Er overmadrassen din en bakteriebombe?

Sjekk hvor ofte bør du vaske den, og når du bør kjøpe ny.

Du husker å skifte sengetøy, men hvor ofte vasker du overmadrassen? Der kan det fort være mye rart... Foto: colourbox
Du husker å skifte sengetøy, men hvor ofte vasker du overmadrassen? Der kan det fort være mye rart... Foto: colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Slik rengjør du overmadrassen

 • Vask trekket på overmadrassen ved 60 grader
 • Bruk små mengder vaskepulver og skånsom sentrifugering
 • Trekket strekkes i fuktig tilstand,
 • Heng det til tørk umiddelbart for å unngå misfarging av tekstilet
 • Ved vask vil overmadrass tekstilet trekke seg noe sammen, men etter et par dagers bruk vil det igjen ha sin opprinnelig størrelse
 • Lufting og støvsuging av madrassen anbefales

 • De siste tiårene har kombinasjonsløsningen med madrass og overmadrass for alvor inntatt norske soverom. Overmadrassen myker opp, og kan fange opp kroppsvesker, hår, bakterier, kjemikalier og alt det andre hyggelige du sover med om natten.

  Dette er praktisk fordi den er lettere å rengjøre, og ikke minst, mye rimeligere å skifte ut enn selve madrassen. Men hvor ofte bør den skiftes ut?

  Og hvilken bør du velge? Se test av overmadrasser

  Blir ikke enige

  Det er ikke så rart, om du ikke på stående fot kan svare på hvor ofte man bør bytte den.

  DinSide har nemlig fått tre forskjellige svar når det gjelder akkurat dette, og det er ikke lett å bli klok på hva som er fasiten.

  – Du bør bytte den ut etter tre til fem år, sier marketingsjef for Jensen, Nina Stordalen, til DinSide.

  Svane mener derimot noe annet:

  – Det er litt avhengig av bruken; om du ligger på den hver natt og hvor rolig du ligger. Men den bør byttes etter fem til syv år, sier Ann Iren Skogheim, salgssjef for Svanemadrasser i Norge.

  Seng til 1,3 millioner? Ja, klart det er mulig!

  Varer i over ti år

  Møbellaboratoriet mener du kan ha overmadrassen din lengre enn syv år.

  – Normalt skal den holde i ti år. Når du kjenner at skummet har blitt løst i fisken, er det på tide å bytte. Prisen henger som ofte sammen med kvalitet, forteller Bård Vestre, daglig leder ved Møbellaboratoriet.

  Ifølge Hilde Vermedal, daglig leder, osteopat og fysioterapeut ved OK klinikken på Majorstua, er det mange kvalitetsforskjeller på overmadrasser.

  – Gode madrasser kan vare i over ti år. Er det dårlig kvalitet bør du bytte oftere, råder Vermedal.

  Hun mener at overmadrassene som er laget av skumgummi har kortere levetid enn andre madrasser, og påpeker at det er viktig å bruke god tid på å prøve madrassen før du kjøper den.

  Når vasket du puta di sist? Tipper du får lyst etter du har lest dette.

  Viktig å rengjøre den

  Hvor ofte vasker du overmadrassen? (Avsluttet)
  Har aldri gjort det(57%) 3170
  Sjelden(18%) 993
  En gang i året(14%) 772
  En gang i halvåret(7%) 395
  Hver tredje måned(3%) 147
  Hver måned(2%) 102
  Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


  Men det kan også være lurt å vaske overmadrassen en gang i blant, for å få vekk muggsopp og støvmidd som dukker opp mens du sover.

  – Det er smart å vaske trekket for å holde bra hygiene. Det kan være midd, håravfall og hudavfall opp i der som man ikke ser, advarer Stordalen, som vil råde folk til å støvsuge innmaten til overmadrassen når de vasker trekket.

  Både Jensens og Svanes overmadrasser er utstyrt med glidelås, slik at du kan ta av trekket og vaske det i vaskemaskin på 60 grader.

  – Da er det viktig at du henger den opp til tørk og ikke legger den i tørketrommelen. Der kan nemlig varmen overstige 60 grader, som ikke er bra for overmadrassen, forklarer Skogheim.

  Det holder å vaske overmadrassen en gang i året, mener Vestre ved Møbellaboratoriet. Du kan også banke og lufte den innimellom.

  Lei av uønsket besøk? Slik dreper du sengemidden

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer