Er plenen din brunflekkete?

Her er mulige årsaker - og hjelp.

Stusselige saker. Før du fikser plenproblemet, bør du prøve å finne ut hva som er årsaken til de visne flekkene. Foto: KAROLINE BRUBÆK
Stusselige saker. Før du fikser plenproblemet, bør du prøve å finne ut hva som er årsaken til de visne flekkene. Foto: KAROLINE BRUBÆK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommer og grønne plener hører sammen. Men ofte ser plenen stedvis mer ut som en gulbrun åker enn enn grønn matte. Og vil du ikke ta steget helt ut, og legge plen du aldri må stelle, vil du vel helst gjøre noe med flekkene.

Hva er årsaken?

Brune flekker trenger ikke skyldes at plenen har tørket ut. Kanskje heller tvert om.

Har du hund kan flekkene skyldes at din beste venn har valgt seg noen faste favorittområder til å gjøre sitt fornødne. Urin i små mengder kan virke som gjødsel, men blir det for mye på et begrenset område, dør plantene rett og slett.

Les også: Gullvann - gjødsle med urin

Tidlig på året kan mange oppleve at plenen er brun over større områder. Dette er ikke uvanlig, og kan skyldes at vann har blitt stående på plenen. Isbrann eller at gressrøttene drukner, kan gi brun plen.

Hvordan redder du skadd plen?

Skyldes skadene dårlig grunnarbeid og drenering, må du rett og slett gjøre arbeidene på disse områdene på nytt.

Slik legger du plen selv

Er det mindre områder som er skadd, trenger du ikke gå så omfattende til verks.

Denne karen kan være synderen, om plenen har fått brune flekker. Foto: All Over Press
Denne karen kan være synderen, om plenen har fått brune flekker. Foto: All Over Press Vis mer


For små flekker graver du opp fem-ti centimeter av jorden der gresset er vissent. Fyll hullet med ny jord, og så nytt gress før du vanner. Er hunden din fremste mistenkte bør du sørge for at den ikke gjør fra seg på samme sted hver gang.

Fjern og tilfør

Er det vinterskader du skal få bukt med, bør du starte med å rake bort det visne gresset, og fjerne mose. Deretter har plenen godt av å bli luftet, det vil si at røttene får mer luft. Bruk en spesialmaskin om du har tilgang til det, eller ta frem et greip som du stikker cirka ti centimeter ned i bakken med jevne mellomrom (15-20 centimeter).

Følg opp med toppdressing. Altså at du tilfører plenen et tynt lag gjødslet torv eller sandblandet jord. Så til med nye frø, og vann plenen.

Les også: Slik holder du plenen i sjakk

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer