Et (slags) guds hus

Først var det en kirke. Så ble det en slags guddommelig enebolig.

HØY STANDARD: Med så mye plass både i bredden og i høyden er det lett å breie seg. Det har da også arkitektene bak dette boligprosjektet også gjort. Foto: Bagnato Architects
HØY STANDARD: Med så mye plass både i bredden og i høyden er det lett å breie seg. Det har da også arkitektene bak dette boligprosjektet også gjort. Foto: Bagnato Architects Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Erfarne ironikere vil finne en viss glede i å påpeke det ironiske i at et forhenværende Guds hus blir brukt som utgangspunkt for å skape en enebolig som velter seg i materiell luksus. Kirkerommet har i vestlig sammenheng gjerne vært et åsted for måteholdenhet, men det finnes ikke så veldig mye måtehold å spore i denne kreasjonen fra australske Bagnato Architects.

Det som opprinnelig var en gotiske trekirke lokalisert i Melbourne, men som nå er en spektakulær enebolig, ble lagt ut for salg like før jul, med en prisantydning på 2,4 millioner australske dollar. Det er rundt 14,4 millioner norske kroner, og en ganske ugudelig sum for de fleste av oss.

Les også: Utrolig at noen kan bo her

Mye buer

NESTEN KIRKELIG: Dette oppholdsrommet er kanskje det rommet som best formidler at eneboligen tidligere har vært en kirke. Foto: Bagnato Architects
NESTEN KIRKELIG: Dette oppholdsrommet er kanskje det rommet som best formidler at eneboligen tidligere har vært en kirke. Foto: Bagnato Architects Vis mer


Kirken sto ferdig i 1892, og fungerte i mange år som både kirke og som arena for diverse sosiale aktiviteter. I dag er den altså omgjort til privatbolig som måler hele 445 kvadratmeter, akkurat passe for en større eller mindre stor familie.

Som bildene viser er deler av fasaden (til høyre) fra den opprinnelige kirken beholdt, inkludert bueganger, buede vinduer, våpenhuset ved inngangspartiet og den symmetriske hovedbygningen. I tillegg har arkitektene oppført et tilbygg til venstre for hovedbygningen (sett fra fronten), noe som altså gjør at beboerne har svært mye boltreplass. Alteret og døpefontenen er derimot borte ...

Gulvet er av kalkstein, mens planløsningen bærer preg av den moderne arkitekturens kanskje fremste kjennetegn: store rom, få vegger, svære glassvindu ut mot offentligheten og åpenhet mellom kjøkkenet, spisestua og stua.

(Artikkelen fortsetter under bildespesialen!)

Les også: Glem super-TVene i år

Utendørs kjøkken

Ellers er det romslige huset fylt med luksuriøse løsninger. Vinkjelleren har blant annet plass til hele 700 flasker, mens et eget trimrom sørger for at vinen kan trimmes bort dagen etter utskeielsen. Med fem soverom er det sannsynligvis plass til et par-tre ekstra overnattingsgjester, mens en mesanin i øverste etasje gjør det mulig å gjemme seg bort noen timer.

Mesaninen leder an mot loftsstua, som gjennom et sirkelformet vindu tilbyr en mer eller mindre strålende utsikt mot resten av byen.

Peisen i marmor i stua er heller ikke å forakte for de som endte opp med å vinne budrunden, det samme gjelder kjøkkenet og grillen i utendørsområdet, som ser penere ut enn mange nordmenns vanlige kjøkken.

Svømmebassenget varmes opp ved hjelp av solcellepanel, mens det er også er ryddet plass til hjemmekinorom, kontor, og en rekke toalett og bad.

Se også vår guide til utekjøkkenet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer