Det er juletider og god mat blir ofte servert. Er du en av de som sitter igjen med litt for mye mat kan det være godt å spare på restene. Det er likevel et par ting du bør være obs på før du forsyner deg av restene.
For å sikre at restene er så trygge som mulig bør du ha temperaturkontroll på maten.
Kim-Yen Phan-Thien, som jobber ved universitetet for Sydneys fakultet for naturvitenskap er en mattrygghetsekspert som har delt sine beste råd angående temaet.
- Når du serverer mat, bør varm mat holdes varm, og kald mat bør holdes kald. Mat bør holdes over 60 grader eller under 5 grader, og mellom 5 og 60 grader er det vi kan tenke på som faresonen, forklarer hun i en nyhetsartikkel på Universitetets nettside.
Temperaturen mellom 5 og 60 grader har en tendens til å fremme mikrobiell vekst, forklarer hun videre.
Ikke la det stå ute for lenge
Julefrokosten, julelunsjen og julemiddagen varer ofte lengre og det er fort gjort å glemme maten på bordet.
Er det en ting du bør være nøye på, så er det å ikke la maten stå ute for lenge.
Har du for eksempel en stor skinkestek som pålegg stående på bordet i flere timer, har eksperten ett klart råd:
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger