Tannbørste-hygiene:

- Et bakterieparadis

Du bør tenke deg om to ganger hvor du oppbevarer tannbørsten din!

HUSER UØNSKEDE BAKTERIER: Visste du at tannbørsten din potensielt huser uønskede bakterier? Slik blir du kvitt dem! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du blir kanskje ikke overrasket over å høre at tannbørsten din har bakterier på seg.

Mesteparten kommer selvsagt fra munnen din, men det er også en hel del som kommer fra andre uventede plasser.

Perfekte grobunn for bakterier

Hygieneekspert Paul Mangold fra Fantastic Services i Australia advarte i 2019 om at det å holde tannbørsten nær toalettet kan føre til alvorlige gastrointestinale sykdommer.

- Hver gang du skyller toalettet, blir det slynget avføringspartikler opp i luften, sa han til helsenettsiden Body & Soul.

Han fortalte at disse bioaerosolene kan være ekstremt skadelige, og de luftbårne vanndråpene er ofte forurenset med virus og bakterier.

- Tannbørstene i seg selv er den perfekte grobunn for bakterier. Bakterier elsker fuktige områder hvor de kan vokse og formere seg, og tannbørster er vanligvis fuktige. Og dessuten har forskning vist at skadelige partikler kan henge i luften i minst tretti minutter etter hver spyling – og at de kan spre seg så langt unna som tre meter fra selve toalettet, sa Mangold.

Et bakterieparadis

- At tannbørstene våre ikke er bakteriefrie er helt normalt i starten, vi putter dem tross alt i munnen hver dag og dermed i et bakterieparadis, forteller Jörn Klein, professor i mikrobiologi og infeksjonsforhindring ved Universitetet i Sørøst-Norge til DinSide.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer