Dugg på vindu

Et skikkelig dårlig tegn

Her lønner det seg å være raskt ute med å fikse problemene, som du kan løse selv.

KONDENS: Opplever du at det tar veldig lang tid før håndklærne på badet tørker, og danner det seg ofte dugg og kondens på vinduene? Video: Eilin Lindvoll. Klipp: Tobias Fjeldvang Vis mer
Publisert

Hvis det dogger på innsida av vinduene, eller du ser misfarging på tak og vegger, da bør du følge med. Kondens er tegn på fuktproblemer i boligen din, og årsakene kan være flere.

- Ofte er det snakk om mangelfull ventilasjon, men det kan også være et eldre vindu som er tynt og dårlig eller at det er for høy temperatur i boligen, forteller Kai Gustavsen til DinSide.

Han er fagsjef for inneklima i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF).

Stillestående luft

Dusjing og alt annet som genererer luftfuktighet, som matlaging og tørking av klær inne, kan også være en årsak. Gustavsen anbefaler å ta en sjekk bak møbler, som sofa, som står tett inntil veggen. Stillestående luft mot yttervegg kan føre til at kondens setter seg i veggen, som gir en grobunn for muggsopp.

- Når det er kaldt ute, er det lettere å oppdage noen typer fuktproblemer. Kondensproblemer, for eksempel, er det lettest å oppdage når det har vært kaldt ute i en lengre periode, har seniorforsker Sverre Holøs i Sintef tidligere uttalt til DinSide.

Han har trukket fram sokkelleiligheter som en type bolig som er mer utsatt enn andre for fuktproblemer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer