Er pulverapparatet ditt bra nok?

Kvaliteten på pulverapparater kan variere mye.

Bokstavene indikerer type brann, mens tallet foran viser hvor god slukkeevne pulveret har.  Foto: Newswire
Bokstavene indikerer type brann, mens tallet foran viser hvor god slukkeevne pulveret har. Foto: Newswire Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kvalitet og slukkeevne på pulveret i brannslukkingsapparat kan variere svært mye, advarer If i en pressemelding. Men visste du at du enkelt kan sjekke dette selv?

Se forskjellene i video lenger ned i saken

Brannvern, verdt hver krone

Slik sjekker du slukkeeffekten

Det finnes selvfølgelig unntak som bekrefter regelen, men i de fleste tilfeller får du nettopp det du betaler for. Det at apparatet er godkjent, betyr ikke at pulveret har god slukkeevne.

Dette er imidlertid svært enkelt å sjekke. På apparatets frontetikett er det koder som angir slukkeeffekt, som er en kombinasjon av tall og bokstaver. Bokstavene angir type brann, altså hva som brenner, og tallet indikerer effekten. Jo høyere tall, jo bedre slukkeeffekt.

A - brann i tre og fiber. B - brann i væske. C - brann i gass

Trond Willard, fagsjef ved If Sikkerhetssenter anbefaler at du ikke kjøper apparater med A-verdi lavere enn 43, mens B-verdien ikke bær være under 198. C-verdi er ikke vanlig på alle apparater, men viktig dersom du bruker eller oppbevarer gass hjemme, for eksempel til grill eller komfyr.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer