Et lekkert passivhus

Her er ikke beliggenheten det mest imponerende.

SELVDREVET: CASA ISEAMI ligger  isolert og vakkert til, men det spesielle er at huset er helt selvforsynt med vann og strøm. Foto: Arkitektene
SELVDREVET: CASA ISEAMI ligger isolert og vakkert til, men det spesielle er at huset er helt selvforsynt med vann og strøm. Foto: Arkitektene Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nær 60 prosent av DinSides lesere svarte i en avstemning at de var villige til å betale noe mer for å bo i et såkalt passivhus - en bolig som bruker ingen, eller minimalt med energi.

Temanettsiden Passiv.no som er drevet av Sintef Byggforsk, Arkitektur og byggteknikk, definerer det slik:

Et passivhus har et veldig lavt energibehov sammenlignet med vanlige hus. Det totale energibehovet til en bolig bygget etter passivhusstandard er cirka 25% av energibehovet av en vanlig bolig. Grunnen til at det kalles passivhus, er at man tar i bruk mest mulig passive tiltak for å redusere energibehovet, slik som ekstra varmeisolasjon, ekstra god tetthet, og varmegjenvinning.

Passivt i regnskogen

Passivt er heldigvis ikke ensbetydende med kjedelig arkitektur. Under kan du se ett av de lekreste husene av denne typen vi har kommet over til nå:

(Se flere bilder på arkitektenes Facebook-side)

Casa Iseami av Robles Arquitectos har den store fordelen at det er plassert i et energivennlig klima. Bygget som skal fungere som kombinert bolig og arbeidsplass, ble satt opp i varme Costa Rica i 2009/2010. Og det mest spektakulære er altså ikke den vakre beliggenheten, men hvordan forsyningsbehovet er løst. Her er ingen muligheter for tilknytning til offentlige nett for vann, kloakk eller strøm. Men utbygger og arkitekter har fylt huset med "grønn teknologi" som løser både energibehov, vannforbruk og utslipp på en passiv og miljøvennlig måte. Vann fra eiendommen gir både forbruksvann og driver strømturbiner. Energi tilføres også via solpaneler på taket, som gir både strøm og varmt vann. Huset er for øvrig konstruert for å maksimere utnyttelsen av det naturlige lyset, samtidig som det ikke skal være plagsomt. Huset er også bygget for å få mest mulig naturlig lufting, for blant annet å slippe klimaanlegg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer