Et djevelsk boligmarked

Er det noen som prøver å gi oss et tegn?

Foto: Finn.no
Foto: Finn.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er et trangt boligmarked for tiden, og et av de områdene som har fått mest juling det siste året er Tromsø.

Boligmarkedet i Nord-Norges vakre by er, etter noen år med stor vekst, den byen i Norge der det nå er vanskeligst å selge bolig. Omsetningstiden på boliger var hele 76 dager i september. Snittet for Nord-Norge ligger på 60 dager, mens landsgjennomsnittet er under halvparten så høyt: 34 dager.

Les mer:Boligprisfall i september

Et tegn fra neden?

Jørn T. Nerdal i Notar Tromsø.   Foto: Notar
Jørn T. Nerdal i Notar Tromsø. Foto: Notar Vis mer


Noen beskriver boligmarkedet i Tromsø som katastrofalt. En av våre lesere synes Finn.nos Tromsø-forside sier sitt: Det er nå 666 boliger til salgs i Tromsø.

- Det er jo en viss symbolikk i det. Man merker uten tvil en treghet i markedet, sier Jørn T. Nerdal i Notar Troms, til DinSide.

Han sier at antallet boliger til salgs har gått kraftig ned. - Markedet tømmes sakte, men sikkert.

En del av problemet knytter han til at bankene har strammet inn på utlån, blant annet på mellomfinansieringer.

- Dette gir en kork i markedet. Det ligger gode objekter ute, til en riktig pris, og vi har mange interessenter, men de får rett og slett ikke finansiering, sier Nerdal.

Faller mest

Ifølge Norges Boligbyggelags (NBBL) kvartalsvise boligprisstatistikk er Tromsø er den byen der boliger har falt mest i verdi. I tredje kvartal i år falt prisen på brukte boliger med 1,6 prosent, mens leiligheter i Tromsø toppet statistikken med et prisfall på hele 11 prosent.

Nye boliger i Tromsø har også vært en gjenganger den siste tiden, når vi har skrevet om boliger som går langt under takst. Her averteres det med ny pris, boliger går på dekningssalg - og splitter nye boliger selges for under hundre tusen kroner, men da får en med en million eller to i fellesgjeld på kjøpet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer