Et dyrt alternativ

Pelletsfyring er dyrere enn elektrisk varme.

Fyring med pellets skulle være et mer miljøvennlig alternativ, men prisene har ikke utviklet seg som forventet. Folk holder seg derfor til tradisjonelle fyringsmetoder.(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Fyring med pellets skulle være et mer miljøvennlig alternativ, men prisene har ikke utviklet seg som forventet. Folk holder seg derfor til tradisjonelle fyringsmetoder.(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Pelletskaminer skulle redde oss fra prissjokk på strøm. Slik har det ikke gått. Pelletsfyring er nå dyrere enn elektrisk varme, og salget går dårlig, skriver Forbrukerrådet.

Vinteren 2003 ble strømmen så dyr at tabloidavisene rapporterte om pensjonister som holdt på å fryse i hjel i egen stue. Politikerne var raskt på banen med støtte til miljøvennlig energisparing.

Pelletskaminer, som skulle forvandle norsk skogsavfall til lun og lønnsom varme, ble i hui og hast utpekt som satsingsområde. Mer effektive og lønnsomme varmepumper og tradisjonelle vedovner ble unntatt støtte. Støtteordningen for pelletskaminer er videreført, men pellets har ikke blitt noen stor suksess.

Biopeiskos til halv pris

Ikke lønnsomt

En pelletskamin koster cirka 30.000 kroner. Eldre skorsteiner må ofte utbedres før man tenner opp, så investeringen kan fort komme på 40.000 - 50.000 kroner.

Prisen på pellets har steget kraftig og ligger nå på nivå med strømprisen, ca 81 øre/kWh, ifølge Enova. Dermed blir det lite å spare på å fyre med pellets, til tross for statstilskudd. Stønaden er nemlig svært begrenset.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer