Er taket ditt trygt nå?

Hvem har egentlig ansvaret, dersom en snø eller is faller fra taket ditt og treffer noen i hodet?

DISSE SKAL BORT: Istapper er farlige - nytt produkt fjerner dem i tide. Foto: Anticimex
DISSE SKAL BORT: Istapper er farlige - nytt produkt fjerner dem i tide. Foto: Anticimex Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke likegyldig om du bor i bygård, blokk eller enebolig. Og hvor stort er egentlig styrets ansvar for å sikre et sameie/borettslag?

Se opp!

En rekke steder i Norge er det skummelt å ferdes gatelangs vinterstid. Monsteristapper, gjerne en etasje lange, henger fra takrenner og takskjegg, og loven om tyngdekraft tilsier at de skal ned. På en eller annen måte. Rent bortsett fra at man aller helst vil unngå at en selv eller andre kommer til skade, er det også greit å vite hvem som har ansvaret for å fjerne snø og istapper før de faller ned - og også hvem som har eventuelt erstatningsansvar, dersom noen skulle komme til skade.

Ifølge Einar Frigland, advokat i Huseiernes Landsforbund, har eieren - eller eierne - av en blokk eller en bygård ansvar for å få fjernet istapper eller snø på tak, som kan være farlig for forbipasserende.

- Det spiller ingen rolle om istappene henger fra noens leilighet eller fra felles loft. Det er den som eier selve bygården, enten det er et sameie, eller borettslag, som står ansvarlig, sier Frigland. Han tror det skal ekstremt mye til for at en enkelt seksjonseier skal bli holdt eneansvarlig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.