Fra FM til DAB-radio

ESA: DAB-overgang bryter ikke EØS-reglene

Norges overgang til DAB-radio bryter ikke med EØS-reglene, slår tilsynsorganet ESA fast. Klagesaken blir dermed lukket.

UNIKT: Norge er det eneste landet i verden som har faset ut det riksdekkende FM-nettet og gått over til DAB. Foto: Terje Bendiksby/NTB scanpix.
UNIKT: Norge er det eneste landet i verden som har faset ut det riksdekkende FM-nettet og gått over til DAB. Foto: Terje Bendiksby/NTB scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ESA mottok klagen i 2015.

Der ble det hevdet at slukkingen av det analoge FM-nettet og introduksjonen av DAB-teknologi for radiokringkastere i Norge medførte et brudd på EØS-avtalen.

– ESA konkluderer med at det er opp til det enkelte EØS-land å beslutte en nasjonal overgang fra analog til digital kringkasting, skriver tilsynsorganet.

– Dette forutsetter at frekvensspekteret styres hensiktsmessig og at avgjørelsen er tatt på bakgrunn av objektive, åpne og ikke-diskriminerende kriterier. Basert på disse kriteriene kan et land ivareta legitime mediemålsettinger, slik som å fremme konkurranse, økt mediemangfold og større innholdsvariasjon. Overgangen fra FM- til DAB-radio er i overensstemmelse med Norges EØS-forpliktelser, heter det videre.

I 2017 stengte Norge FM-nettet for nasjonale kommersielle radiokanaler og kommersielle lokalradiokanaler i Norges fire største byer. Lokal radiokringkasting via FM-nettet omfattes i dag ikke av endringene.

Nedgang i radiolytting etter DAB

Medietilsynet melder om en nedgang i radiolyttere etter omleggingen til DAB - selv om den kvartalsvise utviklingen i 2018 har vært stabil.

Medietilsynet uttaler i en fersk rapport at det ikke er noen tvil om at tallene viser en klar nedgang i antall lyttere og lyttertid de siste årene, særlig sammenlignet med året før FM-nettet ble slukket.

Andelen som lytter daglig på nasjonale kanaler har gått ned fra 63,2 prosent i 2017 til 55,9 prosent hittil i 2018. I 2016, før FM-slukkingen startet, var andelen daglige lyttere på 67,6 prosent.

Den kvartalsvise utviklingen i lyttertid har vært relativt stabil så langt i 2018, med rundt 72 minutter daglig lytting. Sammenlignet med tidligere år har lyttertiden gått ned. I 2017 og 2016 var lyttertiden på henholdsvis 79 og 85 minutter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer