Ifølge Huseiernes Landsforbunds medlemsblad Hus og bolig, er det dessverre ennå ikke vanlig praksis blant flere elektrikere, selv om det har vært lovpålagt siden 1999.

Norske el-anlegg blant de svakeste i Europa

Samsvarserklæring?

Kanskje ikke så rart. Informasjonsansvarlig i elektrikernes fagorganisasjon, El og IT, Bente Jepsson, er ikke kjent med hva en samsvarserklæring er. Henne bekjent har det heller ikke vært gjort noen spesielle tiltak fra elektrikernes fagorganisasjon for å gjøre medlemmene oppmerksomme på dette.

- Det er installatøren som har ansvaret for å kommunisere slike ting til sine ansatte, sier hun til DinSide.no.

- Sjokkerende!

Rune Lamberg, fagkonsulent i opplæring i Nelfo, Foreningen for El og IT-bedriftene, altså de ovennevnte ansvarlige installatørene, er overrasket når vi forteller ham dette.

- Jeg synes det er mildest talt sjokkerende at de ikke har hørt om det! sier han til DinSide.

Han bekrefter at samsvarserklæringer er lovpålagt. - Samsvarserklæringer skal følge enhver elektrisk installasjon som er over en viss størrelse.

Med dette menes utvidelser av anlegg, for eksempel med en ny kurs, nye installasjoner for eksempel i et påbygg, eller renovasjon av en gammel installasjon. - I slike tilfeller skal samsvareserklæringen følge med faktura og annen informasjon, sier Lamberg.

Men hva er egentlig en samsvarserklæring?

- Samsvarserklæringen skal fortelle at installasjonen er utført i henhold til de normer og de regler som gjelder, forklarer Lamberg.

Dette følger internasjonale normer. - Det er en oversettelse av internasjonal praksis som vi er pålagt å implementere i vårt lovverk gjennom EØS-avtalen.

Hvordan selve samsvarserklæringen ser ut, er det imidlertid ingen regler for. For større installasjoner leveres det gjerne på eget ark, men for mindre jobber gis samsvarserklæringen gjerne på fakturaen, omtrent slik:

"Anlegget er utført i henhold til gjeldende norm [navn på norm]".

- Hvis man gjør mindre endringer på gamle anlegger, kan man gjøre disse i henhold til gamle normer. Men da må man samsvare i henhold til denne, ikke den nye. Dette er grunnen til at man skal si hvilken norm man samsvarer med.

Be om mer enn samsvarserklæring

Lamberg mener bruken av samsvarserklæring er ganske innarbeidet blant Nelfos medlemmer. Forbundet kjører i disse dager kampanen "Fem sikre" for å minne sine medlemmer på standard dokumentasjon som skal følge alle installasjoner. Dette er:

  • Samsvarserklæring
  • Utstyrsdokumentasjon
  • Rapport fra sluttkontroll
  • Brukerveiledning
  • Risikovurdering

- Dette her er utviklet for at medlemsfirmaene som er i Nelfo skal bruke det som et minimum. Vi jobber med å få dette utbredt og innarbeidet i markedet.

Advarerer nordmenn mot å leke elektrikere

Konsekvenser

Ifølge Hus og bolig kan fravær av samsvarserklæringer få konsekvenser når du skal selge boligen din. Dette bekreftes av Lamberg. - Ved salg av en boligder det er utført endringer i installasjon kort tid tilbake, bør man kunne fremvise samsvarserklæring. En profesjonell kjøper vil etterlyse dette.

Vær forsiktig med å kjøpe elektrisk utstyr på Clas Ohlson

Konsekvenser for forsikring dersom noe skulle gå galt?

Informasjonsansvarlig i Storebrand, Hanne Gudding, kjenner heller ikke til samsvarserklæringer. Etter å ha forhørt seg med de som jobber med brannskadeerstatning i Storebrand, blir det klart at heller ikke de kjenner til samsvarserklæringer.

- Det vil derfor heller ikke få noe forsikringsmessige konsekvenser om kunden ikke har dette, sier hun til DinSide.

En ringerunde til noen tilfeldig valgte eiendomsmeglere viser også at heller ikke de er kjent med begrepet "samsvarserklæring", selv om samtlige viste til at "det er viktig å ha papirene i orden".

Be om å få samsvarserklæring

Dersom du ikke har fått samsvarserklæring etter en elektrisk installasjon, anbefaler vi at du tar kontakt med elektrikeren din og ber om å få en i etterkant.

- Det kan man forlange, sier Lamberg.

Det er kun den som har foretatt installasjonen som kan gi samsvarserklæring.

DinSide følger saken - les mer om dette neste uke

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer