Et hjem med klaver?

Begynne eller ta opp igjen pianospillinga? Her noen gode tips før du handler.

Publisert
Sist oppdatert

I Norge sies det at man kommer fra "et møblert hjem" hvis man har litt dannelse og kulturell profil hevet over den gemene hop. Reiser man sørover og passerer Skagerak finner man at danskene har tatt den enda litt lenger, der sies det at man kommer fra "et hjem med klaver" når man påberoper seg kulturell distanse til almuen.

Det er også verdt å vite, for perspektivets skyld, at ved forrige århundreskifte (altså tidlig på 1900-tallet) var det noteforlagene som tilsvarte plateselskapene. Og den tids "hits" ble før platespillerens tid nødvendigvis ikke solgt som innspillinger, men som noter(!). Disse ble kjøpt i store antall og folk satt i hjemmene og spilte - og sang - selv.

I dag er det ikke lenger like "fint" å ha et piano i heimen, å spille selv er et fritidssyssel på linje med mange andre.

Sunn inspirasjon

Å oppleve at folk er gode utøvere gir forskjellige effekter hos folk. De fleste bare nyter og engasjerer seg i opplevelsen, om det er på fotballkamp, kappleik, jazzklubb eller klaverkonsert.

Men mange blir inspirert til å ville være med og gjøre det samme selv, og godt er det. Ellers hadde det kulturelle tilbudet blitt magert, enten vi snakker om rekruttering til fotball eller filharmonien.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.