Er grøt den nye sushien?

Tradisjonsrik nordisk mat er i vinden, og nå skal vi spise grøt.

Ikke bare søtt: Hva med å prøve følgende tilbehør til grøten: Spekeskinke, hasselnøtter, gryn, frysetørkete solbær, stekt bacon, rømme, smør og gulost(!). Her servert på Fjordlands nye byggrynsgrøt. Foto: Elisabeth Dalseg
Ikke bare søtt: Hva med å prøve følgende tilbehør til grøten: Spekeskinke, hasselnøtter, gryn, frysetørkete solbær, stekt bacon, rømme, smør og gulost(!). Her servert på Fjordlands nye byggrynsgrøt. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mattrender og dietter går i bølger; og tidvis hånd i hånd. Sushi-bølgen fulgte den sunne og velbalanserte dietten. Tapas passet fint med Fedon Lindbergs middelhavskostråd, og Grill og steakhouse-restaurantene har fått fin hjelp av Lavkarboforkjemperne.

En av de siste store mattrendene nå er grøt, ifølge Annichen Bugge i Statens Institutt for Forbruksforskning (SIFO). Perfekt timet til grovkarbo-dietten.

– Ingen spiser mer havgregrynsgrøt i dag enn trendsetterne, det vil si unge voksne i Oslo-området, sier Bugge.

Lei av at det svir seg? Smart grøttriks.

Ikke bare søtt

Lasse Skjønning Andersen (23) har en egen passion for porridge, som han sier det selv, og serverer grøt i alle varianter i sin grøtbar Grød på Nørrebro i København.   Foto: ELISABETH DALSEG
Lasse Skjønning Andersen (23) har en egen passion for porridge, som han sier det selv, og serverer grøt i alle varianter i sin grøtbar Grød på Nørrebro i København. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Ifølge Lasse Skjønning Andersen, kokk og innehaver av Danmarks første grøtbar Grød, må ikke grøten være søt og serveres med sukker og kanel - eventuelt litt spekemat ved siden.

– Det er først og fremst konsistensen som kjennetegner grøt. Ta for eksempel risotto. Det er italiensk grøt, der man bruker parmesan i stedet for melk for å få den kremete konsistensen, sier Skjønning Andersen til DinSide.

På Grød serverer han alle tenkelige typer grøt til sultne Københavnere, fra typisk frokostgrøt laget på ulike typer korn, middagsgrøter som risotto eller asiatisk congee, og fruktgrøter (jada, rødgrød med fløde er tidvis på menyen, i tillegg til for eksempel eplegrøt og rabarbragrøt).

Variasjonen mellom de ulike ris- og kornsortene som brukes til grøten er stor; fra spelt, quinoa og kamut til mer tradisjonell havregryn, byggryn og risottoris. Bestselgeren er imidlertid en ganske alminnelig havregrøt, med litt ekstra tilbehør: Økologiske epler, ristede mandler og karamellsaus.

Ikke helt ulikt frokostgrøten kaffebaren Stockfledt's i Oslo fører; havregrøt i take-away-kopper til under tredve kroner. Grøten lages på stedet ved å helle litt Ringi eplejuice og kokende vann over en havregrynsblanding tilsatt blant annet salt og kanel.

Les også vår test av ferdiggrøt

Tenk på topping

Foretrekker du søtmat? Hva med å prøve müsli, frysetørkete og knuste bringebær, druer i anissirup, hakkete valnøtter, ristet kavringsmuler eller banan på grøten?  Foto: Elisabeth Dalseg
Foretrekker du søtmat? Hva med å prøve müsli, frysetørkete og knuste bringebær, druer i anissirup, hakkete valnøtter, ristet kavringsmuler eller banan på grøten? Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


I tillegg til korntypen du velger, er toppingen viktig, forteller Skjønning Andersen. Og her er det bare fantasien og smaken din som begrenser. På bakgrommet på Grød leker kokkene seg stadig med nye smakskombinasjoner og toppinger.

– Noe lager jeg aldri igjen, som kombinasjonen risotto med verdens sterkeste chilisaus og søtningsmiddel. Men nå har jeg smakt det, og kan prøve noe nytt.

Den danske grøtkokken forteller at de prøver å sette sammen porsjoner som rører ved alle smakssansene: Noe syrlig, noe fett, noe salt, og noe "parfymert" eller sterkt. Det varierer om dette er i selve grøten, eller om han tilsetter det som topping. Og her er det mye å velge av, avhengig av hvilken variant du går for.

Som base for de søtere grøtene bruker han alltid 50:50 vann og H-melk. Da får grøten ønsket kremet tekstur uten å bli alt for fet. Man må ikke bruke melk, men han synes det bør helst være noe som gir grøten en litt kremete konsistens i de ris- og kornbaserte grøtrettene.

Og favoritten?

– En havregrøt med frysetørkete bringebær for syre, ristete hasselnøtter for konsistens, lakrissukker for kick og banan for litt ekstra kremet konsistens. Da får jeg stimulert alle smakssansene, sier Skjønning Andersen.

Les også: – Bildene av ferdigmat lyver

Hedrer byggrynsgrøt

- Ved å variere tilbehør til byggrynsgrøten passer den til omtrent alle måltider, sier Arne Brimi. Selv bruker han byggryn fra Skjåk nesten hver eneste dag. Foto: Elisabeth Dalseg
- Ved å variere tilbehør til byggrynsgrøten passer den til omtrent alle måltider, sier Arne Brimi. Selv bruker han byggryn fra Skjåk nesten hver eneste dag. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


– Hadde det ikke vært for bygg, hadde vi ikke vært her i dag. Det var det våre forfedre overlevde på, sier Lars Sponheim. Få andre kornsorter er egnet for det hardføre nordlige klimaet med de lyse, men relativt kalde sommerdagene. I sin tid som Landsbruksminister for Venstre stiftet han Matmerk; en stiftelse som blant annet skal kvalitetssikre norske landsbruksprodukter, gjennom ulike utmerkelser som Nyt Norge og Spesialitet.

Tidligere i dag tildelte han utmerkelsen Spesialitet til den nye Fjordland-ferdigretten Byggrynsgrøt.

Grøten er laget i samarbeid med kokk Arne Brimi, men som Brimi røper til DinSide: Det er jo ikke noe revolusjonerende her. Hemmeligheten er i råvarene: byggryn fra Skjåk i Gudbrandsdalen. I tillegg inneholder grøten kun H-melk og salt.

Byggrynene er naturlig søte, så her kan du variere tilbehør ettersom du ønsker søtt eller salt. Brimi anbefaler at du prøver deg frem med ulike typer bær; eller at du går for gamlemåten: Sukker og kanel.

Les også: Tusenvis av nye matvarer sluppet i dagligvarebutikkene.

Vil du prøve Grøtbaren? Grød ligger i Jægersborggade 50 kld TV på Nørrebro i København.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer