Priser på strøm og ved:

Er vedfyring billigere enn oppvarming med strøm?

Så mange kWh får du ut av veden din.

FYRE MED VED: Se hvor mange kWh du får ut av veden du kjøper. Foto: Berit B. Njarga
FYRE MED VED: Se hvor mange kWh du får ut av veden du kjøper. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert

Når temperaturene synker ute, går gjerne fyringsutgiftene opp. Da er det store spørsmålet om det lønner seg å fyre med strøm - eller ved.

Slår prognosene til, kan strøm bli rundt 20 prosent rimeligere i vinter enn den var samme periode i fjor, har Energi Norge uttalt til Dinside tidligere i høst.

Men betyr dette at du bør droppe vedfyringen og heller gå for strøm?

Vi har forsøkt å regne ut for deg hva som lønner seg: Å kjøpe ved til fyring, eller å skru opp varmen på panelovnene eller varmekablene.

Hvor mange kWh gir 1 liter bjørkeved?

Ved selges gjerne i sekker på 40 eller 60 liter, eller i paller på 1 m3, som utgjør 1000 liter.

Hvor tørr den er, hvor mye luft som har sneket seg inn mellom vedkubbene og om du har ny eller gammel vedovn - og vedsorten - vil være med på å avgjøre hvor mange kWh du får ut av hver liter med ved du betaler for.

Simen Gjølsjø, som er seniorrådgiver ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO), har forsket på vedens energiinnhold, og har hjulpet oss med å beregne hvor mange kWh 1 liter bjørkeved gir, med visse forutsetninger:

Generelt vil 1 kubikkmeter med bjørkeved som er stablet tett i tett uten luft i mellom kubbene, og er helt tørr, gi 2.500 kWh, altså 2,5 kWh per liter.

I en pall med ved vil det derimot være rundt 65-70 prosent med ved, ifølge Gjølsjø, resten vil være luft.

Med utgangspunkt i at bjørkeveden brennes i en nyere vedovn med en virkningsgrad på 75 prosent, vil du dermed få 1,3 kWh ut av hver liter med bjørkeved.

Så mye koster hver kWh med bjørkeved - og med strøm

Vedprisene vil selvsagt kunne variere med tanke på hvor du kjøper veden.

Etter å ha tatt noen stikkprøver på nett, hvor vi finner bjørkeved til både 52,90 og 69 for en sekk på 40 liter, har vi valgt å ta utgangspunkt i en pris på 60 kroner for 40 liter. Det gir følgende regnestykke, og følgende pris per kWH på bjørkeved:

40 liter x 1,3 kWh = 52 kWh per sekk - til 115,38 øre per kWh

Kjøper du bjørkeved lokalt i paller på 1.000 liter, vil prisene variere mellom leverandører, men vi tar her utgangspunkt i en pris på 1.000 kroner for 1 m3 med bjørkeved.

1000 liter x 1,3 kWh = 1.300 kWh - til 77 øre per kWh

Sammenlikner vi dette med strømprisene inkludert avgifter og nettleie, er det avgjørende at du kjøper ved på pall, om du vil fyre billigere enn med strøm.

Siste gjennomsnittlige strømpris for husholdninger fra SSB som viser pris per kWh inkludert avgifter og nettleie fra 18. november, er på totalt 108,8 øre per kWh.

Altså er strøm billigere enn bjørkeved i sekk, men dyrere enn ved på pall - med forutsetningene vi har tatt utgangspunkt i.

Mandagens spotpriser på strøm ligger på rundt 55 øre per kWh i Vest, Sør og Øst, ifølge Nordpool, som viser oppdaterte markedspriser på strøm - men i tillegg til denne prisen kommer merverdiavgift og nettleie. I Midt- og Nord-Norge er nivået på spotprisene noe lavere.

Kjøp tørr ved i store sekker

Fagsjef Øyvind Stranna Larsen i Norsk Ved har tidligere uttalt at det vanligvis er rimeligst å kjøpe ved direkte fra produsent i større forpakninger.

Samtidig er det viktig at veden er tørr, om du skal få mest mulig energi ut av den.

- Prisen på energien du får fra veden er helt avhengig av vanninnholdet. Jo mer vann i veden, jo mer energi må brukes til fordamping av dette istedenfor å gi deg varme, påpeker forsker Morten Seljeskog hos Sintef Energi.

En gammel vedovn vil også gi deg mindre varme for pengene: Ifølge SSB sine analyser regner de med en virkningsgrad på 60 prosent for eldre ovner, ifølge Stranna Larsen i Norsk Ved. Nyere ovner har som nevnt en virkningsgrad på 75 prosent.

Når det gjelder andre vedslag, har både furu og gran lavere brennverdi enn bjørk, ifølge Gjølsjø i Nibio. Med de samme forutsetningene som for bjørk i regnestykket over, gir de henholdsvis 1,1 og 1,04 kWh per liter ved.

SOT: Slik blir du kvitt sotet i peisen! Video: Kristin Sørdal. Klipp/reporter: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer