Er lyspæreinnsamlingen trygg?

Hvor sikre er egentlig innsamlingsstasjonene for lyspærer i butikkene?

Hva skjer om pæren knuser når du kaster den i butikk? Foto: Elisabeth Dalseg
Hva skjer om pæren knuser når du kaster den i butikk? Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uken kom det frem at kvikksølvinnholdet i flere sparepærer som er i salg på det norske markedet er langt høyere enn tillatte grenseverdier. Selv om sparepærene er innenfor grensen, inneholder de kvikksølv, og dersom de knuses er rådet å åpne vinduer, og gå ut av rommet i 15-20 minutter.

Alle som selger sparepærer er også pliktig å ta dem i retur. Slik det er i dag, er det i de fleste butikker snakk om åpne beholdere, der man legger fra seg pærene. Men selv om de aller fleste kunder er forsiktige, kan uhell skje, og dette vil ikke nødvendigvis forhandlere oppdage.

Er det trygt?

Les også: Disse sparepærene inneholder ikke kvikksølv

Forhandlernes plikt

Hvis du knuser sparepæren

  • Hvis uhellet er ute og sparepæren knuses, skal du samle sammen lyspærerestene best mulig. Bruk gummihansker. Synlige partikler og glassrester kan også plukkes opp med en bit tape.
  • Tørk opp grundig med en fuktig klut. Både hanskene, kluten og glassrestene kan du legge i en tett beholder med lokk. Løse tepper kan tas ut og bankes.
  • Du bør åpne vinduet og lufte, samtidig som du gjør godt rent. Luftingen av rommet kan gjerne fortsette i 15 minutter etter at du er ferdig med rengjøringen.
  • Alle brukte sparepærer, enten de er knust eller ikke, skal leveres som farlig avfall enten via forhandler eller direkte til kommunens avfallsmottak.


– Forhandlerne har en plikt til å ta imot sparepærer i henhold til avfallsforskriftens kapittel 1, plikter for forhandler. I forbindelse med at de har plikt til å ta imot, har de også en plikt til at det skal oppbevares forsvarlig, sier Kari Aa, seksjonssjef for seksjon for avfallsgjenvinning og farlig avfall, i Klima og forurensningsdirektoratet, Klif, til DinSide.

Dette betyr altså at butikken har plikt til å sørge for at mottaket er slik utformet at det ikke er fare for at kvikksølvet skal kunne skape forurensning for omgivelsene.

DinSide: Ser dere på å endre regelverket eller få inn retningslinjer for hvordan forhandlere skal håndtere avfallet?

– Vi kan ikke gå inn og lage et regelverk som lager spesifikke krav for hver enkelt forhandler. Dette er noe forhandleren selv må finne en løsning på. For det kan være ulike løsninger som passer best til den ulike forhandleren, sier Aa. – Forhandlere må ivareta dette gjennom sitt eget HMS-system.

Så lenge forhandleren velger å selge denne typen produkter, må han også ha ansvar for å ta inn avfallet.

Glødelampen fases ut av miljøhensyn, men med sparepærene har vi fått et nytt problem. Er det virkelig et godt alternativ?

– Glødelampen fases ut på grunn av målet om energisparing, og kvikksølv er inntil videre nødvendig for at sparepærer skal fungere. Grensen for innhold av kvikksølv gjøres stadig strengere i EU og Norge. Samtidig som ny teknologi som LED-pærer, på sikt, vil redusere og forhåpentligvis eliminere behovet for kvikksølv i belysning. Det er viktig å jobbe for dette internasjonalt, sier Aa.

Fortsatt kastes millioner av pærer rett i søpla: 9 av 10 slurver med lyspærene

God ventilasjon

Kine Søyland i NorgesGruppen understreker at de tar kvikksølvtruselen på alvor.  Foto: NORGESGRUPPEN
Kine Søyland i NorgesGruppen understreker at de tar kvikksølvtruselen på alvor. Foto: NORGESGRUPPEN Vis mer


Hvordan tas så dette hensyn til i butikkene? Ifølge Kine Søyland, kommunikasjonssjef i NorgesGruppen, er dette en problemstilling de tar på alvor. I utgangspunktet har alle deres butikker meget gode ventilasjonsanlegg.

– All luft i våre butikker byttes ut hvert 20. minutt. Så i løpet av 20 minutter er all luft byttet ut, sier Søyland.

Slik har det vært også før de innførte returstasjoner, men det hjelper også på, dersom en sparepære skulle knuse. – Vi kan jo ikke tømme butikken for folk dersom det eventuelt skulle knuse en pære.

I tillegg til dette har alle NorgesGruppens butikker rutiner for hvordan man skal håndtere knuste lyspærer generelt. Søyland forteller at de i etterkant av informasjonen som har kommet frem den siste uken vil iverksette tiltak for å dobbeltsjekke at dette blir fulgt.

– Det skal også være gode rutiner i butikk for oppfølging og håndtering av lyspærer i innsamlingspunktene, sier Søyland.

Ifølge Søyland vurderer NorgesGruppen nå også å gjøre en risikoanalyse, for å kartlegge hvor stor risiko dette i praksis innebærer og om det er andre typer tiltak de kan sette i verk.

– Vi jobber med det og har fokus på det. Dette vil bli fulgt opp.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer