Hva er normalt strømforbruk

- Ett enkelt grep kan kutte strømutgiftene betraktelig

Sjekk om du har et høyt eller normalt strømforbruk, og hvordan du enkelt kan spare strøm som går til oppvarming.

HØYT ELLER LAVT STRØMFORBRUK? I artikkelen under får du vite hva det gjennomsnittlige strømforbruket i Norge ligger på. Foto: Scanpix.
HØYT ELLER LAVT STRØMFORBRUK? I artikkelen under får du vite hva det gjennomsnittlige strømforbruket i Norge ligger på. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste ukene har strømprisene skutt i været, og det merkes virkelig på strømregningene til mange. Det er nemlig fra november til mars at nordmenn bruker mest strøm, cirka 60 prosent av forbruket skjer i denne perioden.

Det opplyser Rita Lund Thune, PR-ansvarlig hos Norges Energi.

Men hva er egentlig et høyt strømforbruk, og hva er normalt? Og kanskje like viktig - hvordan kan du enkelt spare penger nå i den kaldeste perioden?

Gjennomsnittlig strømforbruk i Norge

- Mellom 70-80 prosent av strømforbruket her til lands går til oppvarming, og hvilke varmekilder du bruker spiller også stor rolle for hvor stort strømforbruket ditt blir, forteller Thune.

- Norske hjem har et gjennomsnittlig strømforbruk på 16.000 kWh per år, men det er store individuelle forskjeller.

Hva som er normalt, varierer naturligvis med boligtype, størrelse og isolasjon, samt at beboerne er ulike, ifølge Jeanne Katralen Tjomsland, kommunikasjonsdirektør hos Fjordkraft.

Stor forskjell på eldre og nye boliger

- Landet vårt har også store forskjeller i vintertemperatur. Alderen på boligen har også mye å si, sier Tjomland.

- Når det er kaldt og temperaturen kryper ned til -10 grader, kan eldre boliger bruke 60 - 80 kroner mer om dagen i oppvarming enn nyere boliger. Det blir over 2000 kroner mer i måneden.

Normalt strømforbruk pr boligtype

Det normale er at strømprisene for alle varierer mye fra sesong til sesong, men også og mellom tørre og våte år. Det er også mange internasjonale faktorer som påvirker strømprisen, ifølge Tjomsland.

Sammenligne strømpriser

Strømpris.no kan du sammenligne strømprisene hos ulike strømleverandører.

- Dersom man ønsker å jobbe med å redusere forbruket er det smart å være bevisst på sitt eget forbruk selv om man har fått automatisk måler, tipser hun.

Bor du i en liten leilighet bruker du naturlig nok mye mindre strøm enn i en stor, eldre enebolig.

- En leilighet som har andre leiligheter ved siden av – eller under seg, bruker mindre strøm enn den som ligger på bakkenivå. Det er mye god varme å få fra naboene. Mange kan faktisk kjenne det hvis naboen under er bortreist og har senket temperaturen, sier Tjomsland og legger til:

- Strømforbruket i et rekkehus vil avhenge av om man bor midt i eller på enden, men 15.000-17.000 kWh på årsbasis er vanlig.

Men i en litt trekkfull, stor enebolig hvor strøm er hovedkilden til å varme opp huset, kan du kanskje bruke så mye som 37.000 kwh i løpet av et år, ifølge Thune.

Tjomsland mener at både 25.000 eller 30.000 KWh er helt vanlig årsforbruk for en enebolig.

- Da tenker jeg at det også kan være et energisparepotensial i boligen, sier hun.

Fem prosent besparelse pr grad

Det er ett enkelt grep alle kan gjøre, som senker strømregningen betraktelig, ifølge Tjomsland.

- En enkel regel tilsier at for hver grad en senker innetemperaturen, reduseres energibruken til romoppvarming med cirka fem prosent, tipser hun.

Senker du i tillegg temperaturen i rom du ikke oppholder deg i, kan gevinsten fort utgjøre mange hundrelapper på strømregningen.

Enova har i tillegg en rekke smarte strømsparetips som du kan lese mer om i denne artikkelen:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer