Montering av stikkontakter

Er huset ditt bygget før 2010?

Da bør du sjekke stikkontaktene i huset.

TA EN SJEKK: – Dersom det er utstrakt bruk av skjøteledninger og forgreninger vil det være behov for flere stikkontakter. Sjekk gjerne bak TV, Hifi og PC arbeidsplass, tipser elektriker Hallstein Kvassheim. FOTO: Linn M. Rognø.
TA EN SJEKK: – Dersom det er utstrakt bruk av skjøteledninger og forgreninger vil det være behov for flere stikkontakter. Sjekk gjerne bak TV, Hifi og PC arbeidsplass, tipser elektriker Hallstein Kvassheim. FOTO: Linn M. Rognø. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nok antall stikkontakter plassert rundt om i huset er gull verdt av flere grunner. Blant annet gir det friheten til å ommøblere huset i fremtiden, huset blir mer brukervennlig, og dessuten blir huset mer brannsikkert når stikkontaktene er plassert med en viss avstand fra hverandre.

Noe som mange gjerne ikke er klar over, er at det i dag er strenge regler for både plassering av, og antall stikkontakter i husene som bygges. Kravet kalles bolignormen.

Hensikten med bolignormen

I 2010 kom det for første gang en delnorm som retter seg spesielt mot elektriske installasjoner i boliger, den spesifiserer sikkerhetskrav ved bygging av elektriske lavspenningsanlegg.

Delnormen, som senere ble revidert i 2014 er altså det som omtales som bolignormen. Hensikten ved å innføre en bolignorm var blant annet å redusere antall boligbranner. Ifølge Det lokale eltilsyn (DLE) , som er en del av det offentlige tilsynsapparatet for elsikkerhet, ble det gjennom flere år registrert at utførelse av elektriske installasjoner i boliger beveget seg i en retning der mange nye elektriske installasjoner var dårlig tilpasset en moderne husholdning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer