Brann i elektriske apparater

Ett merke skiller seg negativt ut

Britisk undersøkelse avslører farlige hvitevarer.

BRANN: Denne utbrente tørketrommelen fotograferte vi på Gjensidiges lager i Oslo. Merket er ukjent. Foto: Tore Neset
BRANN: Denne utbrente tørketrommelen fotograferte vi på Gjensidiges lager i Oslo. Merket er ukjent. Foto: Tore Neset Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi liker å tro at husholdningsapparater som vaskemaskin, tørketrommel, oppvaskmaskin og kjøl/frys er brannsikre.

Da Dinside for om lag ett år siden besøkte Gjensidiges skadelager på Sjursøya i Oslo, fikk vi se at slik er det ikke.

Representanten for forsikringsselskapet ville ikke fortelle oss noe om hvilke merker, typer og produsenter som oftest er involvert i branntilfeller.

Slik informasjon kommer derimot fram i en undersøkelse som det britiske forbrukernettstedet Which? publiserte torsdag i forrige uke.

HYPPIG GRUNN: Feil på elektriske apparater er årsaken til mer enn 35 prosent av britiske boligbranner, ifølge undersøkelsen. Foto: Sean Thomforde/Shutterstock/NTB scanpix
HYPPIG GRUNN: Feil på elektriske apparater er årsaken til mer enn 35 prosent av britiske boligbranner, ifølge undersøkelsen. Foto: Sean Thomforde/Shutterstock/NTB scanpix Vis mer

Kartlegger over 6.000 branner

Undersøkelsen baserer seg på data fra brann- og redningsetater over hele Storbritannia om 6.206 branner som oppsto mellom 1. april 2014 og 31. mars 2016.

I alle disse tilfellene ble det i ettertid fastslått at feil på elektriske apparater i hjemmet var årsaken.

Branner som skyldes feil på husets elektriske anlegg er ikke tatt med. Det er heller ikke feil bruk, som tørking av klær på varmeovn eller pizza-laging i beruset tilstand.

Samtidig understreker nettstedet at brannene ikke er politietterforsket. Det kan derfor knytte seg usikkerhet til brannfolkenes konklusjoner.

Hotpoint står for en tredel

Undersøkelsen viser både hva slags produkter som forårsaket brannen og hvilke merker det er snakk om.

Det er ett merke som skiller seg spesielt negativt ut: Hotpoint.

Tørketromler, vaskemaskiner, oppvaskmaskiner, komfyrer og kjøleskap fra denne produsenten selges i flere butikker i Norge, blant annet hos Elkjøp.

SELGES I NORGE: Oppvaskmaskiner fra Hotpoint finner du blant annet hos Elkjøp. Foto: Elkjøp
SELGES I NORGE: Oppvaskmaskiner fra Hotpoint finner du blant annet hos Elkjøp. Foto: Elkjøp Vis mer

Produktene deres var involvert i mer enn en tredel (34 prosent) av alle oppvaskmaskin-branner der produsent var oppgitt.

Med en andel av det britiske markedet for oppvaksmaskiner på bare 12 prosent er dette tallet oppsiktsvekkende høyt.

Videre var Hotpoint-produkter involvert i 31 prosent av brannene tørketromler og 17 prosent av brannene i kjøleskap. På disse to områdene har merket en markedsandel på henholdsvis 25 prosent og 17 prosent.

Advarte selv mot tørketromler

Bak Hotpoint står den amerikanske hvitevaregiginten Whirlpool. Det er ikke første gang denne produsentenes merkevarer er i søkelyset når det gjelder brannsikkerhet.

KJEMPESELSKAP: Whirlpool har over 100.000 ansatte og omsetter for mer enn 160 milliarder kroner i året. Her fra fabrikken i Evansville, Indiana, USA. Foto: Brian Snyder/Reuters/NTB Scanpix
KJEMPESELSKAP: Whirlpool har over 100.000 ansatte og omsetter for mer enn 160 milliarder kroner i året. Her fra fabrikken i Evansville, Indiana, USA. Foto: Brian Snyder/Reuters/NTB Scanpix Vis mer

Den britiske avisa The Guardian gjorde en tilsvarende undersøkelse i fjor høst.

Her kom det fram at Whirlpools merkevarer var årsaken til 895 av totalt 2.891 branner mellom januar 2009 og september 2017.

I november 2015 gikk selskapet selv ut og advarte kunder som hadde kjøpt tørketromler av de Whirlpool-eide merkene Hotpoint, Ariston og Indesit mellom april 2004 og oktober 2015.

Hotpoints EU-nettside ligger det en en tilsvarende advarsel.

Nordmenn som kjøpt Hotpoint eller Indesit tørketromler fortsatt sjekke om deres maskin er berørt ved å fylle ut modellnavn og serienummer.

Rundt 100.000 nordiske kunder ble kontaktet etter at Elkøp/Lefdal-kjeden (nå slått sammen under ett navn) ga Whirlpool tilgang til sin kundedatabase.

Verken Beko, Hoover eller Haier er i Whirlpool-familien. Men også disse skiller seg negativt ut i undersøkelsen. Beko og Hoover finnes med hvitevareprodukter i norske butikkhyller, mens Haier bare ser ut til å selge TV-er her i landet.

FORTSATT HOTPOINT: Madeleine Schøyen Bergly i Elkjøp sier kjeden froholder seg til de reglene som gjelder, og at de ikke har planer om å trekke Hotpoint eller andre merker som scorer dårlig i brannundersøkelser. Foto: Rune Dyrhaug, Elkjøp Nordic
FORTSATT HOTPOINT: Madeleine Schøyen Bergly i Elkjøp sier kjeden froholder seg til de reglene som gjelder, og at de ikke har planer om å trekke Hotpoint eller andre merker som scorer dårlig i brannundersøkelser. Foto: Rune Dyrhaug, Elkjøp Nordic Vis mer

- Alle produktene er CE-godkjent

Dinside har vært i telefonkontakt med Hotpoint/Indesit i Norge, men ble bedt om å sende e-post med konkrete spørsmål.

Det gjorde vi, men etter fire dager har vi fortsatt ikke fått svar.

Elkjøp-kjeden, som selger Hotpoint-produktene i Norge, har vi derimot fått kommentarer fra.

- Alle produkter vi selger er CE-godkjent etter europeiske tester og standarder. Per i dag har vi ingen planer om å trekke produkter fra markedet. Om det kommer informasjon fra leverandør om at produkter har seriefeil, så vil vi selvfølgelig være behjelpelige og hjelpe kundene våre om det trengs en utbedring eller bytte av produkt, skriver kommunikasjonsansvarlig Madeleine Schøyen Bergly i Elkjøp i en e-post til Dinside.

Hun benytter samtidig anledningen til å minne om at tørketromler og annet elektrisk utstyr ikke skal brukes når man sover eller er borte fra huset.

- Vi oppfordrer også alle til å rense lofilteret, helst hver gang denne har vært i bruk, skriver hun.

Slakter undersøkelsen

Which? har innhentet kommentarer til undersøkelsen fra de fem merkene som kommer dårligst ut når det gjelder brannsikkerhet.

Whirlpool stiller spørsmål både ved metodikken og resultatene som altså førte til at to av deres merker kom spesielt uheldig ut.

Da - med tilsvarende nedslående resultat for Whirlpools merkevarer, svarte selskapet at denne type rådata ikke var å stole på, og at de var både villedende og upålitelige.

KRITISKE: Beko hevder at de ikke kjenner til brann i noen av sine produkter på de siste 11 årene. Foto: Elkjøp
KRITISKE: Beko hevder at de ikke kjenner til brann i noen av sine produkter på de siste 11 årene. Foto: Elkjøp Vis mer

- Whirlpool er ikke i stand til å bekrefte disse dataene og er derfor ute av stand til å spekulere, het det i uttalelsen fra selskapet.

Representanter fra Hoover understreker at de har sterkt fokus på brannsikkerhet, og at de følger alle sikkerhetsbestemmelsene.

Haier forsvarer seg med at modellene som er oppgitt som brannårsak ikke lenger finnes på markedet, og at de nå har forbedret sikkerheten i sine produkter.

Beko trekker hele undersøkelsen i tvil fordi den baserer seg på brannvesenets data og ikke politiets, men påpeker samtidig at de nå har tatt skritt for å forbedre brannsikkerheten. De hevder også at de ikke kjenner til et eneste branntilfelle siden 2007 der et Beko-produkt bevislig var årsaken.

UVANLIG: Det har vært flere tilfeller av brann i DAB-radioer i Norge. Men i den britiske undersøkelsen er det svært sjelden at denne produktgruppen forårsaker brann. Foto: Tore Neset
UVANLIG: Det har vært flere tilfeller av brann i DAB-radioer i Norge. Men i den britiske undersøkelsen er det svært sjelden at denne produktgruppen forårsaker brann. Foto: Tore Neset Vis mer

Nesten aldri brann i PC og strykejern

Branntilløp i produktgrupper

  • Vaskemaskiner: 17,8 prosent
  • Tørketromler: 17,3 prosent
  • Komfyrer: 10,9 prosent
  • Oppvaskmaskiner: 10,3 prosent
  • Kjøl/frys: 8,1 prosent
  • PC-er: 0,9 prosent
  • Vannkokere: 0,8 prosent
  • Støvsugere: 0,6 prosent
  • Strykejern: 0,5 prosent
  • Radioer og annet lydutstyr: 0,5 prosent

Kilde: Which?

Vaskemaskiner og tørketromler er de største synderne, skal vi tro den britiske statistikken. De er ansvarlige for 17 prosent hver av brannene. Deretter kommer komfyrer, oppvaskmaskiner og kjøleskap med rundt 10 prosents andel hver.

PC-er, vannkokere, støvsugere, strykejern og lydutstyr forsårsaker sjelden brann. Disse produktgrupene utgjør mindre enn én prosent hver.

Hva med Norge?

I Norge viser statistikken til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) at svikt/feil i elektriske apparater var årsaken til totalt 64 boligbranner mellom 2010 og 2015.

Statistikken er basert på undersøkelser og innrapporteringer fra blant annet kommuner, fylkesmenn, brann- og redningsvesen og virksomheter med ulike aktiviteter innen direktoratets forvaltningsområder.

Dermed inneholder den samme feilkilde som det den britiske undersøkelsen blir kritisert for. Det er med andre ord ikke håndfaste bevis etter en omfattende teknisk politietterforskning vi snakker om.

Men i motsetning til den britiske undersøkelsen viser ikke den norske statistikken hva slags produkter og hvilke merker det dreier seg om.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer