Er varmepumpe den nye peisen?

Ikke bare peis, parkett og parkering: Skal du selge bolig er varmepumpe mest positivt for kjøpsinteressen.

Varmepumpe blir ofte trukket frem som en av boligens bedre kvaliteter i boligannonsene.  Foto: Finn.no
Varmepumpe blir ofte trukket frem som en av boligens bedre kvaliteter i boligannonsene. Foto: Finn.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Varmepumper kan være en god investering om forholdene ligger til rette for det. Du får mye mer energi for pengene, og de aller fleste vil få hele investeringen tilbakebetalt i form av lavere strømregninger.

Vår leser tjente inn sin investering på under ett år. Se hvordan.

Nå viser det seg også å være en god investering, også om du ikke planlegger å bo lenge i boligen. En undersøkelse blant meglere tilknyttet Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) viser at varmepumpe er den energikilden som har størst betydning for kjøpsinteressen for en bolig.

Hvor mye lønner det seg for deg å bruke på en varmepumpe? Finn ut med vår kalkulator

Økonomi først, miljø nest

Ifølge Strømnes er økonomien mest avgjørende når vi skal velge fyringsmetode, men miljøhensyn veier stadig tyngre.  Foto: NEF
Ifølge Strømnes er økonomien mest avgjørende når vi skal velge fyringsmetode, men miljøhensyn veier stadig tyngre. Foto: NEF Vis mer


En stor del av årsaken er at nordmenn er stadig mer opptatt av utgiftene ved å eie en bolig, ifølge Sven Strømnes, kommunikasjonssjef i NEF.

– Oppvarmingskostnadene utgjør en stor del av dette, så en varmepumpe som kutter oppvarmingskostnadene vil være positivt for mange, sier Strømnes til DinSide.

Miljøaspektet skader heller ikke, tror han, men det er først og fremst det økonomiske aspektet som er avgjørende.

Meglerne ble ikke bedt om å ta hensyn til boligens energikarakter i undersøkelsen, men Strømnes mener den vil være avgjørende på samme måte som fyring.

– Det går mot at boliger skal være mer og mer energivennlige, og jeg tror det bare vil bli mer viktig i fremtiden.

Les også: Få energiattest på selgers regning.

Vedfyring fortsatt hett

Selv om nordmenn i økende grad er opptatt av miljøet, er peis eller vedfyring fortsatt populært. Fyring med ved er det nest beste alternativet med tanke på salg, mens elektrisitet, fjernvarme og jordvarme følger på de neste plassene.

– Hygge er viktig, og for mange vil nok hyggen vi forbinder med vedfyring bli vurdert høyt når vi skal se på de forskjellige oppvarmingsalternativene det er i boligen vi ønsker å kjøpe. I tillegg har vedfyring også blitt langt mer effektiv og miljøvennlig enn tidligere. Oljefyring blir derimot ansett som et dyrt og lite miljøvennlig alternativ, og havner nok derfor nederst i undersøkelsen, sier Svein Strømnes videre.

Strømnes vil ikke dele nøyaktig hvor mye som skiller mellom de ulike alternativene, men sier det går et markant skille ved de to jumboplassene som gikk til pellets og olje.

– Det har vært foreslått å forby oljefyring innen 2020, så det kan ha hatt en klar negativ effekt, sier Strømnes.

I tillegg er økt bevissthet rundt de ulike fellene ved oljefyring nok med på å trekke ned.

Ikke bare koselig med peis: Se hvorfor komunen sponser nye vedovner

Fjernvarme i Oslo, strøm på Vestlandet

Oljetanker kan være miljøbombe

Hvert år oppstår lekkasjer fra 80-90 olje- og parafintanker i norske hager og kjellere. Det kan bli dyrt. Frode Ugland fikk skader for rundt 600.000 kroner etter at olje sivet ut fra en rusten tank i hagen. Har du en tikkende bombe i hagen?


Undersøkelsen viser at det er mange likheter mellom de ulike landsdelene, men også noen regionale forskjeller. I Oslo-området vurderes fjernvarme høyest, på Vestlandet med alle kraftkommunene skårer elektrisitet høyest, i Trøndelag foretrekker de varmepumpe og i Nord-Norge er ved og varmepumpe mest populært:

– Forskjellene her skyldes nok flere faktorer som blant annet klima, tradisjon og hvor godt utbygd fjernvarme er. Der hvor fjernvarme er et alternativ, vil nok det bli vurdert både ut fra langsiktighet, miljø og pris, sier Strømnes.

Virker ikke varmepumpen? I noen tilfeller kan du få pengene tilbake.

I dag er det i underkant av 50 prosent som har elektrisitet som den viktigste oppvarmingskilden i boligen, med 30 prosent som har vannbåre varme eller varmepumpe Det er ikke kartlagt hvordan disse 30 prosentene fordeler seg mellom de to alternativene. Drøye 20 prosent har ved, pellets eller åpen peis som viktigste varmekilde. Dette ifølge SSB.

Fyring er imidlertid ikke alt når vi skal kjøpe bolig. Det er fortsatt tre ting som vinner når vi er på boligjakt, bekrefter Strømnes: Beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer