Dugg på vindu

Et skikkelig dårlig tegn

Her lønner det seg å være raskt ute med å fikse problemene, som du kan løse selv.

KONDENS: Opplever du at det tar veldig lang tid før håndklærne på badet tørker, og danner det seg ofte dugg og kondens på vinduene? Video: Eilin Lindvoll. Klipp: Tobias Fjeldvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvis det dogger på innsida av vinduene, eller du ser misfarging på tak og vegger, da bør du følge med. Kondens er tegn på fuktproblemer i boligen din, og årsakene kan være flere.

- Ofte er det snakk om mangelfull ventilasjon, men det kan også være et eldre vindu som med eldre glass isolerer dårlig eller at det er for høy temperatur i boligen, forteller Kai Gustavsen til DinSide.

Han er fagsjef for inneklima i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF).

Stillestående luft

Dusjing og alt annet som genererer luftfuktighet, som matlaging og tørking av klær inne, kan også være en årsak. Gustavsen anbefaler å ta en sjekk bak møbler, som sofa, som ofte står tett inntil veggen. Stillestående luft mot yttervegg kan føre til at kondens setter seg i veggen, som gir en grobunn for muggsopp.

- Når det er kaldt ute, er det lettere å oppdage noen typer fuktproblemer. Kondensproblemer, for eksempel, er det lettest å oppdage når det har vært kaldt ute i en lengre periode, har seniorforsker Sverre Holøs i Sintef tidligere uttalt til DinSide.

Inneklimaekspert Kai Gustavsen i Norges Astma- og Allergiforbund. Foto: Fremtidens Byggenæring, Erik Burås
Inneklimaekspert Kai Gustavsen i Norges Astma- og Allergiforbund. Foto: Fremtidens Byggenæring, Erik Burås Vis mer

Han har trukket fram sokkelleiligheter som en type bolig som er mer utsatt enn andre for fuktproblemer.

Disse er i mange tilfeller etterinnredet i kjellere som i utgangspunktet hadde ventilasjon, fuktsikring og isolasjon tilpasset kun oppbevaring av gjenstander og kanskje rom til klesvask.

Om ting da ikke er gjort helt etter boka, er det høy risiko for ulike fuktproblemer.

Vær litt detektiv

Hittil i år har NAAF mottatt flere enn 400 henvendelser om inneklima. Mange av disse var relatert til flomskade, fukt og muggsopp, forteller Gustavsen.

- Dersom du ser tegn til fukt i boligen, er det lurt å være litt detektiv, sier inneklimaeksperten. Han anbefaler å sjekke om lufteventilene i boligen eller avtrekksvifta på kjøkkenet har god trekk.

Har du besøk av flere enn normalt, kan det også være lurt å skru opp viftehastigheten på ventilasjonsanlegget dersom du har balansert ventilasjon.

Et tiltak som kan bidra til å øke frisklufttilførselen er å bruke avtrekksviften (dersom den blåser luften ut av kjøkkenet) på kjøkkenet og åpne ventilene i rom som skal brukes.

Når kjøkkenvifta går, vil det oppstå et lite undertrykk i rommet som gjør at frisk uteluft suges inn gjennom lufteventilene i vegg og over vindu. Boligen får et enkelt «mekanisk avtrekksventilasjonsanlegg» som kan styres fra kjøkkenventilatoren.

Ønsker dere å se om det fungerer, hold en serviett foran ventilene og se om den blafrer når avtrekksvifta er på. Er det flere hastigheter på avtrekksvifta, øker dere hastigheten/avtrekket med antall besøkende.

Om vinteren er det lurt å flytte møbler og veggpynt vekk fra kalde vegger. Her har det utviklet seg muggsopp bak et maleri som hang på en kald vegg. Foto: Kai Gustavsen
Om vinteren er det lurt å flytte møbler og veggpynt vekk fra kalde vegger. Her har det utviklet seg muggsopp bak et maleri som hang på en kald vegg. Foto: Kai Gustavsen Vis mer

Mugg- og kjellerlukt er indikasjoner som alltid bør følges opp hvis du kjenner den.

Gustavsen er også tydelig på at det er viktig å følge med og gjøre seg kjent med boligen din, for det følger som regel ikke med en manual når du tar over en bolig, enten du kjøper eller leier.

Han anbefaler å gå til innkjøp av en inneklimasensor eller et enkelt hygrometer som måler temperatur og luftfuktighet.

- Inneklimasensorer kan måle ting som CO₂, radon og luftfuktighet, slik at du kan følge utviklinga over tid. De kan gi en indikasjon på forholdene i boligen slik at du enklere kan utføre forbedringer. En sensor vil bidra til å gjøre det usynlige synlig, forteller han, forteller han.

Luftfuktighet

Men, hva er riktig luftfuktighet i boliger?

Om vinteren, det vil si i fyringssesongen, skal relativ luftfuktighet være mellom 20 og 40 prosent i de varme oppholdsrommene. I kjøligere rom (med temperatur fra 15 til 18 grader - for eksempel soverommet) kan luftfukten være opp til 50 prosent. Om sommeren kan luftfukten ligge høyere, men bør ikke over være 60 prosent, skriver Anticimex.