Tannbørste-hygiene:

- Et bakterieparadis

Du bør tenke deg om to ganger hvor du oppbevarer tannbørsten din!

HUSER UØNSKEDE BAKTERIER: Visste du at tannbørsten din potensielt huser uønskede bakterier? Slik blir du kvitt dem! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du blir kanskje ikke overrasket over å høre at tannbørsten din har bakterier på seg.

Mesteparten kommer selvsagt fra munnen din, men det er også en hel del som kommer fra andre uventede plasser.

Perfekte grobunn for bakterier

Hygieneekspert Paul Mangold fra Fantastic Services i Australia advarte i 2019 om at det å holde tannbørsten nær toalettet kan føre til alvorlige gastrointestinale sykdommer.

- Hver gang du skyller toalettet, blir det slynget avføringspartikler opp i luften, sa han til helsenettsiden Body & Soul.

Han fortalte at disse bioaerosolene kan være ekstremt skadelige, og de luftbårne vanndråpene er ofte forurenset med virus og bakterier.

- Tannbørstene i seg selv er den perfekte grobunn for bakterier. Bakterier elsker fuktige områder hvor de kan vokse og formere seg, og tannbørster er vanligvis fuktige. Og dessuten har forskning vist at skadelige partikler kan henge i luften i minst tretti minutter etter hver spyling – og at de kan spre seg så langt unna som tre meter fra selve toalettet, sa Mangold.

Et bakterieparadis

- At tannbørstene våre ikke er bakteriefrie er helt normalt i starten, vi putter dem tross alt i munnen hver dag og dermed i et bakterieparadis, forteller Jörn Klein, professor i mikrobiologi og infeksjonsforhindring ved Universitetet i Sørøst-Norge til DinSide.

Klein poengterer at det allerede er mange bakterier på tannbørster. Mengdene er sammenliknbare med de på håndklær eller vaskekluter.

- Helt andre typer bakterier kan også finnes på tannbørster – fra miljøet de oppbevares i. De er vanligvis på badet og det er vanligvis et toalett her. Ved toalettspyling produseres det da aerosoler som også kan sette seg på tannbørsten, forteller han.

Det er nettopp derfor det er så viktig å lukke lokket på toalettet før du spyler ned. Les mer om det her:

Tarmbakterier på tannbørsten

Klein forteller at det som er mer overraskende er at tarmbakterier av og til forekommer der.

- Når det gjelder avføringsbakteriene, kan man imidlertid puste lettet ut: På den ene siden er det bare noen få tarmbakterier som finnes der, og tannbørsten er heller ikke et egnet miljø for dem. Dette betyr at tarmbakteriene kan komme dit, men sannsynligvis ikke kan seire.

SYNÅL OG TRÅD: Det er ikke alltid like lett å få tråden gjennom synåla, men med dette tipset vil du aldri slite med det igjen! Programleder: Embla Hjort-Larsen. Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem Vis mer

Hvis du virkelig ikke orker tanken, så bør du holde tannbørsten så langt unna toalettet som mulig slik at toalettaerosolene har en lengre vei.

- I tillegg til avføringsbakterier kan bakterier med antibiotikaresistens også påvises på tannbørster, noe som heller ikke er spesielt overraskende, siden de kan finnes i nesten alle områder av husholdningen.

Slik holder du bakteriene unna (noen av dem i hvert fall)

- For å redusere antall mikroorganismer bør du holde tannbørsten så ren og framfor alt tørr som mulig. Dette gjelder også alle andre overflater kolonisert av bakterier, forteller han.

Et av tipsene hans er å for eksempel gni tannbørsten tørt på håndkleet og deretter legge det oppreist i koppen.

- Bakterier trenger alltid fuktighet for å spre seg. Det er derfor en plasthette eller å oppbevare den i et skap ikke er så god idé, sier han og legger til:

- Men, spesielt når en i familien har omgangssyke er det klokt å oppbevare tannbørstene i et skap, sier Klein.

Men viktigst av alt: hold dolokket lukket når du trekker ned!

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer