Erstatningskapsler til Nespresso-maskiner

Nei, det virker ikke hver gang.

Ikke kaffe hver gang: Kapslene fra Friele og Ethical Coffee Company (hhv til venstre og høyre i den røde ringen) virket ikke hver gang.  Foto: Elisabeth Dalseg
Ikke kaffe hver gang: Kapslene fra Friele og Ethical Coffee Company (hhv til venstre og høyre i den røde ringen) virket ikke hver gang. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stadig flere vil spise en del av kapselkaffekaken til Nespresso. Sist ute er Friele, som har lansert Nespresso-kompatible kaffekapsler i fire smaker. Fra før av har Ethical coffee company og Caffe Vergnano lansert kapsler som kan brukes i de populære kaffemaskinene.

Fordelen med disse er klar: Du kan plukke dem med deg når du er i dagligvarehandelen og kjøper middagsmat. Nespresso-kapslene selges kun gjennom Nespressos egen klubb (du kan bestille på telefon eller nett) og i et fåtall butikker, og man må planlegge litt mer før man kjøper.

Nespresso har patentert sine kapsler, men det er fortsatt fritt frem for å produsere kapsler som er annerledes nok til at det ikke er kopier, men like nok til at de passer i maskinen. Men er de like nok? Vi har testet.

Synes du det virker dyrt? Gjør det selv, spar tusener på kaffe

Dette er kapslene

Ethical Coffee Company har tatt lærdom av miljøkritikken mot Nespresso, og lansert 10 biologisk nedbrytbare kapsler. Kapslene er pakket inn i plast for holdbarhet - og så i en liten pappeske. Kommer i fire ulike smaksvarianter. Fås kjøpt blant annet på ICA.

En boks med 10 kapsler koster cirka 30 kroner.

Caffe Vergnano har gått for en litt annen løsning. Også her er kapslene biologisk nedbrytbare, men de er individuelt pakket inn som små karameller, for å beholde kaffens ferskhet. Kommer i fire ulike smaksvarianter. Fås kjøpt hos ViaItalia på Mathallen i Oslo.

Pris: Cirka 30 kroner for 10 stykker.

Frieles di Amore-kapsler ligner på Vergnano-kapslene. De er i plast, og i tillegg individuelt pakket inn, men de skal kastes med restavfall. Kapslene kommer i fire ulike smaksvarianter, og fås kjøpt nå på Rema 1000, på Rimi og Ica i løpet av mars.

Pris: Cirka 30 kroner for 10 stykker.

Espress fra Ethical Coffee Company til venstre, di Amore fra Friele i midten, Èspresso fra Caffe Vergnano til høyre. Foto: Elisabeth Dalseg
Espress fra Ethical Coffee Company til venstre, di Amore fra Friele i midten, Èspresso fra Caffe Vergnano til høyre. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Les også: Slik resirkulerer du Nespresso-kapsler

Slik testet vi

Ser du hvilke som er Nespresso og hvilke som er kopiene fra Ethical Coffe company?  Foto: Per Ervland
Ser du hvilke som er Nespresso og hvilke som er kopiene fra Ethical Coffe company? Foto: Per Ervland Vis mer


Vi har testet ti kapsler av hver type, fra forskjellige pakker, med forskjellig smak. Kapslene er testet på en Nespresso Pixie. Vi har smakt på kaffen, men har her valgt å fokusere på funksjon, da vi i forkant hadde blitt tipset om at de kunne være litt vanskelige i bruk. Hvordan nå enn en kapsel kan være vanskelig.

Hvilke kapsler som smaker best lar vi være for denne gang, men vi smakte på all kaffen for å sjekke at det ikke var noe feil eller usmak på kaffen. Det var det ikke. Blant dem som fikk smake var det ulike favoritter, så her vil det nok være ulike preferanser.

Se også: Her er årets nye kapselkaffemaskiner

Hvor blir det av kaffen?

Hvor blir det av kaffen? Vi måtte gi noen av kapslene to forsøk. Foto: Elisabeth Dalseg
Hvor blir det av kaffen? Vi måtte gi noen av kapslene to forsøk. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Det skulle imidlertid vise seg ganske fort. For de to første forsøkene vi gjorde med en Friele-kapsel bar ingen frukter. Det vil si kaffe. Vi la i en kapsel, maskinen jobbet og jobbet, men det kom ikke noe ut. Vi prøvde én til og fikk samme resultat. Deretter gikk det litt bedre. Kanskje maskinen rett og slett trengte litt tid på å bli kjent med de nye kapslene?

Caffe Vergnano-kapslene gikk det litt bedre med. Her kom kaffen uten noe om og men. Til vi kom til den femte kapslen. Den kilte seg fast. Vi fikk ikke lukket, maskinen, ikke laget kaffe, og det måtte mye lirking til for å få den ut.

Kapslene fra Ethical coffee company er litt mykere enn de andre, men gikk også lett ned i maskinen, uten å kile seg fast. Det gikk fint en fem-seks ganger. Men så måtte vi også her stå og se på en maskin som jobbet og jobbet uten at det ble noe kaffe av det.

Senseo vs Dolce Gusto: Store prisforskjeller på kaffekapslene

Prøv en gang til!

Hva så med kapslene som ikke ga noe kaffe? Nespressomaskinen samler opp brukte kapsler, så vi fisket dem ut igjen og prøvde én gang til. Denne gangen gikk det bedre. Vi slapp å kaste kapsler som ikke virket, men det er tydelig at de ikke snakker med maskinen på samme måte som originalkapslene. Vi har i hvert fall aldri opplevd lignende med denne Nespresso-maskinen når vi har brukt kapsler fra Nespresso.

Hva om det ødelegger maskinen? –Bruk kopikaffen på eget ansvar, svarer Nespresso.

Konklusjon

– Som navnet tilsier er dette italiensk-inspirert espresso laget «av kjærlighet». Espresso-drikkerne foretrekker en kaffedrikk som er sterkere enn vanlig kaffe, og vi tilbyr i første omgang fire kapsel-varianter med varierende styrke, sier Herman Friele i en pressemelding. Her fra lanseringen av Senseo som Friele også leverer kaffepods til. Foto: Elisabeth Dalseg
– Som navnet tilsier er dette italiensk-inspirert espresso laget «av kjærlighet». Espresso-drikkerne foretrekker en kaffedrikk som er sterkere enn vanlig kaffe, og vi tilbyr i første omgang fire kapsel-varianter med varierende styrke, sier Herman Friele i en pressemelding. Her fra lanseringen av Senseo som Friele også leverer kaffepods til. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Hver kaffemaskin, sin kapsel. Ja, vi skulle gjerne sett en felles standard, men enn så lenge må vi forholde oss til de kapslene som passer. I utgangspunktet burde et større utvalg være velkomment. Og vi liker at i hvert fall to av produsentene har tatt fatt i avfallsproblematikken. Når det er sagt: vil vi kjøpe noen av disse igjen?

I utgangspunktet nei. Selve årsaken til at vi bruker vår Nespresso-maskin er at det skal være enkelt og smertefritt å få en kopp kaffe om morgenen. Vi skal slippe å tenke, vi ønsker ikke å fikle eller lirke før vi får oss den første kaffen. Når det er sagt: vi har mer enn én gang gått tom for Nespressokapsler. Og det er ikke alltid det passer å dra til utsalget, så da må vi vente et par dager på å få i posten. Så jo, vi kommer helt sikkert til å kjøpe en variant neste gang vi plutselig går tom. Vår smaksfavoritt er foreløpig di Amore prestigio, men vi må innrømme at vi ikke har rukket å smake oss gjennom alle. Vi tipper dog at det rett og slett vil være tilgjengeligheten som bestemmer her: Vi kommer til å kjøpe den varianten de har i vår nærbutikk.

Det er som å røre ut vinpulver i vann! Se hvilken kaffe Herman Friele aldri vil drikke

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer