Hvordan få katten til å ikke gjøre fra seg i hagen

- Et vanskelig problem

Dersom du har grus eller hage utenfor huset kan det godt hende du opplever at kattene i nabolaget bruker gården din som toalett. Slik unngår du det!

UNNGÅ DETTE: Nabolagets katter vil du ikke ha i bedet ditt. Foto: stDesign21 / Shutterstock / NTB
UNNGÅ DETTE: Nabolagets katter vil du ikke ha i bedet ditt. Foto: stDesign21 / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Dersom det gang på gang kommer katteavføring rundt i hagen eller i grusen din, kan det være fryktelig irriterende.

Det finner mange måter man kan få kattene til å gå et annet sted, men kanskje ikke alle er like effektive.

- Katter er sensitive og avskyr mange typer lukter. For bed kan man for eksempel strø kaffegrut, appelsinskall, og pepper. Eller kjøpe naturlig luktstoff fra faghandelen. Slikt må som regel gjentas ofte for å beholde effekten. På gårdsplasser er det kanskje mest praktisk å strø et typ granulat, også fra en faghandel, som skal virke avskrekkende, forteller Christine Berge, veterinær og atferdskonsulent hos Dyreatferdssenteret, avdeling Kattekonsulenten.

Kan være forstyrrende

Hun forteller at det ellers finnes det automatiske vann- og lydskremmere med bevegelsessensor.

- Disse koster litt mer og noen synes de selv kan være forstyrrende. Skremmere med vann synes jeg fungerer bedre enn de med lyd, men må bare brukes i milde årstider. Det kan også være det holder å bruke slike skremmere en periode, slik at katten lærer det er ubehagelig å gå til disse områdene, forteller hun.

LA DET GRO: Ved å ikke klippe gresset før du reiser på ferie, vil plenen være ekstra godt rustet gjennom sommeren, ifølge ekspertene. Video: Linn Merete Rognø. Vis mer

Ellers har Berge god erfaring med fysiske hindringer.

- De fleste katter vil gjerne grave litt før de gjør sitt fornødne, og de har sensitive poter.

Hun har selv brukt hønsenetting liggende i hagen, rundt bed der hvor det er åpen jord.

- Dette liker ikke katter å tråkke på. Netting kan også brukes i for eksempel grønnsakbed og la plantene vokse gjennom nettingen. Å strø bark rundt plantene synes jeg også fungerer ganske bra. Dette er heller ikke noe som er så godt å grave i for katten.

Katter er smarte

Berge forklarer at katter er smarte og de er forskjellige, så hun anbefaler å prøve ut eller kombinere forskjellige metoder for å finne noe som fungerer hos deg.

- Jeg vil også absolutt anbefale å la en liten jordflekk være tilgjengelig for katter å gjøre fra seg i. Da har katten et alternativ som den forhåpentligvis vil foretrekke og vi har mer kontroll på hvor katten gjør fra seg. Ha løs jord eller sand her, og gjerne litt privat bak en busk.

ATFERDSKONSULENT: Christine Berge er vetrinær og atferdskonsulent hos Dyreatferdssenteret, avdeling Kattekonsulenten og kjenner godt til kattens behov. Foto: Privat
ATFERDSKONSULENT: Christine Berge er vetrinær og atferdskonsulent hos Dyreatferdssenteret, avdeling Kattekonsulenten og kjenner godt til kattens behov. Foto: Privat Vis mer

Hun forteller at hvis dette er for din egen katt, kan man putte litt brukt kattesand der for å oppmuntre katten til å bruke stedet. Man må også huske å rense stedet med jevne mellomrom.

- Eller sett ut en vanlig kattedo under tak, forteller Berge.

Vil ikke nødvendigvis hjelpe over tid

Bjarne O. Braastad, professor emeritus i etologi, har også noen tips som kan hjelpe:

- Det finnes noen stoffer med katterepellenter man kan kjøpe i zoologiske forretninger og som kan sprayes på steder katter pleier å bruke som kattedo. Slike stoffer kommer og går, så det kan være lurt å sjekke hos et par ulike kjeder.

Han forteller at selv om kjerringrådene er gode, vil de nødvendigvis ikke hjelpe over lengre tid.

- Gamle kjerringråd som pepper og appelsinskall har bare kortvarig effekt, så det er ikke så aktuelt om det ikke er et lite, avgrenset sted, sier Braastad.

Gi kattene et alternativ

I Anticimex er de også kjent med problemet.

- Dette er nok et vanskelig problem. Kattene bruker avføringen for å markere territorium, ikke bare for å gjøre fra seg. Derfor er det om å gjøre for dem å legge avføringen på spesielle steder for å vise at her bestemmer jeg, sier Stein Norstein, skadesjef i Anticimex.

- Det finnes noen strømførende matter som kan legges ut, da vil kattene unngå disse. Anticimex bruker ikke slike, forteller han.

Norstein er enig med Berge om at det kan være verdt å prøve å gi kattene et alternativ der de kan legge avføringen uten at det er plagsomt.

- Dersom de skiter på en gårdsplass med asfalt, kan man sette ut en kasse med jord eller sand på samme sted. Kanskje ville de velge denne i stedet. Da får man lorten et sted den ikke er plagsom, samtidig som katten får markert området, sier Norstein.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer