Er hjulene i gang igjen?

Nå begynner nyboligmarkedet å våkne.

Markedet for nye boliger begynner å løsne. Foto: Colourbox.com
Markedet for nye boliger begynner å løsne. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I løpet av de siste to månedene har 956 nye boliger blitt solgt. Dette utgjør 9 prosent av det totale antallet boliger i prosjektene som er registrert, viser ferske tall fra analyseselskapet Econ Pöyry.

Econ Pöyry har sett på pris og salgsstatus for 10.091 boliger i prosjekter som var til salgs både i februar og april, eller som ble lagt ut for salg i perioden. Ved forrige registrering var 6.202 av disse solgt og 3.889 var usolgt. Da var salget nede på sju prosent av registrerte boliger, og på samme tid i fjor ble kun 5 prosent av nye boliger solgt.

Økt byggeaktivitet

Kjøpe eller selge?

Har du planer om å kjøpe eller selge bolig det neste året? (Avsluttet)
Nei, jeg har ingen slike planer(38%) 76
Ja, både selge og kjøpe(25%) 49
Ja, jeg skal kjøpe(21%) 41
Ja, jeg skal selge(17%) 33
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Antallet ledige boliger til salgs øker for første gang siden desember 2008, men 2.933 er fremdeles et lav tall, melder analyseselskapet. Årsaken til økningen er flere ikke-igangsatte og igangsatte ledige boliger.

Antallet ferdigstilte boliger til salgs synker imidlertid for femte måling på rad og er nå på 518. Selv om dette fremdeles er et høyt tall, indikerer utviklingen at lageret av eldre, mindre markedstilpassede prosjekter er i ferd med å tømmes.

Det igangsettes færre boliger enn det det er behov for, og dette kan bli problematisk, tror Bjørn Erik Øye i Prognonsesenteret.

Les mer: Er dette den reelle krisen i boligmarkedet?

Økt interesse i pressområdene

Det er dyre og mer sentrumsnære boliger som selger best. Oslo Nord og Oslo Øst/syd har høyest salgstakt med 16 og 17 prosent, mens Hedmark har lavest salgstakt med 4 prosent.

Hittil i år har norske boligpriser steget med 6 prosent. Samtidig bidrar den lave renten til at husholdningene nå bruker betydelig mindre av sin lønnsinntekt på betjening av renteutgifter.

- Edruligheten som preger markedet er kanskje også et utslag av usikkerhet. Selv om vi i Norge er godt skjermet fra finanskrisen så påvirkes markedet av det som skjer internasjonalt akkurat nå. Det er nå et spørsmål om demningen brister eller om aktivitetsnivået og prisnivået fortsetter sideveis, sa Torbjørn Ek, nestleder i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) da meglerbransjen la frem sin boligprisstatistikk for mars.

Samtidig undres meglerne over at prisene ikke stiger mer.

- Det bygges for få boliger, og vi vil nok få se en økt prisstigning som følge av boligmangel, med mindre byggeaktiviteten tar seg opp igjen, sa Christian Dreyer.

Boligkjøpere tror på prisvekst

En undersøkelse utført på vegne av Garanti Eiendomsmegling viser at også boligkjøperne tror på prisvekst det neste året. 58 prosent av de spurte tror på prisøkning, mens kun 6 prosent tror prisene vil falle de neste 12 månedene. Blant dem som har planer om å kjøpe eller selge, er det enda høyere andel som tror på prisvekst, henholdsvis 66 og 68 prosent, skriver selskapet i en pressemelding.

Undersøkelsen viser at hver tiende nordmann har planer om å kjøpe bolig, og det betyr at aktiviteten er på vei tilbake til nivået før finanskrisen.

- Denne undersøkelsen innvarsler en ny vår i boligmarkedet. De friske tallene tyder på at mange har utsatt bolighandelen i finanskrisen, selv om vi nok ikke kan vente at samtlige planer blir realisert, sier administrerende direktør i Garanti Eiendomsmegling, Stein Drogseth i en pressemelding.

Høsten 2007 – før finanskrisen – var det til sammenligning 8 prosent som sa at de planla å kjøpe bolig de kommende 12 månedene.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer